{ Arts & culture }

Οι δρόμοι των «Αγράφων» 2018 στο Βελλίδειο

 

Κατηγορίες: Arts & culture

Οι δρόμοι των «Αγράφων» 2018 στο Βελλίδειο

Υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Αργιθεατών Β. Ελλάδος «Ο Κατσαντώνης»  διοργανώνει  την εκδήλωση «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» , την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. 
Η όλη προσπάθεια …Είναι μια εθελοντική προσπάθεια των μελών του Συλλόγου Αργιθεατών Β. Ελλάδος «Ο Κατσαντώνης».

Πάνω στην αλλαγή της εποχής, όταν νιώθουμε ότι το στημόνι στον αργαλειό τελειώνει αναζητούμε να το ματίσουμε με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο κάνοντας χρήση παλιές παραδοσιακές συνταγές. Παίρνουμε τις σαΐτες που καλά κρατούν και αφού φτιάξουμε τα πολύχρωμα λουλούδια,  εγκάρσια τις γυρνάμε για να δώσουμε νέα ζωή και νέα πορεία.  Έτσι ερχόμαστε και μπλέκουμε  τους τόπους με  τον χρόνο και  δίνουμε τις πρέπουσες τιμές σε ανθρώπους  σημαντικούς που έζησαν ή ζουν, πέρασαν και ακούμπησαν με τέτοιο τρόπο, σε αυτόν τον τόπο, που άφησαν το αποτύπωμά τους.
Είμαστε εδώ ….  για να αναδείξουμε τη σειρά  που λέγεται Αργιθέα και Άγραφα πάνω στο ατέρμονο στο χρόνου υφαντό της Ελλάδας.
Με χαρά και ικανοποίηση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε, για δεύτερη χρονιά φέτος, την εκδήλωση «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Την Κυριακή 29 Απριλίου από τις 10:00 το πρωί και με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα χορού», στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωσή μας.
Ένα πλούσιο πρόγραμμα με ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν την περιοχή της Αργιθέας και γενικότερα του ορεινού όγκου των Αγράφων της νότιας Πίνδου, θα αναπτυχθούν, ώστε οι παρευρισκόμενοι να γνωρίσουν τις ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες και τον πολιτισμό των Αγράφων και όσων εξαρτώνται από αυτά.
Ξεκινάμε το πρώτο μέρος , το πρωί της Κυριακής στις 10:00, με σεμινάριο χορών και λαογραφίας της Αργιθέας. Καλούμε όλους όσους ασχολούνται με τον χορό (χοροδιδασκάλους, χορευτές, λαογράφους κλπ) να έρθουν να γνωρίσουν τους μοναδικούς χορούς μας. Χοροδιδάσκαλος του σεμιναρίου θα είναι ο Αργιθεάτης με πλούσια βιογραφικό και εμπειρία Γιώργος Κόνιαρης. Όσοι θα παρευρεθούν το μάθημα, θα λάβουν από τον σύλλογο Αργιθεατών β. Ελλάδας «ο Κατσαντώνης» βεβαίωση για την παρακολούθησή του. Το σεμινάριο γίνεται σε συνδιοργάνωση με την «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης»
Στο δεύτερο μέρος που θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από σημαντικούς καλεσμένους. Ξεκινά ο Νίκος Λυγερός με θέμα «Άγραφα και η στρατηγική τους σημασία», ακολουθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων με ομιλητή τον Ιωάννη Κουτσοκώστα και θέμα «Άγραφα και Σαρακατσάνοι», τη σκυτάλη παίρνει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιώτης του (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με θέμα για τους Ασβεστοχωρίτες που έλκουν την καταγωγή τους από τα Άγραφα και καταλήγουμε στο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, τον Ηλία Μαμαλάκη που θα τιμηθεί για τη σειρά εκπομπών του στην ΕΤ3 «ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ» που παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο τον Κατσαντώνη και τα Άγραφα.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης η μουσική και ο χορός θα έχουν το τελευταίο λόγο, όπως άλλωστε γίνεται και στην περιοχή μας. Δεν τελειώνει τίποτε χωρίς μουσική, χορό και τραγούδι. Θα παρουσιαστούν χορευτικά συλλόγων που θα έρθουν να μας τιμήσουν και να μας γνωρίσουν. Φυσικά ο χορός θα είναι για όλους.

 

:

Αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Δημοτικά. Νέο καθημερινό μάθημα
Νικητές διαγωνισμού προσκλήσεις για τον 9ο Διεθνή Διαγωνισμο Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ»
MAIC από την MLS: H Νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής
Γενικό Επιτελείο Στρατού: Τί αλλάζει στην κατάταξη των στρατεύσιμων οπλιτών
Επιστολή-κόλαφος του Δημάρχου Λειψών προς τον υπουργό Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών
Τσίπρας: Όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Έκτακτες διακοπές νερού αυτήν την ώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη τα χαράματα της Δευτέρας - Ορατή στην Ελλάδα
Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Ασβεστοχωρίου-Χορτιάτη-Κορυφής Κισσού
Καραμπόλα 15 αυτοκινήτων νωρίτερα το πρωί λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___