{ Life }

Η Γερμανίδα ψυχολόγος Μπέρμπελ Βαρντέτσκι απαντά σε ερωτήσεις για τα ναρκισσιστικά ζευγάρια

Συνέντευξη της Μπέρμπελ Βαρντέτσκι για τα ναρκισσιστικά ζευγάρια


Η Γερμανίδα ψυχολόγος Μπέρμπελ Βαρντέτσκι απαντά σε ερωτήσεις  για τα ναρκισσιστικά ζευγάρια

Τα ναρκισσιστικά ζευγάρια -γράφει η Γερμανίδα ψυχολόγος Μπέρμπελ Βαρντέτσκι στο βιβλίο της «Αυτάρεσκη Αγάπη» («Eitle Liebe»)- θέλουν να βρίσκονται συνεχώς στο φως των προβολέων, επειδή λειτουργούν με το σκεπτικό «θα τους κάνω όλους μετόχους της προσωπικής μου ζωής για να επιβεβαιωθώ».
Συνήθως είναι κάτι που τους λείπει από τα παιδικά τους χρόνια
 
Κα Βαρντέτσκι, αφιερώνετε ένα ολόκληρο βιβλίο στο θέμα της «φιλάρεσκης αγάπης». Τι εννοείτε με τον συγκεκριμένο όρο;
 
«Πρόκειται για μια μορφή αγάπης που απευθύνεται λιγότερο στον απέναντι και περισσότερο στον ίδιο τους τον εαυτό. Μια ναρκισσιστική αγάπη αποσκοπεί στην αύξηση της αυτοεκτίμησης κάποιων ατόμων, γι' αυτό οι σύντροφοι εναλλάσσονται τόσο συχνά προκαλώντας έκπληξη στους γύρω. Ζούμε σε μια ναρκισσιστική κοινωνία και η συνεχής εναλλαγή συντρόφων είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Φροντίζουμε υπερβολικά να έχουμε λαμπερή βιτρίνα ενώ γινόμαστε ολοένα πιο κενοί, γεγονός που σίγουρα προετοιμάζει το έδαφος για ναρκισσιστικές σχέσεις. Σήμερα και τα δύο φύλα πραγματώνουν τις επιθυμίες τους και στις σχέσεις κανείς δεν χρειάζεται να εξαρτάται από τον άλλον».
 
Αυτή είναι μία μάλλον ευχάριστη εξέλιξη! Ή θεωρείτε προτιμότερο να παραμένει κανείς σε μια δυστυχισμένη σχέση μέχρι το «πικρό τέλος», όπως συνέβαινε πολύ συχνά στον καιρό των παππούδων μας;
 
«Φυσικά όχι, αλλά πρόκειται για τη σωστή ισορροπία. Με τη δυνατότητα τόσων επιλογών έχουμε ξεχάσει πως μερικές φορές είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τον πλούτο εμπειριών από την κοινή αντιμετώπιση κρίσεων, παρά να βιαζόμαστε να χωρίσουμε».
 
Τι εννοεί ένας νάρκισσος λέγοντας αγάπη;
 
«Τα ναρκισσιστικά άτομα συχνά ταυτίζουν την αγάπη με τη χειραγώγηση και την εκμετάλλευση.
 
Οι εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό τους γι' αυτό ακριβώς που είναι, τούς είναι άγνωστες. Γι' αυτό αναπτύσσουν εκπληκτικά καλές "κεραίες" για να διαπιστώνουν πώς πρέπει να είναι για να αρέσουν στον άλλον/ ή τους άλλους».
 
Με όλα αυτά δεν περιγράφετε με ακρίβεια όλα εκείνα τα ζευγάρια που εμφανίζονται και τροφοδοτούν τις στήλες κουτσομπολιού σε διάφορα έντυπα και εκπομπές;
 
«Ναι, συχνά τέτοια άτομα απασχολούν αυτές τις στήλες. Ατομα που θέλουν να βρίσκονται συνεχώς στο φως των προβολέων, έχουν πολύ ανεπτυγμένη ναρκισσιστική φλέβα, αλλιώς δεν θα το επιδίωκαν. Δεν λειτουργούν με το σκεπτικό "τώρα θα ζήσω τη ζωή και τον έρωτά μου για εμένα προσωπικά", αλλά "θα το διαδώσω σε όλους για να πάρω απαντήσεις".
Τέτοια συμπεριφορά σίγουρα έχει στοιχεία ναρκισσισμού. Ας κοιτάξουμε την εμπορευματοποίηση της γαμήλιας τελετής -αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό ναρκισσιστικό στοιχείο. Από τη μία πλευρά δείχνω τάσεις απομόνωσης για να προσελκύσω το ενδιαφέρον και από την άλλη κάνω όλον τον κόσμο μέτοχο της προσωπικής μου ζωής».
 
Τα ζευγάρια - νάρκισσοι δεν είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα;
 
«Ναι, η σχέση με έναν νάρκισσο μπορεί να είναι πολύ ζωηρή. Εγώ προσωπικά τη συγκρίνω με ένα πυροτέχνημα - καυτά αισθήματα, πολλή επίδειξη και βραχεία διάρκεια».
 
Περιγράφετε, όμως, τους νάρκισσους και ως αγωνιστές, που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνοι για άλλα άτομα.
 
«Επικίνδυνοι γίνονται, όταν θέλουν να επιβάλλουν τις απόψεις και τις φαντασιώσεις τους χωρίς να υπολογίζουν ενδεχόμενες απώλειες. Μπορεί να μεταβληθούν σε πολύ καταστροφικά άτομα αναπαράγοντας τα βιώματα που είχαν στην παιδική ηλικία. Ζουν σ' ένα επίπεδο συνείδησης όπου ισχύει ο κανόνας "αν χρειαστεί θα πατήσω επί πτωμάτων"».
 
Είναι οι νάρκισσοι κατά κύριο λόγο ενοχλητικοί στις συναναστροφές τους;
 
«Υπάρχουν άτομα που μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Ομως, κάτω από την επιφάνεια κρύβεται συχνά μια τραυματισμένη ψυχή, που δεν την αντιλαμβάνεσαι αν δεν πλησιάσεις πιο κοντά το άτομο. Οι περισσότεροι δεν έχουν ζήσει ποτέ μια επιβεβαίωση, από την αρχή της ζωής τους έπρεπε να παίζουν συγκεκριμένους ρόλους για να λειτουργούν κάποιες σχέσεις. Μ' αυτές τις διαδικασίες παραμέλησαν την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους».
 
Με την ανάγνωση του βιβλίου σας για την «Αυτάρεσκη Αγάπη» διαμορφώνει κανείς την εντύπωση πως στο ναρκισσισμό υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
 
«Αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι οι γυναίκες συνήθως έχουν συμπλέγματα κατωτερότητας, ενώ οι άνδρες βλέπουν τον εαυτό τους σαν Αδωνι. Μια κομψή εμφάνιση τονώνει τη γυναικεία αυτοπεποίθηση, γι' αυτό οι γυναίκες - νάρκισσοι υποφέρουν συχνά από βουλιμία και νευρική ανορεξία, ενώ οι άνδρες στρέφονται στο ποτό και τον τζόγο.
 
Οι γυναίκες, επίσης, συνειδητοποιούν τα προβλήματά τους συχνότερα απ' ό,τι οι άνδρες και προσπαθούν να τονωθούν αδυνατίζοντας -ωστόσο, γι' αυτές τις γυναίκες οι φάσεις ευτυχίας είναι βραχυπρόθεσμες, δεν μπορούν να διατηρήσουν τα θετικά συναισθήματα. Οι αρσενικοί -"μεγάλοι" Νάρκισσοι, πάλι, σκέφτονται "είμαι ο καλύτερος!". Είναι τόσο έντονη αυτή η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, ώστε σπανίως κλυδωνίζεται. Βεβαίως, ούτε αυτοί είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, αλλά έχουν οχυρωθεί σε μια ζωή οργανωμένη, μέχρι που έρχεται η κρίση. Και κρίση βιώνουν, όταν τους ρίχνει κάποιος από το βάθρο, εάν χάσουν τη δουλειά τους ή τους εγκαταλείψει μια γυναίκα».
 
Τέτοια άτομα συνιστούν δύσκολες περιπτώσεις ψυχανάλυσης;
 
«Σε κάποιο ποσοστό, ναι, γιατί τους απασχολεί ποιος είναι καλύτερος. Ελέγχουν αν μπορούν να προκαλέσουν και να κλονίσουν τον αναλυτή κι από την άλλη πλευρά επιθυμούν σφόδρα να είναι και τα πιο αγαπητά άτομα μεταξύ της πελατείας του». *
 

Διαβάστε τι παίζουν σήμερα τα θέατρα της Θεσσαλονίκης

 
:
Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal