{ επικαιρότητα }

«Καμπανάκι» για την ιλαρά

«Καμπανάκι» για την ιλαρά

Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Υγείας κατέδειξε τον κίνδυνο αναβίωσης μιας επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας, βάζοντας το θέμα της ανοσοποίησης σε κάθε ελληνική οικογένεια, αλλά και στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών δημόσιας υγείας.
 
Σύστησε τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ, εκτάκτως, τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου στα μωρά στην ηλικία των 12 μηνών και της δεύτερης δόσης τρεις μήνες αργότερα. Μέχρι πρότινος η πρώτη συστηνόταν να γίνεται μεταξύ 12-15 μηνών και η δεύτερη στην ηλικία 4-6 ετών.
 
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τους πλέον αρμόδιους προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα αναφορικά με τους τρόπους πρόληψης και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια «επιστροφή» της ιλαράς: τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου.
 
Η αναβίωση της ιλαράς στη χώρα μας, εξηγεί ο Γ. Μπασκόζος, οφείλεται στην ύπαρξη πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, π.χ. Ρομά, μετανάστες οι οποίοι δεν «υπακούουν» στις προτάσεις για τον εμβολιασμό και πρέπει κανείς να δράσει επιτόπου και βέβαια στους ανθρώπους που από πεποίθηση δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, «μεταξύ των οποίων είναι δυστυχώς και κάποιοι υγειονομικοί».
 
«Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της αμφισβήτησης της χρησιμότητας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ανακύπτει κατά καιρούς σε δημόσιες συζητήσεις στη βάση του διλήμματος υπέρ ή κατά των εμβολίων», εξηγεί. «Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας, έχει διαμορφώσει μια συνεχώς αυξανόμενη επιφυλακτική στάση απέναντι στα εμβόλια όσον αφορά την αναγκαιότητά τους, τη συνεισφορά τους στη δημόσια υγεία, αλλά και την ασφάλειά τους και οδηγεί τους γονείς να είναι σκεπτικοί στο εάν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή όχι».
 
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εξηγεί ότι για να περιχαρακωθεί η ασθένεια, απαιτείται η συνεργασία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, των γιατρών και των γονιών. Η εμβολιαστική κάλυψη που απαιτεί η ιλαρά, δεδομένου ότι κάθε λοιμώδες νόσημα απαιτεί διαφορετικό ποσοστό, σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι εξαιρετικά υψηλή, αφού πρέπει να είναι άνω του 95%. Πέραν της ταλαιπωρίας από την ίδια τη λοιμώδη νόσο με δεκαήμερο υψηλού πυρετού, όπως λέει, ο κίνδυνος από το νόσημα είναι οι σημαντικές επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει στο αναπνευστικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
 
Η αναβίωση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, επισημαίνει η Μ. Θεοδωρίδου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει «ένα κλίμα διστακτικότητας από πλευράς μερίδας γονιών», «είναι μια ευκαιρία να αφυπνιστούν οι γονείς που νόμιζαν ότι τα λοιμώδη νοσήματα είναι παρελθόν. Θα είναι παρελθόν όσο πραγματοποιούνται εμβολιασμοί. Αλλιώς θα τα δούμε όλα από την αρχή».
 
Οι μελέτες
 
Ο κ. Μπασκόζος επικαλείται δύο μελέτες. Η πρώτη, του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, έδειξε ότι το 55% του πληθυσμού δεν έχει πληροφόρηση όσον αφορά την αναγκαιότητα των εμβολίων, ενώ το 40% ότι πληροφορείται από το διαδίκτυο. Η δεύτερη, της Παιδιατρικής Εταιρείας, ότι το 11% των παιδιάτρων αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, μεταξύ άλλων με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. «Αυτές οι αναχρονιστικές και επικίνδυνες θέσεις θα αναπαραχθούν και θα δυναμώσουν όσο η πληροφόρηση παραμένει προσωπική υπόθεση και ελλείψει υπεύθυνης, συστηματικής και κεντρικά σχεδιασμένης πληροφόρησης», επισημαίνει.
 
Για να αλλάξει το κλίμα αυτό, λέει η Μαρία Θεοδωρίδου, απαιτείται και από τον παιδίατρο να αφιερώσει χρόνο. «Αρχικά να ακούσει τους λόγους για τους οποίους οι γονείς είναι διστακτικοί, διότι είναι πάντα σεβαστό αυτό που πιστεύουν οι γονείς. Στη συνέχεια με επιστημονικά κριτήρια και με παραπομπές σε επιστημονικές σελίδες να τους δώσει τα εργαλεία ώστε να δημιουργήσουν μια νέα άποψη για τους εμβολιασμούς. Ούτε να παρουσιάσει κατά τρόπο δογματικό τη χρησιμότητα των εμβολίων ούτε να απορρίψει τους γονείς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Διότι υπάρχει και αυτή η τοποθέτηση εκ μέρους μερίδας των παιδιάτρων απέναντι στους γονείς που δεν θέλουν τα εμβόλια: “αναζητήστε άλλον παιδίατρο”».
 
Ακόμα δύο θέματα που δεν βοηθούν προς την ανοσοποίηση του πληθυσμού αναδεικνύει ο γενικός γραμματέας: την εκτόξευση της τιμής των παιδικών εμβολίων κατά 2.700% (!) και την έλλειψή τους την τελευταία δεκαετία. «Οι συχνές ελλείψεις λόγω ελλιπούς παραγωγής δημιουργούν προβλήματα στην πετυχημένη έκβαση του καθολικού εμβολιασμού», λέει και συμπληρώνει ότι «είναι κρίσιμο να αναληφθεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των παιδικών εμβολίων, ώστε να μπορούν τα κράτη να εκπληρώσουν τους στόχους εμβολιασμού και να αποτραπεί η εξάπλωση ασθενειών στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς».
 
■Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά δεν είναι εμβολιασμένο, ενώ 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν είχαν εμβολιαστεί.
 
■Παρ? όλο που κατά τα προηγούμενα έτη στη χώρα μας καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου 1 κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά.
 
■Σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κ.λπ.). 

Συντάκτης: Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

 


  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal