{ επικαιρότητα }

Φάκελος Θρίλερ: Αφού φοβόμαστε γιατί συνεχίζουμε να τα βλέπουμε;


Φάκελος Θρίλερ: Αφού φοβόμαστε γιατί συνεχίζουμε να τα βλέπουμε;

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μία καλή ταινία τρόμου. Μπορεί να μας στερήσει τον ύπνο, να μας προκαλέσει εφιάλτες, να μας κάνει να ουρλιάξουμε και να τρέμουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα σενάριο μυστηρίου, φόνων και ανεξιχνίαστων υποθέσεων.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτο;
 
Ο πιο σημαντικός λόγος  είναι ότι όταν τρομάζουμε, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο και νοιώθουμε ευχάριστα με την έντονη διέγερση, σε συνδυασμό με την καθησυχαστική αίσθηση ανακούφισης που έρχεται με το happy end. 
 
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την περίεργη σχέση που έχουμε με τα θρίλερ στο ζωώδες ένστικτό μας. Στο DNA μας είναι βαθιά χαραγμένα ο φόβος για το σκοτάδι και το άγνωστο, το ένστικτο του κυνηγού και το αίσθημα της επιβίωσης.
 
Σύμφωνα με έρευνες, τα θρίλερ συγκεντρώνουν τρία βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά θετικά.
 
Το πρώτο είναι η ένταση, που προκαλείται μέσα από το σασπένς, το σοκ και τον τρόμο.
Το δεύτερο είναι η σχετικότητα. Προκειμένου να μας αρέσει μία ταινία τρόμου πρέπει να μπορούμε ως θεατές να ταυτιστούμε με κάποιον τρόπο με αυτήν. Αυτό συμβαίνει, είτε με τον καθολικό φόβο, όπως το φόβο του θανάτου, είτε με το αίσθημα του ανήκειν σε μία συγκεκριμένη ομάδα. Μπορεί η ταινία να αναφέρεται σε μία ομάδα ανηλίκων με την οποία θα μπορέσει να συνδεθεί ο θεατής.
Το τελευταίο στοιχείο είναι η έλλειψη ρεαλισμού. Οι θεατές γνωρίζουν εξαρχής ότι όσα διαδραματίζονται στη μικρή ή μεγάλη οθόνη δε συμβαίνουν στα αλήθεια. Επομένως, το άτομο βιώνει φόβο εκ του ασφαλούς, ξέροντας ότι δεν κινδυνεύει ο ίδιος στην πραγματικότητα και περιμένει τη στιγμή της ανακούφισης, που έρχεται προς το τέλος. Έτσι, τις βλέπει για να βιώσει μία άσχημη κατάσταση, και στη συνέχεια να χαρεί, καθώς παίρνει ικανοποίηση όταν ο θύτης συλλαμβάνεται, το θύμα εκδικείται και τελικά καταφέρνει να γλιτώσει από τον κίνδυνο. Και εκεί είναι που σκέπτεται ότι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
 

Δείτε επίσης: Όλες οι δωρεάν συναυλίες - εκδηλώσεις δράσεις, εκθέσεις που θα γίνουν τις επόμενες 7 μέρες στη Θεσσαλονίκη

 
:
Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal