{ επικαιρότητα }

Θερινή ώρα: Ήρθε η αρχή του τέλους της;

Ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τον τερματισμό της


Θερινή ώρα: Ήρθε η αρχή του τέλους της;

Το ενδεχόμενο τερματισμού της θερινής ώρας προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέροντας ως επιχείρημα τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, 12 αποχές.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ρυθμιστικούς φορείς της Ε.Ε. να επανεκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της παλιάς πρακτικής αξιοποίησης του φυσικού φωτός της ημέρας, η οποία εφαρμόστηκε για μια δεκαετία, όταν όλοι αλλάζαμε την ώρα  κατά 60 λεπτά μεταξύ τέλους Μαρτίου και τέλους Οκτωβρίου.
 
Η θερινή ώρα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την εποχή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της χρήσης καυσίμων για φωτισμό και θέρμανση.
 
Ο γενικός στόχος είναι να παρέχεται επιπλέον φως της ημέρας το καλοκαίρι και επιπλέον το πρωί το χειμώνα. Η πρακτική εξακολουθεί να έχει οφέλη, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, καθώς επιτρέπει στο κοινό να μετακινηθεί για να εργαστεί στο πρωινό φως και του δίνει μια επιπλέον ώρα για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Όλο και περισσότερο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αμφισβητούν τη διαδικασία. «Πολλές μελέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα, αλλά δείχνουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», έγραψαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρότασή τους, η οποία συζητήθηκε για μια ώρα την Πέμπτη. 
 
Η βουλευτής της Γαλλίας Karima Delli,υποστήριξε το ψήφισμα για μια αναθεώρηση και δήλωσε ότι η αλλαγή των ρολογιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν κουρασμένοι και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. «Οι μελέτες που δείχνουν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ή των προβλημάτων ύπνου κατά τη διάρκεια της αλλαγής του χρόνου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», δήλωσε η Delli, προσθέτοντας ότι το επιχείρημα για την εξοικονόμηση ενέργειας ήταν παρωχημένο. 
 
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσει ένα ενιαίο χρονοδιάγραμμα ακόμη και μετά τη λήξη της διάρκειας του τωρινού καθεστώτος, κατά το οποίο η ευρωπαϊκή επικράτεια άρχισε να ρυθμίζει τα ρολόγια της ανάλογα με τη διάρκεια του ηλιακού φωτός, τη δεκαετία του 1980 με την εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών. Ο στόχος ήταν να αποτραπούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις από την υπονόμευση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μεταφορών, επικοινωνιών και εμπορίου.

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal