{ Εκδηλώσεις }

Ημερίδα: «Το Θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας»


Ημερίδα: «Το Θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα  για ένα σχολείο ουσίας»

Πριν από ένα χρόνο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αλλά και την κατάργηση του μαθήματος από την Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού, συλλέχθηκαν κείμενα μαθητών και μαθητριών για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Η ανάγκη να μοιραστούμε το υλικό αυτό, μας έκανε να διοργανώσουμε αυτή την ημερίδα, η οποία πλαισιώνεται από επιστημονικές εισηγήσεις, παρουσίαση καλών πρακτικών/μαθημάτων από συναδέλφους θεατρολόγους, καταθέσεις εμπειρίας από δασκάλους και διευθυντές αλλά και τους ίδιους τους μαθητές μας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού αλλά και ένα εργαστήριο για τους γονείς τους. 
 
Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τις φωνές των «ειδικών» με αυτές όσων βιώνουν καθημερινά τα οφέλη του θεάτρου στην εκπαίδευση και να τονίσουμε την αναγκαιότητα του μαθήματος στο σύγχρονο σχολείο.

"Το Θέατρο στο σχολείο: Μία αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας"
το Σάββατο 16/12, 10πμ - 2μμ, στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Εξαδακτύλου 8
Σας προσκαλούμε να συναντηθούμε γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά και να ενημερωθούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να αναζητήσουμε τρόπους ανάδειξης της σημασίας του θεάτρου στο σχολείο.
 
Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής βρίσκεται ήδη εδώ και μία δεκαπενταετία στο σχολείο, και κυρίως στις τάξεις του Δημοτικού. Παρόλη την πολύχρονη παρουσία του, υπάρχουν στιγμές που προσπαθεί ακόμα να αποδείξει την αξία της ύπαρξής του. Τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία του στα σχολεία ολοένα και συρρικνώνεται. Μετά την κατάργησή του στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, η θέση του μαθήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποβαθμίστηκε, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: τι γίνεται με την θεατρική εκπαίδευση των παιδιών μετά την ηλικία των δέκα ετών; Ποια εργαλεία μάθησης διασφαλίζουν πλέον την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καλλιέργειας της συνείδησης του ενεργού πολίτη, της ανθρωπιστικής παιδείας για τα παιδιά δέκα ετών και άνω; Τι γίνεται με την βιωματική μάθηση μετά την Δ? Δημοτικού;
 
Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. με τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής, επιθυμεί να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο του θεάτρου στα σχολεία ως ένα δυναμικό μέσο μάθησης που οδηγεί τα παιδιά σε μια πορεία κατανόησης του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους. Μέσα από τη διδασκαλία του θεάτρου, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως ενσυναίσθηση, συνεργασία, αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία και ετοιμότητα στη λήψη αποφάσεων, αναγνώριση συναισθημάτων, αντιμετώπιση της συστολής, ετοιμότητα στο λόγο, υπευθυνότητα, ανάληψη διαφορετικών ρόλων, καλλιεργώντας ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό και αισθητικό τους κριτήριο. Οι δεξιότητες αυτές είναι αναγκαίες για τη διεύρυνση των ικανοτήτων συσχετισμού με άλλα άτομα σε κοινωνικό επίπεδο και προετοιμάζουν τον νεαρό πολίτη για τις ευθύνες που θα αναλάβει αργότερα στην ενήλικη ζωή του κάνοντάς τον πιο ευπροσάρμοστο και ικανό να εργάζεται ομαδικά. Αυτές συνιστούν ικανότητες που διευρύνουν τη συναισθηματική και κοινωνική του νοημοσύνη, στοιχεία απαραίτητα για επαγγελματική επιτυχία και κοινωνική άνοδο.
 
Η ημερίδα απευθύνεται σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στους γονείς των μαθητών και των μαθητριών μας, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο και τη θέση του θεάτρου στη σημερινή εκπαίδευση.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού (και των έξι τάξεων) και σε γονείς.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έχει προβλεφθεί δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά δημοτικού, την ώρα που οι γονείς τους θα παρακολουθούν τις εισηγήσεις.
 
Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα και τα Βιογραφικά των Εισηγητών.
 
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
 
Χώρος: Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20, 1ος και 2ος όροφος
Πληροφορίες: Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
[email protected], τηλ. 6937618382
 
Τηλέφωνο για συμμετοχή στα εργαστήρια: 6972844681

Ποιες ταινίες παίζουν αυτή την εβδομάδας στους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης

 
:
Κατηγορίες: Εκδηλώσεις

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal