{ επικαιρότητα }

Ταρτάρ...άλλοι το λατρεύουν...άλλοι το απεχθάνονται...ποιά είναι η ιστορία του;


Ταρτάρ...άλλοι το λατρεύουν...άλλοι το απεχθάνονται...ποιά είναι η ιστορία του;

Ενα πιάτο ιντριγκαδόρικο μιας και η υφή, η γεύση και πολύ περισσότερο η όψη του, χρήζουν ώρες αντιμαχιών και συζητήσεων ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους ορκισμένους εχθρούς του...
 
Ας πούμε λίγα λόγια για την προέλευσή του...
 
Η αναζήτηση της προέλευσης του steak tartare ενέχει θεωρίες που συνδέονται ετυμολογικά με την ονομασία του πιάτου. . Οι θεωρίες συνδέουν το όνομα της συνταγής με τους Τατάρους  με πρωταγωνιστική φιγούρα τον Τζένγκις Χαν (1162–1227), που έγραψε ιστορία δημιουργώντας την μεγαλύτερη σε έκταση αυτοκρατορία.
 
Ο  μύθος λέει ότι αυτοί οι δεινοί ιππείς πολεμιστές, έμεναν μέρες πάνω στα άλογά τους πολεμώντας στις στέπες της Ασίας. Προκειμένου να τρώνε, έβαζαν κομμάτια από κρέας μοσχαριού ή αλόγου κάτω απ τη σέλα για να μαλακώνει και να το φάνε στην πορεία ωμό, καβάλα στ άλογο.
 
Η αντίθετη άποψη ισχυρίζεται ότι το κρέας έμπαινε κάτω απ τη σέλα μόνο για να τη λιπαίνει μειώνοντας την πολύωρη τριβή με την πλάτη του αλόγου, αλλά δεν το έτρωγαν ποτέ.
 
Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι οι Τάταροι έτρωγαν ώμό κρέας σε μικρά κομμάτια...
 
Η προέλευση της λέξης Tartar, που η συγκεκριμένη φυλή ονομάστηκε, φαίνεται να έχει σχέση με το ελληνικό όνομα του θεού Τάρταρου, γιου του Άδη, που είναι συνώνυμος της κόλασης (Τάρταρα), χαρακτηρίζοντας μ αυτό τον τρόπο τον λαό ως βάρβαρο, κάτι που ίσως  αποτελεί την κοινή άποψη για τους λάτρεις του   Steak Tartare…
 
Με το πέρασμα των χρόνων αυτό το ωμό «μπιφτέκι» κρέατος δέχθηκε προσθήκες όπως κρεμμύδι, τουρσί, αβγό και έγινε ολοκληρωμένη συνταγή στη Ρωσία και έφτασε μέχρι το Αμβούργο. Θεωρείται ο πρόγονος του πασίγνωστου σημερινού hamburger!  Ταξίδεψε πολύ μέχρι να καταλήξει να θεωρείται παριζιάνικη "gourmet" και ιδιαίτερα ψαγμένη γεύση!
 
Για το ταρτάρ (tartare) δεν υπάρχει μια αυθεντική συνταγή, αλλά πολλές παραλλαγές από τους σεφ που χρησιμοποιούν κάποια κοινά αλλά και πολλά διαφορετικά υλικά. Η βάση του είναι κιμάς από φιλέτο, κρεμμύδι, μαϊντανό και ωμό αυγό. Τα επιπλέον υλικά που συνηθίζεται να το εμπλουτίζουν είναι: αντζούγιες, σκόρδο, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσες όπως  Worcestershire, Ketchup, Barbeque κ.α
 
Το καλής ποιότητα κρέας και το καλά σιτεμένο φιλέτο είναι η Νο1 προϋπόθεση για ένα νόστιμο και ποιοτικό ταρτάρ. Επίσης, άλλη σημαντική προϋπόθεση είναι να κοπεί με κοφτερό μαχαίρι και όχι να περαστεί σε μηχανή κιμά. 
 
Πέρα από το κρέας το ταρτάρ δημιουργείται και με ψάρι με τον σολωμός να κατέχει τα πρωτεία στις επιλογές ψαριού!

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal