{ επικαιρότητα }

Ενας άγριος ταύρος και ένα πρόβατο αποτελούν τα πρώτα τατουάζ ηλικίας πάνω από 5000 χρόνων

Ενας άγριος ταύρος και ένα πρόβατο αποτελούν τα πρώτα τατουάζ ηλικίας πάνω από 5000 χρόνων

Ερευνητές ανακάλυψαν τα παλαιότερα τατουάζ στον κόσμο σε δύο μούμιες ηλικίας 5.000 ετών από την Αίγυπτο.
 
Τα σχέδια - παραστάσεις είναι ενός άγριου ταύρου και ενός προβάτου στο άνω χέρι μιας αρσενικής μούμιας και μοτίβα σχήματος S στο άνω χέρι και τον ώμο μιας  θηλυκής μούμιας.
 
Η ανακάλυψη προωθεί τα στοιχεία για την πρακτική των τατουάζ στην Αφρική κατά 1.000 χρόνια, ενώ οι σχετικές λεπτομέρειες έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Αρχαιολογικής Επιστήμης.
 
Ο Daniel Antoine, ένας από τους κύριους συντάκτες της ερευνητικής εργασίας και επιμελητής φυσικής ανθρωπολογίας του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι η ανακάλυψη  αυτή έχει εμπλουτίσει κατά πολύ τις γνώσεις μας  σχετικά με το πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. "Μόνο τώρα καταφέραμε να αποκτήσουμε νέες γνώσεις για τη ζωή αυτών των εξαιρετικά διατηρημένων ατόμων ηλικίας πάνω από 5.000 ετών, οι οποίες ωθούν πίσω τα στοιχεία για τατουάζ στην Αφρική πάνω από μια χιλιετία ", δήλωσε στο BBC News.
 
Η ανδρική μούμια είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες στον κόσμο και εκτίθεται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκε. Παρόλα αυτά, μόλις τώρα έγινε αντιληπτό ότι κάποιες σκούρες μουντζούρες, τις οποίες έχει στο πάνω μέρος του δεξιού μπράτσου, είναι τατουάζ ενός προβάτου και ενός ταύρου με μακριά ουρά. Το 2012 οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας είχε δολοφονηθεί σε ηλικία 18 έως 21 ετών, μαχαιρωμένος από πίσω.
 
Η γυναικεία μούμια διαθέτει στο μπράτσο της και στον ώμο της τέσσερα μικρά S που είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Πιθανώς αναπαριστούν κάτι που χρησιμοποιείτο σε τελετουργικούς χορούς. Οι επιστήμονες νόμιζαν μέχρι τώρα ότι τα αρχαία τατουάζ περιορίζονταν μόνο στις γυναίκες.
 
Παλιότερα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι μόνο οι γυναίκες είχαν τατουάζ στο παρελθόν, αλλά η ανακάλυψη δερματοστιξιών στην αρσενική μούμια δείχνει τώρα ότι αυτό είναι κάτι που αφορά και τα δύο φύλα.
 
Οι μούμιες βρέθηκαν στο Gebelein στο νότιο τμήμα της Άνω Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του σύγχρονου Λούξορ. Τα άτομα θάφτηκαν σε ρηχούς τάφους χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά τα σώματα τους διατηρήθηκαν φυσικά από τη θερμότητα, το αλάτι  και την ξηρασία της ερήμου.
 
Έζησαν μεταξύ 3351 και 3017 π.Χ. λίγο πριν την ενοποίηση της περιοχής από τον πρώτο Φαραώ γύρω στο 3100 π.Χ.
 
 

Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal