{ επικαιρότητα }

Nέα καινοτόμα και αποτελεσματική θεραπεία για τη λεύκη - μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων

Nέα καινοτόμα και αποτελεσματική θεραπεία για τη λεύκη - μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων

Η Λεύκη είναι μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τμήματα του δέρματος τα οποία έχουν χάσει τη χρωστική τους ουσία. Τα κύτταρα της χρωστικής του δέρματος καταστρέφονται ή δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Η αιτία της λεύκης είναι άγνωστη. Έρευνες δείχνουν ότι η λεύκη μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοση, γενετική, νευρογενή, ή ακόμα και σε ιογενή αιτία καθώς επίσης και σε οξειδωτικό στρες.
 
Μια από τις πιο καινοτόμες θεραπείες της λεύκης είναι η μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων στις λευκές περιοχές του δέρματος. Τα μελανινοκύτταρα λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή, επομένως είναι αυτόλογα μοσχεύματα. Τα μελανινικύτταρα είναι τα κύτταρα της επιδερμίδας που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της χρωστικής του δέρματός μας, της μελανίνης. Στους ασθενείς με λεύκη, για διάφορους λόγους, τα μελανινοκύτταρα καταστρέφονται σε συγκεκριμένες περιοχές με αποτέλεσμα να σχηματίζονται λευκές κηλίδες. 
 
Για τον επαναχρωματισμό των λευκών περιοχών μεταφέρουμε μελανινοκύτταρα από άλλη θέση όπου υπάρχει χρώμα στις λευκές περιοχές. Η όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης γίνεται με τοπική αναισθησία είτε με ξυλοκαΐνη είτε με αναισθητική κρέμα. Η θεραπεία απαιτεί αρκετό χρόνο, περίπου τρεις με τέσσερεις ώρες αλλά γίνεται στο ευχάριστο περιβάλλον του ιατρείου. 
 
Όλη η θεραπεία γίνεται στο χώρο του ιατρείου. Η θέση δότης η οποία είναι συνήθως οι γλουτοί δίνει τα υγειή μελανινοκύτταρα τα οποία επεξεργάζονται κατάλληλα. Στην περιοχή δέκτη μεταφέρουμε το επεξεργασμένο υλικό το οποίο σταθεροποιείται και περιδένεται. Για την φροντίδα των περιοχών αυτών μετά την θεραπεία, δίνονται απλές και σαφείς οδηγίες. Η θέση δότης επουλώνεται γρήγορα χωρίς ουλές σε λίγες ημέρες.
 
Ο επαναχρωματισμός αρχίζει μετά από ένα έως τρεις μήνες και το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται μετά από έξι έως οκτώ μήνες. 
 
Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε κάθε περιοχή του δέρματος με λεύκη όμως, όσο πιο σταθερή και ακίνητη είναι η περιοχή τόσο καλλίτερα είναι τα αποτελέσματα. 
 
Με την μεταμόσχευση των μελανινοκυττάρων περίπου 70% των ασθενών εμφανίζουν πλήρη επαναχρωματισμό (πάνω από 90% της λευκής περιοχής). Μερικό επαναχρωματισμό εμφανίζουν περίπου 20% των ασθενών (επαναχρωματισμός 25 – 65% της περιοχής), ενώ ένα μικρό ποσοστό δεν απαντά στην θεραπεία.
 
Άν οι θέσεις της λεύκης είναι πολλές ή μια αλλά μεγάλης έκτασης τότε μπορούν να γίνουν επανηλλειμένες εφαρμογές σε διάφορους χρόνους.
 
Η μεταμόσχευση των μελανινοκυττάρων είναι καινοτόμος θεραπεία της λεύκης και απαιτείται ειδική εκπαιδευση των ιατρών που θα την εφαρμόσουν. Η μεταμόσχευση μελανινοκυττάτρων δεν πρέπει να συγχέεται με την καλλιέργεια μελανινοκυττάρων η οποία είναι μια διαδικασία πολλών μηνών και γίνεται σε ειδικά εργαστήρια.
 
Είναι απαραίτητο να προηγηθεί επίσκεψη του ασθενή στο ιατρείο ώστε να γίνει λεπτομερής συζήτηση και να λυθούν όλες οι απορίες. Στα ιατρεία μας εργάζονται εξειδικευμένοι ιατροί οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση, σωστή διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. 

MySkin - ιατρεία κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής Δερματολογίας
Θεσσαλονίκη 2310 262460 Παλαιών Πατρών Γερμανού 44, 
Πολύγυρος 2310 262460 Κωνσταντινουπόλεως 18, 
Νάουσα 23320 52554 Ζαφειράκη 10, 
http://myskin.gr/
http://facebook.com/myskin.gr
 

Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal