{ Εκπαίδευση }

Το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση : «Ας μοιραστούμε τις κορυφές μας»

Στην Κατάνια της Σικελίας θα μεταβούν 11 μαθητές και μαθήτριες του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς την Κυριακή 18 Μαρτίου, μέσω ERASMUS+ Δράση KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών»


Το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση : «Ας μοιραστούμε τις κορυφές μας»

Στη Θεσσαλονίκη πλήθος εκδηλώσεων κατά τον μήνα Μάρτιο είναι αφιερωμένες στη Γαλλοφωνία με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου αλλά και των Ελληνογαλλικών Σχολείων της πόλης. 
 
Τι γίνεται όμως στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης; Υπάρχουν δραστηριότητες, εκδηλώσεις ή άλλες καλές πρακτικές που να προάγουν τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα;
 
Ανάμεσα σε διάφορες δράσεις, εντοπίσαμε την περίπτωση του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς που συμμετέχει από τον Σεπτέμβριο 2017 σε μία αξιόλογη δράση. 
 
H δράση αυτή έχει περιβαλλοντικό - πολιτιστικό χαρακτήρα, τίτλος της είναι:
«Ας μοιραστούμε τις κορυφές μας» και θα διαρκέσει δύο έτη. 
 
Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι: 
Η μελέτη και η προβολή του φυσικού πλούτου της περιοχής κάθε σχολείου.
Η ευαισθητοποίηση των μαθητών-τριών αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της κριτικής ικανότητας.
Η βελτίωση του επιπέδου γλωσσομάθειας στη Γαλλική Γλώσσα.
Η βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού αφού θα χρησιμοποιηθούν ΤΠΕ, η πλατφόρμα etwinning και άλλα διαδικτυακά εργαλεία.
Η παραγωγή πολυμεσικού υλικού με λόγο, ήχο και εικόνα το οποίο θα προκύψει από τις δραστηριότητες των σχολείων που συμμετέχουν.
 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ERASMUS+ Δράση KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών». στο οποίο έχει εγκριθεί να συμμετέχει το σχολείο μαζί με το Collège Marcel Mariotte στην πόλη Saint Siméon de Bressieux της Γαλλίας, το ISTITUTO COMPRENSIVO STATALE "ITALO CALVINO" στην Κατάνια της Ιταλίας και το Collège Georgiu Popa Câmpani  στο Câmpani της Ρουμανίας. Για το πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί  χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
Στην Κατάνια της Σικελίας θα μεταβούν 11 μαθητές και μαθήτριες του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς την Κυριακή 18 Μαρτίου και θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα. Θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με συνομήλικους μαθητές και μαθήτριες από την περιοχή του Vercors της Γαλλίας, από την περιοχή Câmpani της Ρουμανίας και θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αφορούν το ηφαίστειο της Αίτνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά οι Έλληνες μαθητές έχουν ετοιμάσει κουίζ, σταυρόλεξα και εργασίες σε ψηφιακή μορφή όχι μόνο για την Αίτνα αλλά και σχετικά με τον Αρχιμήδη και το Αρχαίο Θέατρο, μια που κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα επισκεφθούν το αρχαιολογικό πάρκο Νεάπολις στις Συρακούσες. Δύο από τις δράσεις τους θα πραγματοποιηθούν εκεί: θα τραγουδήσουν μέσα στη σπηλιά «Το αυτί του Διόνυσου» και  θα παίξουν μια σκηνή από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών. 
 
 Ανάμεσα στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνεται ακόμα μία μετακίνηση 11 μαθητών/τριών  στη Γαλλία οι οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2018. Να σημειωθεί ότι καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των παιδιών από την Ευρωπαϊκή Επτροπή.   
 
Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς έχει να παρουσιάσει αξιόλογες προσπάθειες ανάδειξης της Γαλλοφωνίας.
 
Θα αναφέρουμε συνοπτικά:
 
 Τη συμμετοχή του στο αφιέρωμα για τον Μολιέρο, τον Μάρτιο του 2015 στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, με μία σκηνή από τον «Αρχοντοχωριάτη» στα γαλλικά, δράση που οργανώθηκε από τη σχολική σύμβουλο Γαλλικών κ. Τάνια Χρυσάφη και στην οποία συμμετείχε ο ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε Κώστας Σαντάς.
 
Την υλοποίηση ενός προγράμματος etwinning ή αλλιώς διαδικτυακής αδελφοποίησης με ένα δημόσιο ιταλικό γυμνάσιο: Το ICS 2 di Riccione - Plesso Secondaria di I Grado "F.lli Cervi" και τίτλο: «Vous avez un message ».
 
Την παρουσίαση της παράστασης «Ακροβατώντας στον …Κενώ» στο Θέατρο της οδού Χηλής, τον Απρίλιο του 2016. Η προετοιμασία της παράστασης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος των Βιωματικών δράσεων Β' Γυμνασίου «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης».
 
Την παρουσίαση της παράστασης – αφιέρωμα στον ποιητή Ζακ Πρεβέρ με τίτλο: «Ο Μεγάλος Περίπατος του Ζακ» τον Μάιο του 2017. Στην εκδήλωση  παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα ποιήματα του γνωστού ποιητή.
 
Η πρώτη δράση που αφορά το πρόγραμμα Erasmus+ έχει ήδη υλοποιηθεί. Αφορά τη συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου στην εκδήλωση  «ΑΠΛΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΠΟΥΓΑΔΑΣ ή LA GRANDE LESSIVE»  και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017,  στο φουαγιέ του Σχολείου. Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με µόνα «όπλα» το σχοινί και τα μανταλάκια, το χαρτί και το μελάνι, έφτιαξαν τα δικά τους έργα σε δύο διαστάσεις και τα κρέμασαν  για να τα δείξουν στους άλλους µόνο για µια µέρα. Η δραστηριότητα αυτή ήταν ένα κάλεσμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να δημιουργήσουν,  ενώνοντας τις μοναδικότητες και τις ιδιαιτερότητες τους.
 
Στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ανήκουν οι καθηγήτριες: Κ. Βασιλειάδου, Δ. Γκανίδου, Π. Τσεχελίδου, Μ. Παπαδοπούλου, Ε. Μπουλάκη καθώς και οι υποδιευθύντριες: Σ. Ξιούφη και Μ. Θέμελη. Υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου Α. Μεγαλοκονόμου και Διευθύντρια στο 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς είναι η κα Ε. Κουσίδου.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες, βίντεο και φωτογραφίες για τις δράσεις αυτές μπορεί κανείς να δει με μια επίσκεψη στο ιστολόγιο για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας της καθηγήτριας του σχολείου κας Α. Μεγαλοκονόμου εδώ : http://anastasiamegalokonomou.blogspot.gr/

 

Δείτε επίσης: Arts & Culture - εκθέσεις και ξεναγήσεις που γίνονται τις επόμενες 7 μέρες στη Θεσσαλονίκη

 
:
Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά Νέα

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal