{ επικαιρότητα }

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν 30 Δεκεμβρίου

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν 30 Δεκεμβρίου

H 30η Δεκεμβρίου είναι η 364η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (365η σε δίσεκτα έτη).
 
Σαν σήμερα συνέβη:

1066 - Σφαγή στη Γρανάδα: Ένας όχλος μουσουλμάνων καταλαμβάνει το βασιλικό παλάτι και σφάζει το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.
 
1460 - Πόλεμος των Ρόδων: Ο Οίκος του Λάνκαστερ νικά στη μάχη του Γουέικφιλντ.Ο Πόλεμος των Ρόδων, ή Πόλεμος των δυο Ρόδων, ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Αγγλία για τη διαδοχή στο θρόνο από το 1455 μέχρι το 1487. Πήρε το όνομά του από τα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων, το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του Οίκου των Λάνκαστερ.
 
1813 - Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812: Βρετανοί στρατιώτες καίνε το Μπάφαλο (Νέα Υόρκη).Ο Πόλεμος του 1812 έγινε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1812 ως το 1814 στην ξηρά και την θάλασσα της Βόρειας Αμερικής. Περισσότερη από την μισή από την βρετανική ισχύ αποτελούνταν από Καναδούς εθελοντές επειδή οι Βρετανοί στρατιώτες πολεμούσαν τον Ναπολέοντα στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί κατατρόπωσαν τις Αμερικανικές δυνάμεις. Στην αρχή ο πόλεμος αύξησε τα επίπεδα του εθνικισμού στον Καναδά και τις ΗΠΑ.Οι Αμερικάνοι κήρυξαν πόλεμο εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας επειδή οι Βρετανοί καταλάμβαναν με την βία Αμερικανικά καράβια και εξανάγκαζαν τα Αμερικανικά πληρώματα να υπηρετήσουν τον βρετανικό στρατό στους ευρωπαϊκούς πολέμους.

1853 - Η Αγορά του Γκάντσντεν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αγοράζουν γη από το Μεξικό για να διευκολύνουν την κατασκευή σιδηροδρόμου στις νοτιοδυτικές πολιτείες.
1896 - Ο Φιλιππινέζος πατριώτης Χοσέ Ριθάλ εκτελείται από ισπανικό εκτελεστικό απόσπασμα στη Μανίλα.
1903 - Πυρκαγιά σε θέατρο στο Σικάγο σκοτώνει τουλάχιστον 602 άτομα.
 
1916 - Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν, Ρώσος μυστικιστής και σύμβουλος του τσάρου, δολοφονείται από μία ομάδα με επικεφαλής τον Φέλιξ Γιουσούποφ. Το κατεψυγμένο και εν μέρει δεμένο σώμα του ανακαλύφθηκε σε ποταμό της Μόσχας τρεις μέρες αργότερα.
 
1916 - Ο Κάρολος Α΄ της Αυστρίας και η Ζίτα των Βουρβόνων-Πάρμας στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα αντίστοιχα της Ουγγαρίας.
 
1922 - Ιδρύεται η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών συντομογραφικά αποκαλούμενη Ε.Σ.Σ.Δ.  και συνηθέστερα Σοβιετική Ένωση , ήταν κράτος που βρισκόταν στην ανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Ασία, το μεγαλύτερο σε έκταση στον κόσμο. Η πρωτεύουσά του ήταν η Μόσχα. Ιδρύθηκε το 1922. Διαλύθηκε το 1991. 
 
1927 - Ανοίγει στο Τόκιο η γραμμή Γκίνζα, η πρώτη γραμμή μετρό στην Ασία.
1947 - Ψυχρός Πόλεμος: Ο βασιλιάς Μιχαήλ της Ρουμανίας αναγκάζεται σε παραίτηση από την υποστηριζόμενη από τη Σοβιετική Ένωση κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας.
1965 - Ο Φερδινάντο Μάρκος γίνεται πρόεδρος των Φιλιππίνων.
1993 - Το Ισραήλ εγκαθιδρύει διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Έδρα.
2006 - Έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.
 


  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal