{ επικαιρότητα }

Nίκη του γερμανικού εργατικού συνδικάτου IG Metall. Στη Γερμανία οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 6ωρο εφόσον το επιθυμούν.

28 ώρες εβδομαδιαίως για έως και δύο έτη, πριν επανέλθουν και πάλι στο σύστημα των 35 ωρών που ισχύει σήμερα, ενώ οι εργοδότες τους δεν θα μπορούν να τους εμποδίζουν.


 Nίκη του γερμανικού εργατικού συνδικάτου IG Metall. Στη Γερμανία οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 6ωρο εφόσον το επιθυμούν.

Μια μεγάλη νίκη πέτυχε το πανίσχυρο γερμανικό εργατικό συνδικάτο IG Metall, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
 
Η συμφωνία είναι «ορόσημο στο δρόμο για έναν σύγχρονο, αυτοπροσδιοριζόμενο κόσμο εργασίας», είπε ο ηγέτης του IG Metall, Γιεργκ Χόφμαν.
 
Εξασφάλισε να μπορούν να εργάζονται τα μέλη του με μειωμένα ωράρια εργασίας κάτω από έξι ώρες ημερησίως σε μια συμφωνία που μπορεί να έχει επιπτώσεις για σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους στη χώρα.
 
Η συμφωνία καλύπτει περίπου 900.000 εργαζομένους στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, και αναμένεται να επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα και σε άλλες βιομηχανίες. Από τον επόμενο χρόνο οι εργαζόμενοι σε πολλές από τις σημαντικότερες γερμανικές βιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα -εφόσον θέλουν περισσότερο προσωπικό χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ή π.χ. για να φροντίσουν τα παιδιά τους ή τους άρρωστους γονείς τους- να εργάζονται -με μειωμένες φυσικά απολαβές- μόνο 28 ώρες εβδομαδιαίως για έως και δύο έτη , πριν επανέλθουν και πάλι στο σύστημα των 35 ωρών που ισχύει σήμερα, ενώ οι εργοδότες τους δεν θα μπορούν να τους εμποδίζουν.
 
Η συμφωνία για το ευέλικτο ωράριο επιτεύχθηκε μετά την κήρυξη τριών 24ωρων απεργιών από την IG Metall και την λευκή απεργία εργαζομένων σε ορισμένες βιομηχανίες. Προβλέπει ακόμα ότι οι εργοδότες θα μπορούν να παρέχουν δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν να εργάζονται 40 ώρες εβδομαδιαίως, προκειμένου να αυξηθεί ο μισθός τους.
 
Η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα για την ευέλικτη εργασία στην Ευρώπη και καθρεπτίζει την  αυτοπεποίθηση των συνδικάτων της Γερμανίας, που διεκδικούν για τους εργαζομένους ένα δίκαιο μερίδιο λόγω της καλής πορείας της γερμανικής οικονομίας, που αναμένεται να εμφανίσει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 2%.
 

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal