{ επικαιρότητα }

Οι ρίζες όλων των εσπεριδοειδών της Γης βρίσκονται στα Ιμαλάια


Οι ρίζες όλων των εσπεριδοειδών της Γης βρίσκονται στα Ιμαλάια

Σύμφωνα με μία νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε το DNA από δεκάδες διαφορετικά εσπεριδοειδή από διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι ρίζες όλων των εσπεριδοειδών της Γης βρίσκονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες των Ιμαλαΐων.
 
Τα πρώτα εσπεριδοειδή φαίνεται να εμφανίστηκαν πριν από περίπου οκτώ εκατομμύρια χρόνια
και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλον τον κόσμο. Τελικά, εξελίχθηκαν στα γνώριμα δέντρα, από όπου οι άνθρωποι παίρνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι σήμερα ανάμεσα στις δημοφιλέστερες καλλιέργειες σε όλο τον πλανήτη.
 
Παρά τη διάδοσή τους όμως, η έως τώρα η εξελικτική ιστορία τους δεν ήταν ξεκάθαρη.
 
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο
περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τα γονιδιώματα άνω των 50 ποικιλιών εσπεριδοειδών και συμπέραναν ότι η κοιτίδα τους είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει το ανατολικό 'Ασαμ της Ινδίας, τη βόρεια Μιανμάρ και το δυτικό Γιουνάν της Κίνας.
 
Όταν πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια άλλαξε το κλίμα εκείνης της περιοχής, με αποτέλεσμα οι μουσώνες να γίνουν πιο ήπιοι και ο καιρός πιο ξηρός, τα εσπεριδοειδή εξαπλώθηκαν από τα Ιμαλάια προς τη νοτιοανατολική Ασία.
 
Από εκεί, έφθασαν στην υπόλοιπη Γη, έως και την Αυστραλία, πριν περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Τα εσπεριδοειδή σήμερα αποτελούν  την κατάληξη μιας μακράς φυσικής εξελικτικής πορείας στο χρόνο και στο χώρο, καθώς και χιλιάδων ετών καλλιέργειας και διασταυρώσεων από ανθρώπους.
Οι ερευνητές τέλος, δήλωσαν ότι η γενετική τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν πλέον νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών, πιο ανθεκτικές στις αρρώστιες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, καθώς και πιο νόστιμες.

 

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal