{ Life }

Καφεδάκι ήπιατε; Ο καφές και οι επιδράσεις του στο σώμα μας


Καφεδάκι ήπιατε; Ο καφές και οι επιδράσεις του στο σώμα μας

Είτε πρόκειται για εθισμό, είτε για μια απλή καθημερινή  συνήθεια, ένα είναι σίγουρο…ο καφές δεν λείπει από κανένα σπίτι.
 
Όλοι ξέρουμε τουλάχιστον έναν άνθρωπο που δε μπορεί να «ξεκινήσει την ημέρα του» αν δεν πιει πρώτα μια γουλιά καφέ.
 
Σαν ιεροτελεστία πρέπει πρώτα να γευτούν τον καφέ στον ουρανίσκο τους και μετά είναι σε θέση (και διάθεση) να μιλήσουν και να εργαστούν...
 
Οι πιο γνωστές επιδράσεις της καφεΐνης είναι πως διατηρούν σε εγρήγορση και κρατούν ξύπνιους όσους καταναλώσουν καφέ. Υπάρχουν όμως και άλλες λιγοτερο γνωστές, αλλά εξίσου σημαντικές.
 
Συγκεκριμένα.
 
1. Μας διατηρεί σε εγρήγορση
 
Η λογική σειρά της ημέρας είναι να ξυπνάμε με ενέργεια και σιγά – σιγά τα επίπεδα ενέργειας να μειώνονται. Το μυαλό μας παράγει αδενοσίνη από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που πάμε για ύπνο και γι αυτό καταφέρνουμε να κοιμηθούμε το βράδυ. Η καφεΐνη αλλάζει τη πορεία αυτή και γι αυτό νιώθουμε πως δε μπορούμε να κοιμηθούμε όταν πιούμε καφέ.
 
2. Φτιάχνει τη διάθεση
 
Μπορεί οι υπερβολικές δόσεις καφεΐνης να προκαλούν μια υπερδιέγερση και ταραχή, αλλά μια μεσαία δόση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να κάνει τα άτομα να νιώσουν μια ευεξία.
 
3. Αυξάνει το επίπεδο της αδρεναλίνης σε τέτοιο σημείο που συχνά τα άτομα γίνονται οξύθυμα
 
Δυστυχώς , ενώ η «έκρηξη της αδρεναλίνης» μπορεί να είναι χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις όπως όταν κάποιος μας κυνηγάει) , η επιθετική ορμόνη δεν κάνει καλό όταν προσπαθούμε να χειριστούμε μια πιο ευαίσθητη κατάσταση, όπως οι διαπραγματεύσεις σε μια συνάντηση ή η σύνταξη ενός κειμένου.
 
4. Βελτιώνει τη μνήμη μας
 
Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί πως συμβάλει στη βελτίωση ορισμένων τύπων μνήμης, όπως στην απομνημόνευση λέξεων και ξεκάθαρων πληροφοριών.
 
5. Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης
 
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους καταναλώνουμε καφέ (εκτός απ? το να μας ξυπνήσει) είναι γιατί νιώθουμε πως μας βοηθά να επικεντρωθούμε σε μια διαδικασία.
 
6. Μπορεί να μειώσει την αίσθηση της πείνας
 
Η κατανάλωση καφέ για διάστημα μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα μείωσης της αίσθησης για φαγητό, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως βοηθά στην απώλεια βάρους.
 
7. Βοηθά ορισμένα φάρμακα να δράσουν ταχύτερα
 
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καφεΐνη όταν συνδυάζεται με ορισμένα παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη και ασπιρίνη, βοηθά αυτά τα φάρμακα να έχουν αποτελέσματα πιο γρήγορα.
 
8. Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις
 
Μια από τις πιο ψυχοδραστικές ουσίες στον κόσμο – η καφεΐνη – είναι επίσης ένα από τα κοινά φάρμακα που ενισχύουν την απόδοση των αθλητών. Κι αυτό γιατί αν δε καταναλώνεται σε καθημερινή βάση (οπότε και ο οργανισμός θα συνηθίσει την καφεΐνη) έχει τα αποτελέσματα που αναλύσαμε παραπάνω.
 
9. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει καούρα
 
Ενώ ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας χαλαρώσουν αν είστε στρεσαρισμένοι, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις επίσης. Η καφεΐνη αυξάνει επίσης τα επίπεδα οξέος στο στομάχι σας – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καούρες και μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακό αν πάσχετε από έλκος.
 
10. Είναι η πιο πολυχρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο
 
Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βιώσει την αλλαγή μετά την κατανάλωση μιας κούπας καφέ.
Είτε αρνητική, είτε θετική.
 
 

Διαβάστε ποιες Εκδηλώσεις και δράσεις θα γίνουν τις επόμενες 7 μέρες στη Θεσσαλονίκη

 
:
Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal