{ επικαιρότητα }

Σκάνδαλο Novartis : Xωρίς τέλος οι κατηγορίες γα μίζες και χρηματισμούς πολιτικών προσώπων


Σκάνδαλο Novartis : Xωρίς τέλος οι κατηγορίες γα μίζες και χρηματισμούς πολιτικών προσώπων

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου της δικογραφίας της υπόθεσης Novartis που σχημάτισε η εισαγγελία διαφθοράς και στον οποίο περιέχονται καταθέσεις από «προστατευμένους μάρτυρες κλειδιά» οι οποίοι μιλούν για χρηματισμούς εμβληματικών προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής.
 
Η σκυτάλη της διερεύνησης της υπόθεσης περνά στο Κοινοβούλιο το οποίο για πρώτη φορά καλείται να ασχοληθεί με τόσο μεγάλο εύρος εμπλεκομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο Έλληνας Επίτροπος και σημαίνοντα στελέχη της αντιπολίτευσης.
 
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, συντηρεί τις εντυπώσεις με δηλώσεις τύπου «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών…», τα πρόσωπα όμως που έχουν στοχοποιηθεί περνούν στην αντεπίθεση, μιλώντας για  «γελοία σκευωρία» και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους.
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα ασκηθούν διώξεις εις βάρος τόσο σημαντικών πολιτικών προσώπων με μόνες καταθέσεις αυτές των ανώνυμων μαρτύρων οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν άμεση γνώση, αφού δεν πήγαν οι ίδιοι τα υποτιθέμενα προϊόντα της δωροδοκίας αλλά η πληροφόρηση τους είναι από «δεύτερο χέρι» και πάντως δεν προέρχεται από το FBI,
όπως διέδιδαν κυβερνητικοί προπαγανδιστές.
 
Η κατάσταση, ωστόσο, περιπλέκεται και από το γεγονός ότι στο κάδρο με τους στοχοποιηθέντες μπήκε εμμέσως και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρόλο που δεν περιλήφθηκε στη δεκάδα των πολιτικών που ζητείται να διερευνηθούν οι ευθύνες τους με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παρά ταύτα, στις κατηγορίες κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρεται ότι παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό στην απόφαση για προμήθεια εμβολίων. «Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης», δήλωσε προκλητικά ο Δ.Αβραμόπουλος.
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της σημείωσε ότι«Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα πήρε θέση αναφέροντας ότι: «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς» ή ότι «είναι εγκληματικό πολιτικοί άνδρες να επιδίδονται σε πατριωτισμό και να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε δικογραφίες»
 
Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας κι εκείνος το μέτρο της δικής του προσέγγισης υπογράμμισε: «Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση».

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal