{ επικαιρότητα }

Τα οφέλη της αγκαλιάς! Αγκαλιαστείτε κάνει καλό!

Eπιβεβαιώνει και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science

Τα οφέλη της αγκαλιάς! Αγκαλιαστείτε κάνει καλό!

Τι καλύτερο από μία σφιχτή βαθιά αγκαλιά που σου κόβει την ανάσα; Από την φευγαλέα αγκαλιά που δίνεις όταν συναντάς έναν φίλο, μέχρι την ζεστή ερωτική αγκαλιά, όλες οι αγκαλιές κάνουν καλό γιατί...
 
Μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα
 
Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, η οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς», απελευθερώνεται και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα εσωτερικά. Η χημική αυτή ουσία συνδέεται επίσης και με το social bonding και προωθεί  συναισθήματα όπως της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και της δέσμευσης.
 
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
 
Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά δεν κάνουν μόνο καλό στο να νιώσουμε όμορφα συναισθήματα - μπορούν επίσης να βοηθήσουν και τη σωματική μας υγεία. Όταν κάποιος σας αγγίζει, ενεργοποιεί τους υποδοχείς πίεσης που ονομάζονται Pacinian, οι οποίοι στη συνέχεια στέλνουν σήματα στα νεύρα, σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 
Μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας
 
Σε μια μελέτη σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκάλυψε ότι οι αγκαλιές και η αφή μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνησιμότητας. Στις μελέτες διαπιστώθηκε ότι ακόμα κι αν η αγκαλιά πρόκειται με κάποιο άψυχο αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι,  βοηθά στην καταπράυνση των φόβων. «Ακόμα και φευγαλέα και φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά διαπροσωπικής επαφής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την υπαρξιακή ανησυχία», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Sander Koole. «Η διαπροσωπική επαφή είναι ένας τέτοιος ισχυρός μηχανισμός που ακόμη και τα αντικείμενα που προσομοιώνουν επαφή με ένα άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσουν».
 
Κάνουν καλό στην καρδιά
 
Αγκαλιάζοντάς σας κάποιος μπορεί να σας ζεστάνει την καρδιά και την ψυχή, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, μια αγκαλιά μπορεί να είναι επίσης και καλό φάρμακο για την ίδια την καρδιά σας: Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Chapel Hill, οι συμμετέχοντες που δεν αγκαλιάστηκαν είχαν 10 παλμούς ανά λεπτό, σε σύγκριση με τους 5 παλμούς ανά λεπτό που αναπτύχθηκαν μεταξύ εκείνων που αγκάλιασαν κάποιον κατά τη διάρκεια του πειράματος.
 
Διώχνουν το άγχος
 
Υποφέρεις από άγχος; Βρες λύση στην πρώτη μεγάλη αγκαλιά που θα σου προσφέρει κάποιος. Όταν θα σε αγκαλιάσει, θα μειώσει άμεσα το ποσοστό της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης που παράγεται στο σώμα μας. Οι αγκαλιές κάνουν επίσης το σώμα μας να διώχνει την ένταση και να στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο. Τι αργείς λοιπόν; Μην το σκέφτεσαι. Ξεκίνα να μοιράζεις αγκαλιές...

Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal