{ επικαιρότητα }

Τι θα φάμε αύριο; - Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Τι θα φάμε αύριο; - Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Αν και φαντάζει περίπλοκη, η συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο είναι πάρα πολύ απλή. Η μόνη τεχνική πρόκληση είναι στο να δέσει το αυγολέμονο, στάδιο που όμως επεξηγείται διεξοδικά για το πώς και το τί (και βέβαια το γιατί). Υπολογίστε 30? στη προετοιμασία, 45? στο μαγείρεμα και 15? χοντρικά στο δέσιμο του αυγολέμονου επειδή πρέπει να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και όχι γιατί η ίδια η διαδικασία παίρνει τόσο.
 
Υλικά για 6-8 άτομα
8-10 μεσαία κολοκύθια, καθαρισμένα και αδειασμένα στο μήκος
 
Για την Γέμιση: 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από κιλότο ή καπάκι (σχετικά άπαχο κομμάτι) 120 γρ. ρύζι μακρύκοκο ή καρολίνα 160 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (περίπου 6-8) 12 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο 10 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο 10 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 αυγό 1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι
 
Για την κατσαρόλα: 1 λτ ζωμό λαχανικών από ένα ζελέ ψυγείου χυμό από 1 λεμόνι 1 καρότο σε ροδέλες 120 ml. παρθένο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι
 
Για το αυγολέμονο: 2 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια) 2 κ.γ. κορν φλαουρ Χυμό από 1 ½ λεμόνι
 
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Προετοιμασία:
 
Αδειάζετε τα κολοκύθια με το ειδικό μαχαιράκι ή πάτε στο καλό μανάβικό που σας τα πουλάει έτοιμα καθαρισμένα, όπως εγώ. Ψιλοκόβετε κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο. Βάζετε νερό να βράσει για να γίνει ο ζωμός λαχανικών. Κόβετε και το καρότο σε ροδέλες και στύβετε το ένα λεμόνι.
 
Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο
 
2. Ετοιμάζετε την γέμιση:
 
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε όλα τα υλικά της γέμισης.
 
Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο 2
 
Φοράτε τα γαντάκια σας και ζυμώνετε χαρωπά την γέμιση για δυο-τρία λεπτά να ισομοιραστούν όλα τα υλικά στο μίγμα.
 
Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο 2
 
3. Γεμίζετε τα κολοκύθια:
 
Επιλέγετε ένα ταβά (χαμηλή πλατιά κατσαρόλα) σαν τον αγαπημένο μας της Fest που βλέπετε στις φωτογραφίες, που θα χωρέσει τα κολοκύθια. Απλώνετε στον πάτο του τις ροδέλες του καρότου. Φέρνετε κοντά σας το μπολ της γέμισης και τα κολοκύθια και αρχίζετε να τα γεμίζετε με τα δάχτυλα σας. Κάθε γεμισμένο κολοκύθι μπαίνει στον ταβά από κάτω. Όταν ολοκληρώσετε, αν περισσέψει γέμιση, πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες και την κάνετε γιουβαρλάκια που τα τοποθετείτε περιμετρικά στο κέντρο ή ανάμεσα σε κενά από κολοκύθια. Πάντως όχι στις άκρες.
 
Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο
 
4. Μαγειρεύετε τα γεμιστά κολοκυθάκια:
 
Ρίχνετε στον ταβά με τα κολοκύθια, το λάδι, το λεμόνι και τον ζωμό, που λογικά θα τα καλύψει στο περίπου. Αν όχι, μην ανησυχείτε, γιατί στη διαδικασία βρασμού θα μαγειρευτούν όλα, μια και θα βάλετε από πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα να τα κρατήσει στη θέση τους αλλά και να βοηθήσει στο να υγροποιεί τον ατμό, μαγειρεύοντας ό,τι δεν κολυμπά στο ζουμί εξαρχής. Βάζετε την εστία σας σε μεσαία ένταση και μαγειρεύετε τα γεμιστά κολοκυθάκια σας για 35-40 λεπτά, μέχρι τα κολοκύθια να είναι μαλακά μεν αλλά όχι λαπάς!
 
5. Προετοιμάζετε το αυγολέμονο:
 
Αφήνετε το φαγητό να καταλαγιάσει για κανένα δεκάλεπτο, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από τους 60ºC) για δύο λόγους. Αφενός για να μπορείτε να διαχειριστείτε τον ζωμό, αλλά κυρίως για να μην “κόψει” το αυγό σε επαφή με τον ζωμό (δηλαδή να μην διπλώσουν οι πρωτεΐνες του αυγού στους 62ºC και μαγειρευτεί, αντί να λειτουργήσει ως μέσο που πήζει το αυγολέμονο).
 
Σε “παραδοσιακή” συνταγή διάβασα ότι “σταυρώνετε” το ζουμί πριν την διαδικασία για να μην κόψει το αυγολέμονο και αναρωτιέμαι πόσοι ελπίζουν ότι ο Θεός θα αφήσει τις άλλες ασχολίες του, προκειμένου να επέμβει σις πρωτείνες του αυγού ώστε να αδρανήσουν κατ? εξαίρεση στη θερμοκρασία που είναι φτιαγμένες να διπλώνουν! Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…
 
Βάζετε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών και σε άλλο τους κρόκους.
 
Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο
 
6. Χτυπάτε τα αυγά:
 
Με ράβδο χειρός (ή όποιο άλλο τρόπο σας βολεύει) χτυπάτε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα σε ένα μπολ, μετά τους κρόκους για ένα λεπτό να πήξουν λίγο και στη συνέχεια ενσωματώνετε τους χτυπημένους κρόκους στο ασπράδι.
 
Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο
 
7. Ενσωματώνετε το κορν φλάουρ στο λεμόνι:
 
Ανακατεύετε με την ράβδο το λεμόνι με το κορν φλάουρ
 
Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο
 
8. Ολοκληρώνετε το αυγολέμονο:
 
Κατ? αρχάς βγάζετε το ζουμί απ? τον ταβά σε ένα δοχείο. Αυτό που φαίνεται απλό όμως, θέλει δυο ζευγάρια χέρια για να μην ρισκάρετε ατύχημα, οπότε ζητήστε βοήθεια. Ένας να κρατά και να γέρνει την κατσαρόλα και ο άλλος να κρατά το πιάτο στη θέση του να μην πέσουν τα κολοκύθια. Επίσης επειδή το πιάτο είναι καυτό, χρειάζεται μια πετσέτα. Η ασφάλεια πάνω απ? όλα στην κουζίνα!
 
Αν ο ζωμός είναι ακόμη καυτός περιμένετε πριν ολοκληρώσετε το επόμενο στάδιο να φτάσει κάτω από τους 60ºC, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω. Στη συνέχεια ενσωματώνετε το μίγμα λεμονιού-κορν φλάουρ στα χτυπημένα αυγά μέσα σε ένα κατσαρόλι.
 
Τέλος, βάζετε το κατσαρόλι σε μεσαία/χαμηλή ένταση στο μάτι και αρχίζετε να ενσωματώνετε τον ζωμό στο μίγμα, χτυπώντας παράλληλα με ένα σύρμα (είτε με ράβδο, είτε χειρός). Σταδιακά το μίγμα θα χάσει τους αφρούς και θα αρχίσει να πήζει σε μια ωραία λευκή σάλτσα που είναι το αυγολέμονό σας. Αρκεί να μην σας ξεφύγει το μάτι και η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 60ºC που κόβει το αυγό. Οπότε ήπια θέρμανση και συνεχές ανακάτωμα είναι τα μυστικά να δέσει ιδανικά το αυγολέμονο. Αν δείτε ότι δεν δένει, βγάλτε με μια κούπα μια μικρή ποσότητα απ? τη σάλτσα, ρίξτε μέσα άλλη μια κουταλιά κορν φλάουρ, ανακατέψτε καλά και ενσωματώστε το πίσω στη κανονική κατσαρόλα. Που θα πάει… θα δέσει! Και χωρίς σταύρωμα…

Πηγή: http://caruso.gr

 


  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal