{ επικαιρότητα }

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έξι τρόποι για τη σωστή τους συντήρηση


Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έξι τρόποι για τη σωστή τους συντήρηση

Αν και η προμήθεια φρέσκων λαχανικών και φρούτων αποτελεί μια πραγματικά πολύτιμη επένδυση για την υγεία μας,  είναι κυρίως οι ποσότητες που καταλήγουμε να πετάμε η αιτία για να πιστεύουμε ότι τελικά είναι πεταμένα λεφτά.
 
Δοκιμάστε τα παρακάτω τρικ, για να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας,  φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
 
1. Πρόβλημα: Μαλακές μπανάνες
 
Λύση: Τυλίξτε την κορυφή της μπανάνας με σελοφάν
 
Λίγα είναι εκείνα τα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο για να ωριμάσουν, και οι μπανάνες είναι ένα από αυτά. Για να μην πιέζεστε να τις καταναλώνετε μέσα σε λίγες μέρες, απλά τυλίξτε τα κοτσάνια τους (καθώς από εκεί απελευθερώνεται το περισσότερο αιθυλένιο) σφιχτά με σελοφάν. Αυτό βοηθά στη μείωση της εκπομπής αιθυλενίου, επιβραδύνοντας τη διαδικασία ωρίμασης και διατηρεί φρέσκο το φρούτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
2. Πρόβλημα: Λαστιχωτό σέλερι
 
Λύση: Τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο και αποθηκεύστε το στο ψυγείο
 
Το σέλερι είναι ένα από εκείνα τα λαχανικά που πολύ σύντομα από τραγανά γίνονται λαστιχωτά και άνοστα, αλλά μπορεί να επεκτείνετε τη ζωή αυτού του λαχανικού, δίνοντας λίγο περισσότερη προσοχή στο πώς το αποθηκεύετε. Αφού ξεχωρίσετε τα φύλλα και το κοτσάνι και τα πλύνετε, τυλίξτε τα σφιχτά σε αλουμινόχαρτο. Αυτό θα κρατήσει έξω τον αέρα και μέσα την υγρασία, αλλά επιτρέπει στο αιθυλένιο να ξεφεύγει (σε αντίθεση με τις πλαστικές σακούλες, στις οποίες παγιδεύεται), επιβραδύνοντας τη διαδικασία ωρίμανσης και διατηρώντας το λαχανικό φρέσκο για αρκετές εβδομάδες.
 
3. Πρόβλημα: Μαραμένο μαρούλι
 
Λύση: Στρώστε το κάτω μέρος του συρταριού στο ψυγείο σας με χαρτί κουζίνας
 
Όλοι προμηθευόμαστε αρκετό μαρούλι με την πρόθεση να το προσθέσουμε σε ελαφριές, υγιεινές σαλάτες στο μεσημεριανό και στο βραδινό μας, αλλά πριν περάσουν λίγες μέρες, τα φύλλα του μαραίνονται και λασπώνουν. Για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής τους, στρώστε το κάτω συρτάρι του ψυγείου σας με χαρτί κουζίνας. Η υγρασία στο ψυγείο συνήθως είναι αυτή που κάνει τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά να χάνουν την τραγανή υφή τους και να μαραίνονται. Με αυτό τον τρόπο, όμως, θα απορροφήσετε την παραπάνω υγρασία και θα κρατήσετε τα προϊόντα σας τραγανά και φρέσκα.
 
4. Πρόβλημα: Μουχλιασμένα μούρα
 
Λύση: Ξεπλύνετε τα μούρα με ξίδι πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο
 
Θα έρθει η εποχή που τα ράφια και οι πάγκοι θα γεμίσουν νόστιμα, πανέμορφα μούρα, αλλά και φράουλες και κεράσια. Το πιθανότερο είναι να μας γοητεύσουν και να γεμίσουμε το καλάθι μας.
 
Αλλά ξέρουμε να τα αποθηκεύουμε σωστά; Τα κόκκινα φρούτα τείνουν να ωριμάζουν πολύ γρήγορα, να μαλακώνουν και να μουχλιάζουν.
 
Για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής τους, ξεπλύνετε τα φρούτα σας με ξίδι (ένα μέρος ξίδι σε τρία μέρη νερού), ύστερα ξεπλύνετε ξανά με σκέτο νερό, ώστε να απομακρύνετε τη γεύση του ξιδιού. Αφού στεγνώσουν, τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο και βάλτε στο ψυγείο. Το ξίδι ξεφορτώνεται τα βακτήρια, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και τα διατηρεί φρεσκότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
5. Πρόβλημα: Πατάτες με φύτρες
 
Λύση: Ρίξτε ένα μήλο μέσα στις πατάτες σας
 
Μια σακούλα πατάτες μπορεί να σώσει εκείνες τις μέρες που δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε ή δεν προλαβαίνουμε. Το μειονέκτημα του να έχετε μια μεγάλη τσάντα πατάτες στο σπίτι είναι μόνο ότι αρχίζουν σύντομα να βγάζουν φύτρες και να μαλακώνουν.
 
Διατηρήστε τις πατάτες σας, αποθηκεύοντας τες σε δροσερό, ξηρό μέρος, αφού το φως και η υγρασία ενισχύουν την εμφάνιση των φυτρών. Επίσης, ένα άλλο κόλπο: Ρίξτε μέσα στην τσάντα ένα μήλο. Αν και οι επιστήμονες έχουν ανάμικτες απόψεις για το αν αυτό το τρικ λειτουργεί όντως, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι επιβραδύνει την ωρίμανση και το σάπισμα, προσθέτοντας μέχρι και εβδομάδες ζωής. Δοκιμάστε το, λοιπόν, γίνετε εσείς οι ίδιοι κριτές.
 
6. Πρόβλημα: Γλιστερά μανιτάρια
 
Λύση: Κρατήστε τα μανιτάρια σε χάρτινη σακούλα και όχι σε πλαστική
 
Τα μανιτάρια αποτελούν ένα νόστιμο, αγαπημένο υλικό προς χρήση στα πάντα, από μια σαλάτα σε μια πρωινή ομελέτα ή σε ένα πιάτο με λευκή σάλτσα, αλλά τίποτα δεν είναι πιο δυσάρεστο από το να ψάχνετε ανάμεσα στα λαχανικά σας και να τα βγάζετε γλιστερά, μουχλιασμένα.
 
Όταν τα φέρνουμε σπίτι, συνηθίζουμε να τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες, αλλά για τα μανιτάρια επιλέξτε μια χάρτινη. Οι πλαστικές σακούλες κρατούν υγρασία και επισπεύδουν την αλλοίωση. Το χαρτί επιτρέπει στα μανιτάρια να αναπνεύσουν και απομακρύνει και την υγρασία, επιβραδύνοντας τη διαδικασία αποσύνθεσης.

Δείτε επίσης: Όλες οι δωρεάν συναυλίες - εκδηλώσεις δράσεις, εκθέσεις που θα γίνουν τις επόμενες 7 μέρες στη Θεσσαλονίκη

 
:
Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal