>"> >"> >" />
{ Εκπαίδευση }

Σεμινάριο «Εκπαίδευση στην Αφήγηση Παραμυθιών» από την Αction art στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Η πράξη της αφήγησης, η σημασία της, η δύναμη & η επίδρασή της στη ζωή μας


 Σεμινάριο «Εκπαίδευση στην Αφήγηση Παραμυθιών» από την Αction art στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της γιορτής "Μάης Παραμυθιών, Μέρες Παραμυθιών" που οργανώνει η  Action Art  για έβδομη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί , το σεμινάριο <<Εκπαίδευση στην Αφήγηση Παραμυθιών>>,  σε συνεργασία  με τον  J. Porcherot,  αφηγητή και ιδρυτή του Φεστιβάλ  Nuit des Contes & Rencontres Contees/  Loire ,στη Γαλλία, τη Ροδάνθη Δημητρέση , αφηγήτρια, εικαστικό και με τη συμμετοχή της Αίγλης Μπρούσκου, ανθρωπολόγο, ειδική ερευνήτρια του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού.
 
Το σεμινάριο στοχεύει:
 
α) στη μύηση, στην  εμβάθυνση  στις τεχνικές της προφορικής αφήγησης, β)στην εκπαίδευση στην επιλογή και διαμόρφωση προσωπικού ρεπερτορίου αφήγησης μέσα από παραλλαγές πολυγλωσσικές & πολυπολιτισμικές,  γ)στην συνειδητοποίηση της σημασίας της πράξης της αφήγησης στην αναζήτηση απαντήσεων και τρόπων διαπραγμάτευσης σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη (μοναξιά, φθόνο, αγάπη, χαρά, θάνατο, μυστικά κ.α).
1)Να μυηθούν ή να εμβαθύνουν στις τεχνικές της προφορικής αφήγησης : α)από το γραπτό στον προφορικό λόγο, β) φωνή, σώμα (βλέμμα, κίνηση, χειρονομία) γ) από το χώρο της φαντασίας και της μνήμης  στο  λόγο.
2) Nα πειραματιστούν, να κατανοήσουν: α) τη διαδικασία της προσωπικής επιλογής παραμυθιών, β) τη σημασία της στη διαδικασία της επικοινωνίας και της διάδρασης μεταξύ του αφηγητή και αυτού που ακούει.
 3)Να   μάθουν να διαμορφώνουν προσωπική συλλογή παραμυθιών και μύθων για  διαφορετικές ηλικίες περιλαμβάνοντας παραλλαγές τους πολυγλωσσικές και πολυπολιτισμικές: α) να συλλέξουν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να έρθουν σε επαφή με στοιχεία του πολιτισμού και της κουλτούρας άλλων λαών, β)να κατανοήσουν θεμελιώδεις ομοιότητες και βασικές διαφορές ανάμεσα στους σύγχρονους πολιτισμούς.
4.Να βιώσουν τη σημασία της πράξη της αφήγησης,   καθώς τα μαγικά παραμύθια, οι μύθοι και οι  παραλλαγές τους,  θίγουν και διαπραγματεύονται  σημαντικά θέματα  που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη (μοναξιά, ζήλια, φθόνο, αγάπη, χαρά, θάνατο, μυστικά κ.α.). Να αντιληφθούν ότι η πράξη της αφήγησης είναι ο τόπος  εξερεύνησης, πειραματισμού, παιχνιδιού, χαρούμενης αμφισβήτησης, ανακάλυψης και ατελείωτης αναζήτησης τόσο  για τον αφηγητή, όσο και  γι? αυτόν που ακούει.
Το σεμινάριο απευθύνεται: σε ανθρώπους που ήδη αφηγούνται, σε ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν την  εκπαίδευση στην αφήγηση, σε όσους αγαπούν το παραμύθι, σε επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας,  του πολιτισμού ( των μουσείων,  του θεάτρου κ.α.), των κοινωνικών επιστημών,  σε  όσους ασχολούνται με ομάδες (εμψυχωτές, team leaders, ), σε γονείς.
 
Info
Διάρκεια του σεμιναρίου :18-22 Μαΐου 2018 / 20 ώρες  
19/5 Σάββατο -20/5Κυριακή: 16 ώρες  εργαστήρια                                                                    18/5 Παρασκευή, 21/5 Δευτέρα & 22/3 Τρίτη:
Συμμετοχή και παρακολούθηση παραστάσεων- αφηγήσεων 4 ώρες.
Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου : Γαλλικό Ινστιτούτο (Λ. Στρατού 2Α)
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί  βεβαίωση συμμετοχής
Κόστος συμμετοχής: 85ευρώ. Eιδική τιμή για άνεργους και φοιτητές.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο σεμινάριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 άτομα και για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Tο σεμινάριο συντονίζει, ο  Jean Porcherot και η  Ροδάνθη  Δημητρέση.
 
Την ίδια εβδομάδα  θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις σε  δημόσιους χώρους .
                                     
Πληροφορίες –Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-21:00  στο τηλ 2310 266 857  [email protected]
 
 

 


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ