{ επικαιρότητα }

Tριχόπτωση: μια ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία, PRP (Platelet rich plasma)


Tριχόπτωση: μια ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία, PRP (Platelet rich plasma)

Το PRP είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου στο χώρο του ιατρείου, χωρίς μετακίνηση του ασθενούς σε άλλο χώρο. Επειδή το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή είναι άριστα ανεκτό χωρίς καμία παρενέργεια.
 

Πώς γίνεται η θεραπεία για τη τριχόπτωση, PRP (Platelet rich plasma)

Αρχικά αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αίματος και αφού υποστεί ειδική διεργασία απομονώνεται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία μετά από επεξεργασία απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες.

 
Στη συνέχεια εγχύεται με τη βοήθεια μικρής βελόνας με μικρά τσιμπήματα σε ολόκληρη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τα τριχοθυλάκια να παράγουν καλύτερης ποιότητας τρίχα και σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρουν πρόδρομα κύτταρα έτσι ώστε να μετασχηματιστούν σε τριχοθυλάκια. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχει ανάπτυξη νέων τριχών.
 

PRP (Platelet rich plasma) Πού ενδείκνυται

Έχει δραστικά αποτελέσματα σε τριχοθυλάκια τα οποία είναι ακόμα ενεργά αλλά εμφανίζουν αδυνατισμένη εικόνα.  Ενδείκνυται ακόμη τόσο για περιπτώσεις όπου εμφανίζεται γυροειδής αλωπεκία όσο και για την αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου αλλά και σε άλλες μορφές τριχόπτωσης.
 
 

PRP (Platelet rich plasma) Πόσο συχνά εφαρμόζεται

Συνήθως συνιστάται να πραγματοποιούνται δύο με τρεις εφαρμογές ανά μήνα, στη συνέχεια μια επαναληπτική θεραπεία μετά από έξι μήνες.
 
Αποτελέσματα
Η θεραπεία έχει σύμφωνα με έρευνες εξαιρετικά αποτελέσματα. Ήδη υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες που έδειξαν αύξηση του πάχους των τριχών και αύξηση της πυκνότητας των τριχών,
Φαίνεται ότι όλοι οι ασθενείς ωφελούνται από τη θεραπεία, σε διαφορετικό όμως βαθμό. Εξάλλου όλες οι θεραπευτικές διαδικασίες με PRP δεν είναι ίδιες, επομένως και τα αποτελέσματα διαφέρουν αρκετά. Αντικειμενικά, αυτό φαίνεται και στη μεγάλη διαφορά κόστος μεταξύ των θεραπειών.
 
Σε τι διαφέρουν:
Ποσότητα υλικού που θα προκύψει
Τρόπος θεραπείας
Υλικό αγοράς
Διαδικασία προετοιμασίας (χρόνος φυγοκέντρισης, υλικά που προστίθενται κλπ.)
Πρόγραμμα θεραπείας
 
Η τριχόπτωση είναι ένα σύμπτωμα, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές:
Ανδρογεννετική αλωπεκία
Γυροειδής αλωπεκία
Τριχόπτωση μετά τον τοκετό
Τελογενής ροή
Τριχόπτωση που οφείλεται σε δερματοπάθειες (λειχήνας, λύκος, μυκητιάσεις, βακτηριακές μολύνσεις κ.α.)
Σύνδρομο χαλαρών τριχών
Αναγενής αλωπεκία
Φαρμακευτική αλωπεκία
κ.α..
 
Για όλες τις μορφές τριχόπτωσης δεν γίνεται το ίδιο PRP. Ο δερματολόγος με εξειδίκευση στην τριχόπτωση και στη θεραπεία PRP θα αποφασίσει:
πόση ώρα θα γίνει η φυγοκέντριση
σε πόσες στροφές
αν θα γίνει μονή ή διπλή φυγοκέντρηση
αν θα χρησιμοποιηθούν ή όχι τα λευκά αιμοσφαίρια
με ποιον τρόπο θα εγχυθεί το υλικό (με το χέρι, με πιστόλι μεσοθεραπείς, με roller κλπ.)
Είναι αποδεδειγμένο ότι όλα τα παραπάνω επηρεάζουν το ποιοι αυξητικοί παράγοντες θα απελευθερωθούν από τα αιμοπετάλια, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ανάπτυξη του θύλακα της τρίχας.
 
 
Ο έλεγχος του αποτελέσματος είναι καθοριστικός.
Προτείνεται πριν και μετά τη θεραπεία να γίνεται ψηφιακό τριχοριζόγραμμα ώστε να υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία για το αποτέλεσμα.

Η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP) ήταν μια τεράστια καινοτομία της ορθοπεδικής και της αθλητιατρικής.  Μεγάλοι αθλητές όπως ο Tiger Woods άρχισαν να την εφαρμόζουν για να αναρρώνουν όσο το δυνατό γρηγορότερα από τραύματα και έτσι η μέθοδος απέκτησε γρήγορα διασημότητα. Το PRP άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς όπως η ανανέωση προσώπου και η θεραπεία της τριχόπτωσης με πολύ καλά αποτελέσματα.
 
Η πλέον της δεκαετίας εμπειρία μας στη θεραπεία της τριχόπτωσης με PRP, μας επιτρέπει να πούμε με σιγουριά ότι με τον τρόπο που εφαρμόζεται ανάλογα με την αιτία της τριχόπτωσης, είναι μια ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία.

Είναι απαραίτητο να προηγηθεί επίσκεψη του ασθενή στο ιατρείο ώστε να γίνει λεπτομερής συζήτηση και να λυθούν όλες οι απορίες. Στα ιατρεία μας εργάζονται εξειδικευμένοι ιατροί οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση, σωστή διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. 

MySkin - ιατρεία κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής Δερματολογίας
Θεσσαλονίκη 2310 262460 Παλαιών Πατρών Γερμανού 44, 
Πολύγυρος 2310 262460 Κωνσταντινουπόλεως 18, 
Νάουσα 23320 52554 Ζαφειράκη 10, 
http://myskin.gr/
http://facebook.com/myskin.gr
 

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal