{ Τελευταία νέα }

Γκιγιέρμο Άρο (Guillermo Haro): 105η επέτειο σήμερα από τη γέννησή του.


Γκιγιέρμο Άρο (Guillermo Haro):  105η επέτειο σήμερα από τη γέννησή του.

Στον Μεξικανό αστρονόμο Γκιγιέρμο Άρο (Guillermo Haro), αφιερώνει η Google το σημερινό της (21 Μαρτίου) Doodle, με αφορμή την 105η επέτειο από τη γέννησή του.
Μεγάλος Αστρονόμος ευρέως γνωστός για την ανακάλυψη της κατηγορίας νεφελωμάτων που πλέον αποκαλούνται αντικείμενα Χέρμπιγκ - Άρο, αλλά και για την ανίχνευση αστεριών «φωτοβολίδων» -κόκκινων και μπλε άστρων- στην περιοχή του αστερισμού του Ωρίωνα, 
 
Ο Άρο γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1913. Σπούδασε Φιλοσοφία, και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Αστρονομία αμέσως μετά. Χάρη στον ενθουσιασμό του προσλήφθηκε το 1943 ως βοηθός στο νεοσύστατο τότε Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της Τοναντζίντλα.
Μετέβη στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στο Αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ για μία διετία, και επέστρεψε στο Μεξικό, όπου και ξεκίνησε να μελετά τους ακραία ερυθρούς και κυανούς αστέρες. Τοποθετήθηκε το 1957 στο Αστεροσκοπείο Τακουμπάγια του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστήμιου του Μεξικού.
 
Συνέβαλε στην έρευνα πολλών θεμάτων της Παρατηρησιακής Αστρονομίας, ιδιαίτερα με το τηλεσκόπιο Σμιντ της Τοναντζίντλα, ενώ μεταξύ άλλων ανίχνευσε πολλά πλανητικά νεφελώματα.
 
Ο Άρο και συνεργάτες του εντόπισαν αστέρες εκλάμψεων στην περιοχή του Νεφελώματος του Ωρίωνα και αργότερα σε αστρικές ομάδες διαφορετικών ηλικιών.
 
Πέρα από το έργο του στην Αστρονομία, η κληρονομιά του είναι μέχρι και σήμερα ορατή χάρη στη συνεισφορά του στην ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Οπτικής και Ηλεκτρονικής

 


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ