{ Τελευταία νέα }

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καθορισμένα....άλλη μια πρόκληση της Άγκυρας


Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καθορισμένα....άλλη μια πρόκληση της Άγκυρας

«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησιών και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
 
Αυτή ήταν η απάντηση του Τσαβούσογλου  σε ερώτηση που είχε δεχθεί τον Νοέμβριο, από τον βουλευτή Μουσταφά Μπαλμπάι του CHP, για τα 18 νησιά του Αιγαίου που αμφισβητεί η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες και υπογράμμισε ότι τα βασικά σημεία για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθορίζονται από τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού. Ομως, συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα προκύπτει από την ερμηνεία αυτών των Συνθηκών.
 
«Το υπουργείο μας, από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, όπως και πως οποιεσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην  καταλήγοντας ότι από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το AKP, δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς του Αιγαίου.
 
O Μπαλμπάι δεν φάνηκε να καλύπτεται από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών και επέμεινε στις θέσεις του. Υποστήριξε ότι 18 νησιά του Αιγαίου είναι υπό ελληνική κατοχή και κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για αδιαφορία για αυτά τα νησιά, καλώντας την να αναλάβει δράση για το θέμα.
 

 


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ