{ επικαιρότητα }

Tο αυτοκρατορικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης - Όραμα του Ερντογάν


Tο αυτοκρατορικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης - Όραμα του Ερντογάν

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προκαλεί  δέος με το τεράστιο μέγεθός του, που το κατατάσσει σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
 
Το όραμα του Ερντογάν για μια νέα… οθωμανική αυτοκρατορία, παίρνει σάρκα και οστά με τον αερολιμένα να κοστίζει 11 δισεκατομμύρια δολάρια.. Στόχος να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο, παίρνοντας έτσι τα… ηνία από την Ατλάντα.
 
Στις 26 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας θα κλείσει τα 64 χρόνια του, το αεροσκάφος του θα είναι το πρώτο που θα προσγειωθεί στο νέο αεροδρόμιο. Αυτή η ημερομηνία «φουντώνει» τις φήμες που το θέλουν να ονομάζεται «Ερντογάν»!
 
«Ο Ερντογάν αγαπά τα μεγάλα έργα του και το αεροδρόμιο είναι ίσως το πιο μεγάλο», δήλωσε ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο. «Του επιτρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να επεκτείνει τις εξουσίες του», πρόσθεσε.
 
Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα έχει το μεγαλύτερο ενιαίο κτίριο τερματικού σταθμού στον κόσμο, καλύπτοντας 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα εξυπηρετεί 
90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια, όταν προστεθούν περισσότεροι τερματικοί σταθμοί.
 
Τα Duty free και τα καταστήματα θα καλύπτουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα – πάνω από 10 γήπεδα ποδοσφαίρου – και υπάρχουν ζώνες αποσκευών έκτασης 26 μιλίων, ικανές να παραδίδουν σχεδόν 30.000 αποσκευές την ώρα.
 
Έλεγχοι ασφαλείας θα υπάρξουν και εκτός του κτιρίου, και μεταξύ check-in και αναχωρήσεων, μια απόφαση που ελήφθη μετά την επίθεση, τον Ιούνιο του 2016, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.
 
Σύμφωνα με  υπολογισμούς, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι σε θέση να υποστηρίξει 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση Αν μόλις ένας στους δέκα επισκέπτες του αεροδρομίου έρχεται ως τουρίστας στην Τουρκία, η οικονομία υπολογίζεται ότι θα οφελείται με επιπλέον 7 δισ. δολάρια ετησίως.
 

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal