{ επικαιρότητα }

Μιλάτε ξένες γλώσσες; Κινδυνεύετε λιγότερο από Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο Neuropsychologia.


Μιλάτε ξένες γλώσσες; Κινδυνεύετε λιγότερο από Αλτσχάιμερ

Τα αποτελέσματα της Καναδική δεκαετούς μελέτης δείχνουν ότι τα δίγλωσσα άτομα κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο Neuropsychologia.
 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ μελέτησαν τις επιδράσεις της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση.
 
Συγκεκριμένα, μελέτησαν τις περιοχές που ελέγχουν τη γλώσσα και τη γνωστικότητα στις εμπρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου και σε δομές του μεσαίου κροταφικού λοβού που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μνήμη, και οι οποίες είναι γνωστό ότι ατροφούν στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση.
 
Το δείγμα αποτελούνταν από 34 μονόγλωσσους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση, 34 πολύγλωσσους με ήπια γνωστική εξασθένηση, 13 μονόγλωσσους με νόσο Αλτσχάιμερ και 13 πολύγλωσσους με νόσο Αλτσχάιμερ.
 
«Η ανάλυση δείχνει ότι τα πολύγλωσσα άτομα είναι ικανά να αντισταθμίσουν την σχετιζόμενη με τη νόσο Αλτσχάιμερ απώλεια ιστού αναπτύσσοντας εναλλακτικά δίκτυα ή άλλες εγκεφαλικές περιοχές για την επεξεργασία της μνήμης», τονίζει η ερευνήτρια.
 
Και συνεχίζει λέγοντας ότι, «η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι τα άτομα που μιλούν περισσότερες από μια γλώσσες είναι ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που συντελούν στην γνωστική αντιστροφή παθολογικών ή αλλαγών που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης».
 
Συμπερασματικά καταλήγει  ότι «η μελέτη μας ενισχύει την υπόθεση ότι όταν το άτομο μιλά δύο γλώσσες 'γυμνάζονται' συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές και μπορεί να αυξηθεί το πάχος του φλοιού και η πυκνότητα της φαιάς ουσίας. Επίσης αποδείξαμε ότι οι δομικές αυτές διαφορές μπορούν να εντοπιστούν στους εγκεφάλους πολύγλωσσων ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση».
 
 

Δείτε επίσης: Arts & Culture - εκθέσεις και ξεναγήσεις που γίνονται τις επόμενες 7 μέρες στη Θεσσαλονίκη

:
Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal