{ επικαιρότητα }

Ο Γιος της Σελήνης: Το παραμύθι και το τραγούδι.

Hijo de la Luna -Monserrat Caballé


Ο Γιος της Σελήνης: Το παραμύθι και το τραγούδι.

Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ είναι το "Hijo de la Luna", έχει λατρευτεί σε όλο τον κόσμο όχι μόνο για την εξαιρετική μελωδία του, αλλά και για τους στοίχους του που μας περιγράφουν ένα παραμύθι.
 
Το τραγούδι συνέθεσε ο José María Cano για τους Mecano και συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο "Entre el cielo y el suelo" που κυκλοφόρησε το 1986, και ερνηνέυτηκε από την τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Ana Torroja. Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία και θεωρείται ένα από τα καλύτερα ισπανόφωνα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ. Στη συνέχεια ακολούθησαν άπειρες επανεκτελέσεις του τραγουδιού από γνωστούς καλλιτέχνες. Οι πιο γνωστές είναι οι εξής: Montserrat Caballé (1994), Sarah Brightman (2000), Haggard (2008), Vicky Leandros (2010), Mario Frangoulis, Eleno Dimoy (1991), Stravaganzza (2006).
 
Κάποτε μια τσιγγάνα ζούσε μόνη. Είχε ανάγκη από συντροφιά και αγάπη. Κάθε νύχτα σήκωνε τα χέρια στο φεγγάρι. Κλαίγοντας παρακαλούσε τη Σελήνη να στείλει μια αγάπη, από ίδιο τσιγγάνικο αίμα πριν αυτή χαθεί και ο Ήλιος ανατείλει. Έτσι περνούσαν τα βράδια. Μα μια νυχτιά που δεν ήταν σαν τις άλλες, η Σελήνη της χάρισε τη συντροφιά, μα όχι χωρίς αντάλλαγμα.
 
- "Για μένα θέλω το δικό σου γιο”.
- “Ω, Σελήνη, θέλεις να γίνεις μάνα, μα δεν έχεις κάποιον να σ΄ αγαπά και να σε κάνει γυναίκα. Πες μου τι να το κάνεις εσύ, εκεί ψηλά, πάντα αστραφτερή, χωρίς σύντροφο, ένα γήινο αγόρι;”
 
Από συντροφιά μελαχρινού τσιγγάνου ήλθε στον κόσμο ένα αγόρι με γκρίζα μάτια και δέρμα λευκό σα χιόνι. “Δεν έχει αίμα τσιγγάνικο τέτοιο παιδί, δεν είναι γύφτου γιος, παρά παιδί μιας άπιστης γυναίκας” ουρλιάζει ο πατέρας και κρατώντας σφιχτά το μαχαίρι της παίρνει τη ζωή. Κι ύστερα αφήνει μόνο το αγόρι πάνω στο βουνό για να πεθάνει. Μα ο τσιγγάνος δεν ξέρει κι άθελά του εκπληρώνει την ευχή.
 
Η Σελήνη είναι η μάνα. Κι από τότε, τις νύχτες που το αγόρι γελάει, η Σελήνη γεμίζει φως και το σκορπά στην πλάση. Κι όταν το αγόρι κλαίει η Σελήνη σβήνει. Κι άλλοτε πάλι γίνεται κούνια για να το κοιμήσει...
 
 
 
 

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal