{ Arts & culture }

Έκθεσης Kεραμικής: Τα Ιερά Μυστήρια του Βλαδίμηρου Μπιντάκ στην Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης


Έκθεσης Kεραμικής: Τα Ιερά Μυστήρια του Βλαδίμηρου Μπιντάκ στην Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάζει την Έκθεση κεραμικής με πορσελάνη «Γκζελ» του Ρώσου καλλιτέχνη Βλαδίμηρου Μπιντάκ με τίτλο «Τα Ιερά Μυστήρια».  Στα εγκαίνια της Έκθεσης θα παρευρεθεί και ο καλλιτέχνης. 
 
Στην έκθεση παρουσιάζονται 222 γλυπτά, χωρισμένα σε 42 συνθέσεις που ως κεντρικό θέμα έχουν τα «Ιερά Μυστήρια» της ορθόδοξης εκκλησίας. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν μετά από εννέα χρόνια σκληρής δουλειάς η οποία είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας σειράς έργων που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. 
 
Ο Βλαδίμηρος Μπίντακ, είναι ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της κεραμικής του «Γκζέλ», ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου ύφους στην εν λόγω τέχνη στην σύγχρονη εποχή. Στα έργα του, ο καλλιτέχνης δεν ακολουθεί τον δρόμο της αναπαραγωγής των σχεδίων που προϋπήρχαν, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό του προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος, εμπλουτίζοντας την τέχνη του «Γκζέλ» με καινούργια θέματα, παραστάσεις και συνθέσεις. Στις 42 συνθέσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τα «Ιερά Μυστήρια» της ορθόδοξης εκκλησίας, έχοντας ως βασική ιδέα την ανάδειξη του βασικού «μυστηρίου» της ορθόδοξης παράδοσης, που είναι αυτό την ίδιας της ζωής του ανθρώπου από την γέννησή μέχρι την ολοκλήρωσή της, μέσα από την πνευματική ζωή της Εκκλησίας. Τα έργα του καλλιτέχνη έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή κατάφεραν να απεικονίσουν στιγμές ορθόδοξων τελετών και τις απέδωσαν χωρίς περιττή συγκίνηση και υπερβολικό πάθος.   
 
Τα κεραμικά με γαλανόλευκα σχέδια κατασκευάζονται στο Γκζέλ, μια περιοχή κοντά στη Μόσχα. Το χωριό Γκζέλ ήταν φημισμένο για τα πήλινα αντικείμενα του. Από την εποχή του τσάρου Αλεξέι Μιχαήλοβιτς (Ρομανόφ) από την συγκεκριμένη περιοχή έστελναν φορτία με άργιλο τον οποίο χρησιμοποιούσαν «στην κατασκευή δοχείων για φαρμακευτική και χημική χρήση». Η ποιότητα του αργίλου του Γκζέλ, ήταν τέτοια που στα τέλη του 18ου αιώνα, το χωριό και η γύρω περιοχή σύμφωνα με το «Φαρμακευτικό» διάταγμα που είχε εκδοθεί ορίσθηκε ως η περιοχή παραγωγής «σκευών για την αλχημεία». 
Στις αρχές του 19ου αιώνα στα περίχωρα του Γκζέλ βρήκαν ένα είδος ανοιχτόχρωμου αργίλου με τον οποίο οι ντόπιοι τεχνίτες έμαθαν να φτιάχνουν σκεύη, τα οποία ήταν εύθραυστα και είχαν μικρή διάρκεια ζωής. Στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, οι ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών κεραμοποιίας άρχισαν να πειραματίζονται με τον λευκό άργιλο και κατέληξαν να φτιάχνουν μια λεπτή πορσελάνη, κρατώντας μυστική την συνταγή κατασκευής τους.
 
Η διακοσμητική ζωγραφική Γκζέλ θεωρείται ζωγραφική σε σμάλτο. Αρχικά το πήλινο αντικείμενο ψήνεται στους 900ο C, για να αποκτήσει η πορσελάνη την σκληρότητα που απαιτείται και στη συνέχεια ζωγραφίζονται αποκλειστικά και μόνο με χρώμα μπλέ του κοβαλτίου. Στη συνέχεια επαλείφεται με σμάλτο και πάλι ψήνεται, αυτή τη φορά σε θερμοκρασία 1350ο C. Σ' αυτό το σημείο το κοβάλτιο αλλάζει χρώμα και οι επισμαλτομένες ζωγραφιές αποκτούν διάφορες αποχρώσεις του μπλέ.
Οι ιδιαίτερες κεραμικές συνθέσεις του Βλαδίμηρου Μπιντάκ έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στο κοινό της Ελλάδας.
 
Επιμελητής Έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος 
 
Info
 
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 2 – 28 Φεβρουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
                                Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
                                 Σάββατο: 09:00 – 14:00
Εκθεσιακός χώρος Αγιορειτικής Εστίας
Εγνατία 109, 54635
Τ. 2310263308, F. 2310250648
www.agioritikiestia.gr
 
 
 
 
 
 
 
 

Δείτε επίσης: Ποιες ταινίες παίζουν αυτή την εβδομάδας στους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal