{ επικαιρότητα }

Τέλος εγγραφής στα Πανεπιστήμια προτείνει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπουτάρης.

Συμμετέχοντας σε εκδήλωση σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ

Τέλος εγγραφής στα Πανεπιστήμια προτείνει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπουτάρης.

Εκδήλωση - συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση διοργάνωσε εχθές στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ.
 
Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Γιαννης Μπουτάρης, στην ομιλία του, ανέφερε και τις δικές του απόψεις - θέσεις σχετικά με το ''γίγνεσθαι'' στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης σήμερα. 
 
Ειδικότερα,  επανέλαβε τη θέση του, οι φοιτητές να πληρώνουν για την εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο: «Πριν από δύο-τρία χρόνια είχα κάνει πρόταση για μια εισφορά, ένα τέλος εγγραφής για τους φοιτητές κάθε χρόνο το οποίο θα εξασφάλιζε τουλάχιστον μια οικονομική αυτοτέλεια στα πανεπιστήμια, όχι για τη μισθοδοσία αλλά για τα τρέχοντα έξοδα που είναι πάρα πολλά. Βεβαίως, πετροβολήθηκα για αυτήν την αντίληψη αλλά εξακολουθώ να την έχω. Πιστεύω ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ένα τέλος εγγραφής για να καλύπτουν τις πάγιες δαπάνες τους».
 
Στη συνέχεια, μίλησε για το ενδεχόμενο συνένωσης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παρομοιάζοντας το εγχείρημα αυτό με τον Καλλικράτη, το σχέδιο με το οποίο προέκυψαν οι δήμοι μέσα από συνενώσεις, το οποίο όπως υποστήριξε  δημιούργησε νέα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
 
Υποστήριξε την πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα για διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου, με την προσέλκυση φοιτητών από χώρες του εξωτερικού, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αύξηση των εσόδων της πόλης από τους σπουδαστές, επισημαίνοντας ότι 
τα έσοδα που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης από το σύνολο των σπουδαστών ανέρχονται περίπου στα 100 εκατομμύρια τον μήνα, ποσό που νομιμοποιεί την εκφορά γνώμης της δημοτικής αρχής σε θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο.
Όσον αφορά το  καθεστώς ανομίας που διέπει τους χώρους των πανεπιστημίων τονίσε ότι «δεν νοείται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ιδρύματος, Παντελής Σαββίδης, επεσήμανε πως κάθε αλλαγή πρέπει να προκύπτει ύστερα από διάλογο με της κυβέρνησης με τους άμεσα εμπλεκόμενους και πως ο Σύλλογος, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, τον δήμο αλλά και φορείς της πόλης θα πρέπει να παρέμβουν στις εξελίξεις. 
 
 
 
 
 
 

Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal