{ Εκπαίδευση }

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Εκεί στης πόλης τα στενά»…στο Μπενσουσάν Χαν


Εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Εκεί στης πόλης τα στενά»…στο Μπενσουσάν Χαν

Το εργαστήριο Δημιουργικής γραφής σε έναν κύκλο 12 ωρών και 4 συναντήσεων, απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν συγγραφικό ενδιαφέρον, αγαπούν τη λογοτεχνία και ενδιαφέρονται για μυστικά από το εργαστήρι του συγγραφέα.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θ? αναλυθούν συγγραφικές τεχνικές μέσα από τη χρήση λογοτεχνικών ειδών, ενώ μέσα απ? αυτές τις δράσεις θα διευκολυνθεί ο δρόμος προς τη φιλαναγνωσία.
 
Οι συμμετέχοντες θα «περπατήσουν» στους δρόμους της γραφής όπως περπατούν «εκεί στης πόλης τα στενά...».
 
Στη διάρκεια των 12 ωρών, η γραφή θα πάρει τη μυρωδιά από τα μπαχάρια της γειτονιάς του Μπενσουσάν Χαν και οι ήρωες θα ζωντανέψουν μέσα απ? τα παραμύθια.
 
Στίχοι θα ξεδιπλωθούν μέσα από τους μισογκρεμισμένους τοίχους των γειτονικών σπιτιών, ενώ ένας παράξενος ταξιδιώτης, επισκέπτης του πανδοχείου, μ? αρώματα και υφάσματα από την Πόλη θα ενώσει τις δυο αρχόντισσες: τη «βασιλεύουσα» (Πόλη) και συμβασιλεύουσα (Θεσσαλονίκη) με τρόπο που μόνο ένας ταξιδιώτης του χρόνου μπορεί.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εργαστήριο γραφής όπου η γραφή κινητοποιείται αυτόματα μέσα από την αφύπνιση αίσθησης, αισθήματος, μνήμης και εντύπωσης. 
Στόχος είναι η αυθόρμητη παραγωγή κειμένου, σε ένα κλίμα ζεστό φιλικό και παραγωγικό, με ακρόαση και έκφραση, με επικοινωνία και δημιουργία. Θεατρικά δρώμενα και θεματικοί περίπατοι θα δώσουν αφορμές για την ενεργοποίηση των αισθήσεων και για το ξεκίνημα του ταξιδιού της γραφής.
 
Συνοπτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 
 
1η συνάντηση
«Εκεί στης πόλης τα στενά, μια νύχτα ξαποσταίνω…»
Ένας παράξενος ταξιδιώτης του χρόνου φτάνει στην πόλη. Μες στα βελούδα και στα μετάξια του κρύβονται  μυστικά πλοκές και ήρωες.
Κατασκευή ήρωα, πλοκή και τεχνικές.
 
2η συνάντηση
«Με κανέλλες και μπαχάρια, μάγισσα πόλη, τη μνήμη μου κρατάς»
Συνταγές για ένα καλό γράψιμο, με σωστό μέτρημα, ζύγισμα των λέξεων και άρωμα κανέλλας.
Τεχνικές γραφής.
 
3η συνάντηση
«Κύριε Μπενσουσάν πες μου ποια είναι η αλήθεια και ποια τα παραμύθια;»
Ο πανδοχέας υποδέχεται τους επισκέπτες του και τους ξεναγεί στα άδυτα των παραμυθιών. Κάθε δωμάτιο του πανδοχείου και ΄μ? ένα μυστικό για τους παραμυθάδες.
 
4η συνάντηση
«Εκεί στις πόλης τα στενά κρύβεται η ποίηση..»
Μετά από έναν απρόβλεπτο περίπατο της πόλης τα στενά, οι ποιητές θα ξυπνήσουν και θ ανταλλάξουν στίχους με τους επισκέπτες του Πανδοχείου.
 
Γιατί εκεί στης πόλης τα στενά όλα μπορούν να συμβούν
 
Info
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Εκεί στης πόλης τα στενά»
Τόπος: Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6 Τηλ. 210 3250341
Ώρα: 17:00-20:00
Ημερομηνίες διεξαγωγής:  7, 14, 21 και 28 Μαρτίου
Τιμή : 30 ευρώ 20 φοιτητές
 
Για όλο τον κύκλο των 4 συναντήσεων αντίστοιχα 100 ευρώ και 90 ευρώ
 
Εισηγήτρια: Ειρήνη Λαρδούτσου
 
Σύντομο Βιογραφικό
 
Έχει εφαρμόσει Δημιουργική Γραφή σε Τμήματα Νηπιαγωγείου σε όλες τις τάξεις της Α/θμιας και στις τρεις πρώτες της Β/θμιας, σε Πειραματικό, Καλλιτεχνικό και Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.Για 3 συνεχόμενα σχολικά έτη εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις που αφορούν τη συνεκπαίδευση ενηλίκων (γονέων) και μαθητών στη Δημ. Γραφή. Είναι επιμορφώτρια σε τμήματα Νηπιαγωγών και Δασκάλων, εργάστηκε ως Εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Εορδαίας (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης), σε προγράμματα Δημιουργικής Γραφής.(200 ώρες, συνεργάζεται με το «Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου» πραγματοποιώντας πρωτότυπα προγράμματα Δημ.Γραφής σε ενήλικες και παιδιά, με έμφαση στη σύνδεση της λογοτεχνίας και της συγγραφικής αφύπνισης με τα ερεθίσματα του τόπου (Καστέλλο, Φάρος Αγ. Νικολάου, Αρχαίο Στάδιο) αλλά και τις τοπικές γεύσεις («ξυπνώντας τη γραφή με ψωμί κρασί και μέλι»). Είναι επιστημονικός συνεργάτης στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»  πραγματοποιώντας συστηματικές επιμορφώσεις σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης του σχολείου. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής στην Αθήνα και συμμετέχει σε εργαστήρια και επιμορφώσεις που σχεδιάζονται απ? αυτό, πάνω στο επιστημονικό αντικείμενό της. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε Ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, εφαρμόζοντας Δημ. Γραφή σε τάξεις Δημοτικού, στην πόλη της Κοζάνης από το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ έχει την αντίστοιχη δράση σε κέντρο επιμόρφωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
Συνεργάζεται με την «Άρσις» εκπαιδεύοντας πρόσφυγες στη Δημιουργική Γραφή.
 
 
 
 

Διαβάστε τι παίζουν σήμερα τα θέατρα της Θεσσαλονίκης

 
:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal