{ επικαιρότητα }

Τρίτη και 13 σήμερα: Θεωρείται οτι φέρνει κακοτυχία! Για εσάς ήταν γρουσούζικη;


Τρίτη και 13 σήμερα: Θεωρείται οτι φέρνει κακοτυχία! Για εσάς ήταν γρουσούζικη;

Μπορεί για την πλειονότητα του Δυτικού κόσμου  η Παρασκευή και 13 να θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου, για εμάς τους Έλληνες όμως αλλά και τους ισπανόφωνους λαούς, η Τρίτη και 13 είναι συνώνυμο της γρουσουζιάς και της κακοτυχίας!
 
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και πώς προέκυψε η Τρίτη και 13 κάθε μήνα να προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους;
 
Τι ισχύει για τους Έλληνες
 
Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.
 
Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι? αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα!
 
Τι ισχύει για τους Ισπανόφωνους λαούς
 
Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα καθ? ημάς, όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.
 
Ο αριθμός 13
 
Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.
 
Από μόνη της η Τρίτη, κι από μόνο του το 13, πάντως, θεωρείται ότι έχουν αρνητικό φορτίο: πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν 13η σειρά καθισμάτων, πολλές πολυκατοικίες και τα ασανσέρ τους δεν έχουν 13ο όροφο, όταν οι καλεσμένοι σ΄ ένα δείπνο καταλήγουν 13 οι οργανωτές ζητάνε να κάτσει κι ένα 14ο άτομο, άλλοι αρνούνται κάθε κάθισμα που έχει το συγκεκριμένο αριθμό πχ. στο θέατρο κλπ.  Και πολλοί άνθρωποι φοβούνται γενικά την Τρίτη, άσχετα από την ημερομηνία. 
 
Πάντως, αρκετές φορές το χρόνο τυχαίνει ο συνδυασμός Τρίτη και 13. Και φυσικά, είναι μια μέρα που συμβαίνουν και καλά και κακά και μικτά πράγματα, σε αναλογία ίση με όλες τις άλλες μέρες! 
 
 

 

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal