{ Arts & culture }

Στην Ελλάδα της κρίσης, ο Δημήτρης Λεμόνας τολμά να κάνει υψηλή ραπτική


Στην Ελλάδα της κρίσης, ο Δημήτρης Λεμόνας τολμά να κάνει υψηλή ραπτική

Μπήκε στο χώρο της μόδας στα 90s, τη χρυσή εποχή της μόδας. Τα φώτα, τα πάρτι τα μοντέλα και η υψηλή ραπτική τον μάγεψαν και τότε αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο. Έχοντας στενή σχέση με την Αμερική από μικρή ηλικία, φεύγει στα 17 του και λίγα χρόνια αργότερα κρατάει στα χέρια του πτυχίο από το Fashion Institute of Technology, ένα από τα σημαντικότερα κρατικά πανεπιστήμια της χώρας  που επικεντρώνεται σε  business in Fashion.

Όπως μας εξομολογήθηκε: «Τα φοιτητικά μου χρόνια δεν ήθελα να τελειώσουν ποτέ! Πέρα από το πολύ διάβασμα, είχε πολύ γκλαμουριά, το καταλαβαίνεις αυτό όταν κάνεις τσιγάρο στο προαύλιο με την συμμαθήτρια σου την Nicky Hilton. Γενικά το να είσαι φοιτητής του F.I.T σήμαινε ότι έχεις πρόσβαση στα πιο in μαγαζιά και διάφορα event  σε όλη τη Νέα Υόρκη. Ήσουν γενικά in σε όλα, αν το βαρύ πρόγραμμα μαθημάτων σου το επέτρεπε. Δεν αστειεύονται εκεί.»

Έπειτα έρχονται γνωριμίες με μεγάλα ονόματα όπως 212 showroom στο οποίο μετράει πολλά χρόνια συνεργασίας στο πλευρό της Michelle Vella, μία από τις πλέoν καταξιωμένες designer's Rep. της Νέας Υόρκης.
Στον οίκο του Gianfranco Ferre, όπου έκανε την επίσημη πρακτική του. Έπειτα Carlo Pgnatelli, Donna Karan, Tommy Hilfiger, Betsy Johnson, Iman, Naomi Cambel κ.α.
«Η κα. Vella ήταν η πρώτη μου αφεντικίνα. Όταν επιλέγει κάποιον για να δουλέψει μαζί της το βάζει σκοπό να τον κάνει επαγγελματία. Είναι σκληρή πάνω στη δουλειά και τα θετικά αποτελέσματα αυτού τα βλέπεις στην πορεία σου στο χώρο μετά από εκεί. Στον Gianfranco Ferre έζησα το όνειρο. Δουλειά πολύ που δεν είχε χώρο για λάθη αλλά και συναναστροφές που δύσκολα επιτυγχάνεις. Με όλα αυτά και άλλα ονόματα είχα πολύ σύντομες γνωριμίες/ συνεργασίες, όχι προσωπικές φιλίες. 'Oμως από όλους έχω να θυμάμαι το κάτιτις που με βοηθάει ακόμη και σήμερα.»

Με όσους έχει συνεργαστεί έχουν να λένε για τη μεθοδικότητα, το ισχυρό ένστικτο και τα δυνατά του managerial skills. «Πάντα πίστευα στο multitasking. Είναι κάτι που χρειάζεσαι έτσι κι αλλιώς για να επιβιώσεις στη Νέα Υόρκη. Για να το κάνεις σωστά όμως πρέπει να έχεις καλή γνώση των δυνατοτήτων σου και να καταλαβαίνεις τα όρια δυνατοτήτων των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεσαι. Η μεθοδικότητα είναι κάτι που χρειάζεσαι στην καθημερινότητα σου για να πετύχεις στόχους. Αναλαμβάνουμε σχεδιαστές και τους βοηθάμε να ανεβάσουν το κασέ τους και να μπουν σε μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων. Ποιος θα σε εμπιστευτεί αν δεν έχεις τις οργανωτικές ικανότητες και τη γνώση στο αντικείμενο που επιβάλλεται; Αυτά τα πράγματα φαίνονται, δεν ξεγελάς κανέναν.»

Στο πέρασμά του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με το δημιουργικό κομμάτι της aslanishome. Μία συνεργασία που προέκυψε από την γνωριμία του με τον Μιχάλη Ασλάνη και τον κ. Ηλία Τόγκα (ιδιοκτήτη της aslanishome) στον οποίο αναφέρει ότι χρωστάει πολλά για την τυφλή εμπιστοσύνη που του έδειξε αυτά τα οκτώ χρόνια συνεργασίας.

Στην Ελλάδα της κρίσης όμως που όλα υποβαθμίζονται και ο χώρος για δημιουργικότητα, επενδύσεις και επαγγελματικά ρίσκα λιγοστεύουν, ο Δημήτρης Λεμόνας, ή κατά κόσμων Dimitrios Lemar, (παρατσούκλι που υιοθέτησε από το στρατό), αποφασίζει έπειτα από ένα ταξίδι του στην γνώριμη γι΄ αυτόν Νέα Υόρκη, να ξεκινήσει και πάλι συζητήσεις για συνεργασίες  με πόρτες, όπως λέει,  που ευτυχώς έμειναν ανοιχτές στο πέρασμα των χρόνων.

Cityportal Team:

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal