{ Εκπαίδευση }

Κήπος Σεμινάρια : Εργαστήρι Ψηφιδωτού - Open

συνάντηση γνωριμίας τη Δευτέρα 26/3


Κήπος Σεμινάρια :  Εργαστήρι Ψηφιδωτού - Open

Ο Κήπος Σεμινάρια διοργανώνει το Εργαστήρι Ψηφιδωτού - Open.
Το ψηφιδωτό είναι μια τέχνη με μακραίωνη ιστορία!

Στο εργαστήρι ψηφιδωτού, οι συμμετέχοντες θα ανατρέξουν στο παρελθόν αυτής της τέχνης, έχοντας οι ίδιοι τη δυνατότητα να "παίξουν" με την ύλη. Θα συνθέσουν τις δικές τους ψηφιδωτές εικόνες, κατασκευάζοντας χρηστικά-διακοσμητικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Θα επιλέξουν τις ψηφίδες, θα ταιριάξουν τα μεγέθη, τα σχήματα και τα χρώματα και θα πειραματιστούν σε διαφορετικές βάσεις υποδομής, εντάσσοντάς το στη σύγχρονη εποχή και την καθημερινότητα, δίνοντας του νέα χαρακτηριστικά.

 

Εισηγήτρια: Λιλλή Σταμπούλη
Έναρξη: 26/03/2018
Λήξη: 21/05/2018


Δημιουργήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να διακοσμήσουν τους τοίχους,  τα δάπεδα και γενικότερα τον περιβάλλοντα χώρο τους και εξελίχθηκε ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.Τα θέματα ήταν  ποικίλα: γεωμετρικά μοτίβα, στοιχεία από την μυθολογία και τη φύση, ενώ στα  βυζαντινά χρόνια, θρησκευτικά θέματα διακοσμήθηκαν στους τοίχους των  ναών.

Η τέχνη του ψηφιδωτού περιελάμβανε –τότε και τώρα-  βασικά στάδια τεχνικής κατασκευής και ποικίλων τεχνοτροπιών σε συνδυασμό με μια πληθώρα υλικών – φυσικά πετρώματα, πηλός, γυαλί  και χρυσές ψηφίδες, βότσαλα και όστρεα  -  έχοντας ως αποτέλεσμα τη σύνθεση της εικόνας  παράλληλα  με  την καλλιέργεια της αισθητικής οπτικής.

Στο εργαστήρι ψηφιδωτού, οι συμμετέχοντες θα ανατρέξουν στο παρελθόν αυτής της τέχνης, έχοντας οι ίδιοι την δυνατότητα να «παίξουν»  με την  ύλη. Θα συνθέσουν τις δικές τους ψηφιδωτές εικόνες κατασκευάζοντας χρηστικά – διακοσμητικά αντικείμενα,χρησιμοποιώντας  τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία  και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Θα επιλέξουν τις ψηφίδες, θα ταιριάξουν τα μεγέθη , τα σχήματα και τα χρώματα  και θα πειραματιστούν σε διάφορετικές  βάσεις υποδομής, εντάσοντας έτσι το ψηφιδωτό στην σύγχρονη εποχή  και την καθημερινότητα και δίνοντας του νέα χαρακτηριστικά.

Το ψηφιδωτό πλέον δεν αποτελεί ένα απλό έργο τέχνης προς θέαση και θαυμασμό. Αποτελεί στοιχείο το οποίο αντικατοπτρίζει το προφίλ των ανθρώπων και το πνεύμα της εκάστοτε εποχής, υπό το πρίσμα της διαχρονίας.

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του εργαστηρίου τη Δευτέρα 26/3 στις 18:00, όπου η εισηγήτρια θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Πληροφορίες - εγγραφές:
Κήπος Σεμινάρια, Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη,
τηλ: 2313078962 (6 -10 μ.μ.)
e: [email protected]
www.kipos-seminaria.gr,
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/
twitter.com/kiposseminaria

 


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ