{ επικαιρότητα }

Η επιστολή-απάντηση ενός νέου Ρομά από τον Δενδροπόταμο θεσσαλονίκης, στον βουλευτή Δαβάκη

Η επιστολή-απάντηση ενός νέου Ρομά από τον Δενδροπόταμο θεσσαλονίκης, στον βουλευτή Δαβάκη

Μια δήλωση του “κυρίου” Θανάση Δαβάκη βουλευτή της ΝΔ κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Ο “κύριος” Θανάσης Δαβάκης στην δήλωση του αναφέρει: Όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. (…)
Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω.  Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας. 
 
Θα ξεκινήσω με μια ανασκόπηση στο παρελθόν
 
Πέρυσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια από τις ομιλίες του αναφέρει ότι: Τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» από την περιοχή του Δενδροποτάμου που διέπρεψαν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς Ρομποτικής θα τιμήσει η Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Στις  8 Απριλίου 2017 είχα την τιμή μαζί με το φίλο μου  Αλέξανδρο Γεώργιο  Σαγκούρη συνοδευόμενοι από την ομάδα μας τους FAR.GO.BOTS να ανέβω στο βήμα της Βουλής.
 
Ως μαθητής και κάτοικος του  Δενδροποτάμου και ως πρεσβευτές της περιοχής μαζί με όλα τα άλλα παιδιά  κάνουμε μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε την  ιστορία του τόπου μας  κάτι που  διαφαίνεται μέσα από τις καθημερινές επιτυχίες μας με την  βοήθεια την έμπνευσή και την αγάπη  του πατέρα Αθηναγόρα και του «Φάρου του κόσμου» που έφτιαξε για εμάς για να φωτίσει το δρόμο μας. Τι μας έδειξαν οι προσπάθειες αυτές τα τελευταία 15 χρόνια; Πως οι Ρομά και θέλουν και μπορούν αρκεί να βρεθεί ένα χέρι να τους τραβήξει, να τους καθοδηγήσει, να χαράξει τον δρόμο.
 
Έχουμε δεχτεί πολύ μίσος, ρατσισμό, προκαταλήψεις και στιγματισμό. Δεν έχουμε από αυτά ανάγκη ούτε θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Ενσυναίσθηση θέλουμε και ανθρώπους που τους αρέσει το εμείς και όχι το εγώ.  
 
Γεννήθηκα  από γονείς Ρομά και μεγάλωσα στο Κορδελιό.  16 ετών εντάχθηκα στην οικογένεια του π. Αθηναγόρα  στον ΦΑΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και συνέχισα τις σπουδές μου. Κατάφερα παρά τα κενά της διδασκαλίας που είχα με πείσμα και καθοδήγηση να γίνω σημαιοφόρος του 3ου Γυμνασίου Μενεμένης και πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου.
 
Χάρη στην συμμετοχή μου στην ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής FAR.GO.BOTS, Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στο FIRST LEGO LEAGUE GREECE, ταξίδεψα στην Αμερική για τον παγκόσμιο διαγωνισμό  FIRST LEGO LEAGUE WORLD FESTIVAL. Ακόμα, συμμετείχα σε ρόλο διπλωμάτη σε προσομοίωση του Συμβουλίου του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και σε ρόλο δικαστή σε προσομοίωση δίκης του Τριμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Το  2017 συμμετείχα ως εισηγητής στο ΤΕDxKavala. Επίσης  κατασκεύασα την μακέτα του αστυνομικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Για τις συμμετοχές μου  αυτές εγώ” και άλλα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» βραβευτήκαμε  από τον Επιθεωρητή της Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Το όνειρο μου όπως ίσως θα έχετε καταλάβει είναι να μπω στη σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. και να γίνω αστυνομικός.
 
Όλα  αυτά που σας προανέφερα έγιναν πραγματικότητα όχι με πίεση, με  φόβο , με μίσος και καταστολή. Έγιναν χάρη στην στήριξη ηθική και υλική που με πατρική αγάπη και αφοσίωση συνεχίζει να μας προσφέρει ο Πατέρας Αθηναγόρας με τους εκλεκτούς συνεργάτες του που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στο πλευρό του στο κέντρο Προστασίας ανηλίκων «Φάρος του κόσμου».
 
Χρειαζόμασταν μια ευκαιρία να αναδείξουμε την αξία μας και τα χαρίσματα μας μια ευκαιρία που δεν δημιούργησε κανένας επίσημος φορέας ή κάποιος ακριβοπληρωμένος από τους Έλληνες φορολογούμενος πρόγραμμα ένταξης η συμπερίληψης άλλα η αγάπη και το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου που δεν βρήκε μπροστά του πόρτες ανοιχτές παρά μόνον εμπόδια και δυσκολίες. Όμως τα εμπόδια τα παραμέρισε τις δυσκολίες τις ξεπέρασε και έτσι έδωσε την ευκαιρία σε εμάς τα παιδιά του να παρουσιαζόμαστε μπροστά σας με αξιοπρέπεια και όχι σαν κακόμοιροι και παραγκωνισμένοι Ρομά σε θέση επαίτη με το χέρι μονίμως προτεταμένο ζητώντας παροχές και ειδικά προνόμια για παθητική κατανάλωση αλλά σαν πρωταθλητές της Ελλάδας μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς Ρομποτικής και ως πρεσβευτές της χώρας μας για την ειρήνη και την αγαστή συνεργασία των λαών πάνω στα κοινά τους προβλήματα.
 
“Κύριε” Δαβάκη βρισκόμενος στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, σε εκπαιδευτικό ταξίδι  σας απαντώ ότι δεν θα σας κάνουμε την χάρη να παίξουμε το ψηφοθηρικό σας παιχνίδι, δεν θα σας κάνουμε την χάρη να σκύψουμε το κεφάλι και να αποδεχτούμε πως είμαστε πολίτες Β κατηγορίας. Δεν θέλουμε καμία ειδική μεταχείριση, κανένα ειδικό προνόμιο.  Τέλος αξίζει να σας τονίσω πως  είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και περήφανοι  που είμαστε Έλληνες Ρομα.

Ο μαθητής Παρασκευάς Σελίμ-Βιλανάκης

Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal