{ Θέατρo }

Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές φωνές της πόλης 2018


Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές φωνές της πόλης 2018

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του Δημοτικού Θεάτρου Άνετον στις Ομάδες της πόλης.
Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την έβδομη κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παραχώρησε την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, πλαισιωμένη από μέλη της Επιτροπής Θεάτρου και συντελεστών των καλλιτεχνικών σχημάτων, που θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ, από τις 8 Μαρτίου έως και τις 29 Απριλίου.

Η Έλλη Χρυσίδου αναφέρθηκε στην πάγια θέση της διοίκησης του Δήμου, η οποία, όπως τόνισε, επιχειρεί να αναδείξει με υπευθυνότητα το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, εν μέσω μιας δυσχερούς συγκυρίας που αγγίζει και τον χώρο του πολιτισμού. «Το Φεστιβάλ συγκεντρώνει και στην έβδομη διοργάνωσή του μέρος των δημιουργικών, καινοτόμων και πρωτοπόρων δυνάμεων της Θεσσαλονίκης και έτσι προκύπτει μια αλληλεπίδραση προς όφελος της πόλης, με τις δημοτικές δομές να χρησιμεύουν ως εργαλεία ενδυνάμωσης του πολιτισμού».

Αναφερόμενη στους δυο χώρους που δίνονται προς χρήση στα θεατρικά σχήματα της πόλης, τα Δημοτικά Θέατρα «Άνετον» και «Κήπου», η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε την  πρόθεση του Δήμου να ξεπεραστούν τα χρόνια προβλήματά τους και ανακοίνωσε ότι, εντός του 2018, θα πραγματοποιηθεί η συντήρηση και ανακατασκευή του Θεάτρου «Άνετον».

«Στηρίζουμε τα θεατρικά σχήματα στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν και να παραμείνουν στην πόλη, συνεργαζόμενοι παράλληλα και με άλλους φορείς και ιδρύματα και αναζητώντας διόδους, ώστε οι νέες ποιοτικές παρουσίες στον χώρο του θεάματος να βρουν τη θέση τους στην  παγκόσμια αγορά», κατέληξε η Έλλη Χρυσίδου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννα Τσόκου, από την πλευρά της τόνισε ότι το φεστιβάλ αποτελεί πλατφόρμα που δίνει βήμα στα θεατρικά σχήματα της πόλης, τα οποία δεν έχουν δική τους στέγη. «Το θέατρο χτυπήθηκε από την κρίση και έτσι γεννήθηκε η ??Ανοιχτή Σκηνή??» επισήμανε η ίδια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο διαδραστικό και ενημερωτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. «Στον φετινό προγραμματισμό συμπεριλαμβάνονται παράλληλες εκδηλώσεις με αναφορές στο παρόν και το μέλλον της σκηνοθεσίας. Επιλέξαμε να  παρουσιάσουμε έναν πολύπλευρο σκηνοθέτη, τον Θωμά Μοσχόπουλο. Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνονται συζητήσεις και παρεμβάσεις σκηνοθετών της πόλης, περφόρμανς, χοροθέατρο και αντίστοιχο εργαστήριο».

Στη συνέχεια της συνέντευξης το μέλος της Επιτροπής και σκηνογράφος, Μαρία Καραδελόγλου, αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρόγραμμα της «Ανοιχτής Σκηνής», ενώ οι συντελεστές των ομάδων έδωσαν το στίγμα των έξι συνολικά παραστάσεων.

Στην Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν ακόμη οι  θεατρολόγοι, Αμαλία Κοντογιάννη, Νικηφόρος Παπανδρέου, Έλση Σακελλαρίδου και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της «Ανοιχτής Σκηνής 2018»:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2018

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Θεατρική ομάδα ριSκο
9, 10, 11 Μαρτίου

Νέριουμ Παρκ (Nerium Park)
του Josep Maria Miro
Ώρα έναρξης: Παρασκευή – Σάββατο στις 21.00 – Κυριακή στις 19.00

To έργο αναφέρεται στη γενιά της οικονομικής κρίσης, που ενηλικιώθηκε σε έναv αμείλικτα υλιστικό και ανταγωνιστικό κόσμο και δε διαθέτει τα ψυχικά εφόδια για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό χάος που έφερε μαζί της η νέα πραγματικότητα. Μια δυνατή ιστορία, ένα απροσδόκητο σύγχρονο θρίλερ, που δεν του λείπει το χιούμορ, με δραματικές κορυφώσεις που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.

Ουρανός με αστέρια (ΟmA)
16,17,18 Μαρτίου
Himmelweg

του Juan Mayorga
Ώρα έναρξης: Παρασκευή – Σάββατο στις 21.00 – Κυριακή στις 19.00

Το Himmelweg, ο δρόμος για τον ουρανό, δεν είναι ακόμα ένα συγκινητικό έργο μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση ενός ιστορικού γεγονότος. Είναι ένα έργο σύγχρονο, που μιλάει για τη σημερινή πραγματικότητα και τον σύγχρονο άνθρωπο που αρνείται να δει με τα μάτια του αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Κάποιοι πρέπει να χειραγωγηθούν, άλλοι να εξαπατηθούν και άλλοι απλά να εξοντωθούν ώστε κάποιοι, λίγοι, να κυβερνήσουν τότε, όπως τώρα.

Hippo Theatre Group
30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου
Mellonia

Ώρα έναρξης: Παρασκευή – Σάββατο στις 21.00 – Κυριακή στις 19.00

Mellonia. Αστρικό έτος ΧΚΑ 2059. Μετά τoν πόλεμο ανθρώπων και μηχανών. Καταπίεση. Επανάσταση. 5η διάσταση. Αυτοθυσία. Στην οθόνη ενός κινηματογραφικού πανιού εκτυλίσσεται η ιστορία ενός κόμικ, την οποία ταυτόχρονα μας αφηγείται ένα μουσικοθεατρικό σχήμα μέσα από διαλόγους, ήχους, και τραγούδια. Ένα είδος θεάτρου – performance με sci-fi θεματολογία που σπάει τις συμβάσεις της παραστατικότητας, προτείνοντας έναν νέο αφηγηματικό κώδικα.
Θα μπορούσε να οριστεί και ως live κινηματογράφος, αλλά δεν είναι ακριβώς…

Ομάδα Γκραν Γκινιόλ
13, 14 και 15 Απριλίου
Σπιρτόκουτο – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους

του Γιάννη Οικονομίδη
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00

Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά της πολυσυζητημένης κινηματογραφικής ταινίας «ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ» του Γιάννη Οικονομίδη (2002).
Αν και η ταινία διαδραματίζεται στο σπίτι μιας μικροαστικής οικογένειας μια θερμή καλοκαιρινή μέρα με τους ενοίκους να κανιβαλίζονται μέσω απίστευτης λεκτικής βίας, η θεατρική της μεταφορά τοποθετεί το ίδιο αφόρητο περιβάλλον σε ένα σκηνικό χώρο που παραπέμπει περισσότερο σε αρχαία τραγωδία ή θέατρο του παραλόγου…
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Χοροθέατρο Άνιλιν
21, 22 και 23 Απριλίου
Ασθμαίνω

εμπνευσμένο από την ζωή και το έργο της Lavinia Schulz και του Walter Holdt.
Ώρα έναρξης: Σάββατο στις 21.00 – Κυριακή στις 19.00 – Δευτέρα στις 21.00

Δύο ρεύματα. Ενώνονται. Κυλούν με διπλάσια δύναμη προς την ίδια κατεύθυνση. Στερήσεις, πείνα, κρύο. Η τέχνη είναι δύσκολο πράγμα. Το χρήμα σκοτώνει την τέχνη. Ο έρωτας πάνω από την τέχνη ή η τέχνη πάνω από τον έρωτα; Αλλόκοτες υπάρξεις ζωντανεύουν και διηγούνται την τραγική ιστορία του ζευγαριού. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της Lavinia Schulz και του Walter Holdt, δύο άγνωστων καλλιτεχνών της γερμανικής αβανγκάρντ του μεσοπολέμου.

Ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα
27, 28, 29 Απριλίου
Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου

Το χρονικό μιας απόδρασης
βασίσμένο στο βιβλίο: Johann Wolfgang von Goethe, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, μετάφραση Στέλλας Νικολούδη, Εκδόσεις Άγρα, 1996

Ο ορμητικός και ασυμβίβαστος ήρωας του εμβληματικού έργου του Γκαίτε και η αυτοχειρία του ως μανιφέστο ελευθερίας και αντικομφορμισμού παρουσιάζονται στη σκηνή μέσα από την αδιάκοπη εναλλαγή αφήγησης και αναπαράστασης. Η παράσταση βλέπει την εποχή μας μέσα από την οπτική του νεαρού ήρωα, μια εποχή “που εχθρεύεται τους ανθρώπους”. Ποια είναι η μοίρα του εξεγερμένου ατόμου σε μια τέτοια κοινωνία; Ποια η ευθύνη των μελών της; Έχει αξία η ζωή χωρίς ελευθερία;

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 Μαρτίου 2018 (Ημέρα Γυναίκας)
Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας με Γεωργίου Σταύρου, 12.00 – 15.00
Μετρώντας τα φορέματά της (Counting Her Dresses) της Γερτρούδης Στάϊν


Σόλο περφόρμανς του μοντερνιστικού έργου σε σύλληψη – μετάφραση – εκτέλεση και μουσική σύνθεση της Ιωάννας Λιούτσια, ηθοποιού και περφόρμερ. Πρόκειται για ένα έργο θεατρικής φόρμας κατακερματισμένου λόγου που δεν έχει ανέβει ποτέ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα έχει ανέβει μόνο διασκευασμένο κι όχι αυτούσιο, όπως παρουσιάζεται τώρα. Η περφόρμανς επαναλαμβάνεται τρεις φορές στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Αποσκοπεί στην έγερση ενός πραγματικού προβληματισμού για την Ημέρα της Γυναίκας, για τους ρόλους και τη θέση της στην κοινωνία, για τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να δεχτεί ή να αντιμετωπίσει.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Τρίτη 3 Απριλίου 2018                                             
Δημοτικό Θέατρο Άνετον, 19:00
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Δίπτυχη εκδήλωση με θέμα τη θεατρική σκηνοθεσία

Παρουσίαση του σημαντικού σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου, ο οποίος έχει διακριθεί σε διαφορετικά είδη θεάτρου μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη.

Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με σκηνοθέτες από τη Θεσσαλονίκη και το Θωμά Μοσχόπουλο πάνω σε σύγχρονα ζητήματα σκηνοθεσίας : Σκηνοθεσία. Τάσεις και προβληματισμοί.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση συντονίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Γιάννα Τσόκου με τη συνδρομή και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής.

Δημιουργοί στο Θέατρο
 

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος: Συζήτηση με το Θωμά Μοσχόπουλο και παρουσίαση του έργου του, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.
Από το Θέατρο του Νότου (Αμόρε), όπου από το 2001 ως το 2008, υπήρξε συνδιευθυντής με τον Γιάννη Χουβαρδά ως την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεάτρου Πόρτα, δίπλα στην Ξένια Καλογεροπούλου, η αξιόλογη πορεία του Θωμά Μοσχόπουλου συμπεριλαμβάνει σκηνοθεσίες κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, όπερας, μεταφορά στο θέατρο λογοτεχνικών έργων και βέβαια πρωτοπόρες παραστάσεις για ανήλικους θεατές. Το 2011 βραβεύτηκε για τη σκηνοθετική σύλληψη της παράστασης Μέδουσα με το Βραβείο Κουν και το 1995 με το Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης και το βραβείο Χρυσός Ιππότης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μινσκ (Λευκορωσία) για το ντοκιμαντέρ Meri-Amen, Αναζήτηση σε τρία μέρη κι έναν τόπο.

Σκηνοθεσία: Τάσεις και προβληματισμοί.
Συζήτηση με θέμα τις σύγχρονες τάσεις στη σκηνοθεσία, τις προοπτικές στα χρόνια της κρίσης, τις σχέσεις του σκηνοθέτη με το κείμενο, της σκηνοθεσίας με τη δραματουργία και της διδασκαλίας του ηθοποιού.
Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες: Θωμάς Μοσχόπουλος, Γλυκερία Καλαϊτζή, Μιχάλης Σιώνας, Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Συντονίζουν ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος και η θεατρολόγος Γιάννα Τσόκου.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

4 Απριλίου 2018
Δημοτικό Θέατρο Άνετον, 12.00 - 19.00

Συντεταγμένες σκηνοθεσίας με το Θωμά Μοσχόπουλο: Εργαστήριο – masterclass σκηνοθεσίας με το σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο.
Αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα.

Το εργαστήριο απευθύνεται στα μέλη των ομάδων της Ανοιχτής Σκηνής 2018 και σε άλλους ηθοποιούς, σκηνοθέτες δωρεάν  κατόπιν έγκρισης της σχετικής αίτησης.

Διαβάστε τι παίζουν σήμερα τα θέατρα της Θεσσαλονίκης

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες


 
:
Κατηγορίες: Θέατρο

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal