{ επικαιρότητα }

Κουρκουμάς: Οφέλη και παρενέργειες. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Κουρκουμάς: Οφέλη και παρενέργειες. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο κουρκουμάς (turmeric ή Curcuma longa) είναι φυτό της οικογένειας Ginger.
Χρησιμοποιείται  στη μαγειρική για να δώσει γεύση και βαθύ κίτρινο χρώμα και είναι ένα από τα κύρια συστατικά του Curry.
 
Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί επί 4.000 χρόνια για τη θεραπεία ποικιλίας ασθενειών, όπως φλεγμονωδών νοσημάτων, πεπτικών ηπατικών προβλημάτων, ασθενειών δέρματος πληγών. Το Turmeric, έχει μακρά παράδοση χρήσης στο Κινέζικο και αγιουρβεδικό σύστημα ιατρικής, ειδικά ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, σε μετεωρισμό, σε ίκτερο, σε εμμηνορροϊκές διαταραχές, σε αιματουρία, σε αιμορραγία σε κολικούς και τοπικά σε αλοιφές, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής.
 
Σύμφωνα με μελέτες,  ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, φλεγμονών, πεπτικών προβλημάτων.
Είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση.
Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα ενζύμων που προκαλούν φλεγμονή και αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβων.
 
Οφέλη
 
Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις:
 
     Δυσπεψίας
     Ελκώδους κολίτιδας
     Οστεοαρθρίτιδας
     Στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης
     Σε ορισμένα καρκινώματα
     Σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις
     Σε ραγοειδίτιδα
     Σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις
 
Παρενέργειες
 
Ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ευαίσθητα άτομα.
 
Λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες κουρκουμά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, ανάπτυξη έλκους, πέτρες στα νεφρά, αύξηση της πιθανότητας επιπλοκών από χολολιθίαση σε πάσχοντες, υπογλυκαιμία σε διαβητικούς.
 
Ορμονοευαίσθητες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα μπορεί να επιδεινωθούν από την λήψη κουρκουμά.
 
Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και την κίνηση των σπερματοζωαρίων, μειώνοντας την ανδρική γονιμότητα. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν κουρκουμά.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
 
Ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με ορισμένα φάρμακα όπως αντιπηκτικά φάρμακα, φάρμακα που μειώνουν τα οξέα του στομάχου και αντιδιαβητικά χάπια.
 
Η χορήγηση του βοτάνου πρέπει πάντοτε να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και με διατροφικό πρόγραμμα δομημένο με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς για την εξασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας και της ελαχιστοποίησης των παρενεργειών.

Δείτε επίσης: Ποιες συναυλίες και live θα γίνουν τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη

 
:
Κατηγορίες: Υγεία-Αισθητική

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal