{ επικαιρότητα }

Μάσλενιτσα (Мaсленица): η γιορτή με την οποία στη Ρωσία ξεπροβοδίζουν τον χειμώνα


Μάσλενιτσα (Мaсленица): η γιορτή με την οποία στη Ρωσία ξεπροβοδίζουν τον χειμώνα

Η Μάσλενιτσα είναι η γιορτή με την οποία στη Ρωσία ξεπροβοδίζουν τον χειμώνα και διαρκεί μία εβδομάδα. Μάλιστα, η κάθε ημέρα της εβδομάδας έχει την δική της συμβολική ονομασία, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.
Είναι γνωστή και ως η «Εβδομάδα των μπλινί» (блины), αφού κατά τη διάρκεια της οι Ρώσοι φτιάχνουν τις παραδοσιακές ρωσικές κρέπες «μπλινί» με πολλές διαφορετικές συνταγές, που είναι το βασικό φαγητό και σύμβολο της Μάσλενιτσα. «Χωρίς μπλινί, δεν υπάρχει Μάσλενιτσα» (Без блинов – не Масленица), λένε χαρακτηριστικά οι Ρώσοι.
Η γιορτή αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο άπειρο φαγητό, αλλά και ιππασία, χιονομαχίες, βόλτες με παραδοσιακές άμαξες, κατάβαση με έλκηθρα από παγωμένους λόφους, χορούς και τραγούδια στους δρόμους με αποκορύφωμα το πανηγύρι του αποχαιρετισμού, όπου το σκιάχτρο της Μάσλενιτσα παραδίδεται στις φλόγες, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την τελευταία ημέρα της Αποκριάς.

Σύμφωνα με την παράδοση, την Μάσλενιτσα πρέπει να την γιορτάσεις πλούσια και εύθυμα, χωρίς να λυπάσαι τα κεράσματα. Γιατί αν δεν θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου στην γιορτή της Μάσλενιτσα, τότε όλο το χρόνο θα μελαγχολείς και θα είσαι βαρύθυμος.

 

Νέο τμήμα Ρωσικά αρχαρίων για ενήλικες - 30 ευρώ/μήνα, έναρξη Μάϊο 
 

Η κάθε ημέρα της εβδομάδας έχει τον δικό της συμβολισμό
 
Δευτέρα – Προϋπάντηση. Την ημέρα αυτή αρχίζει η γιορτή της Μάσλενιτσα ή του Καρναβαλιού. Ήρθε η ώρα του τηγανίσματος των τηγανίτων. Αν έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε την πρώτη τηγανίτα σε κάποιο φτωχό, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία. Με αυτό τον τρόπο μνημονεύουν και τους νεκρούς συγγενείς. Το βράδυ πρέπει να κάνετε βόλτα με έλκηθρο σε κάποιο λόφο. Διαδίδεται ότι όποιος θα γλυστρήσει πιο μακριά θα έχει περισσότερη ευημερία. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και το δικό σας σύμβολο της Μάσλενιτσα από κάποια παλιά αχυρένια σκούπα και να την ντύσετε με φόρεμα από κομμάτια έγχρωμων υφασμάτων.
 
Τρίτη - Προδιασκέδαση. Νωρίτερα αυτή τη μέρα οι νέοι επισκέπτονταν ο ένας τον άλλο για να φάνε τηγανίτες, ενώ σήμερα η παράδοση αυτή δεν διαδίδεται πλατιά. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να φτιάχνουν τις τηγανίτες. Όσο πιο λεπτές είναι, τόσο πιο νόστιμες γίνονται. Ένα από τα μυστικά του μαγειρεύματός τους είναι το τηγάνι από χυτοσίδηρο. Ζεσταίνεται αρκετά αργά και για αυτό τον λόγο η πρώτη τιγανίτα βγαίνει κάπως παραμορφωμένη. Όπως λένε, η κάθε αρχή είναι δύσκολη. Στη συνέχεια, όμως όλες οι τηγανίτες βγαίνουν χρυσωπές και δανδελωτές, λές και τις έπλεξε κάποια μαστόρισσα. Διαδίδεται ότι αν οι τηγανίτες δεν βγαίνουν καλές, τότε πρέπει να περιμένεις προβλήματα και δυσκολίες, αλλά αν βγαίνουν καλές – άνθιση και ευημερία της οικογένειάς σου. Όσο περισσότερες τηγανίτες κάνεις την εβδομάδα της Μάσλενιτσα, τόσο καλύτερα θα ζει η οικογένειά σου.
 
Τετάρτη - Λιχουδιές. Στο σπίτι συνηθίζεται να μαγειρεύουν πολλά νόστιμα φαγητά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε διάφορα γλυκίσματα. Θεωρείται ότι τα γλυκίσματα προμηνεύουν και γλυκιά ζωή την επόμενη χρονιά είτε καλές σχέσεις με τον εκλεκτό ή την εκλεκτή σας. Αυγά σολομού (κόκκινο χαβιάρι) συμβουλεύουν σε εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Οι τηγανίτες με ξινή κρέμα γάλακτος θα σας χαρίσουν άριστη υγεία.
 
Πέμπτη - Διασκεδαστική Κραιπάλη ή Ευρεία Μάσλενιτσα. Είναι η ώρα να καθίσετε στο έλκηθρο, που το σέρνει η τρόϊκα αλόγων και κάτω από τους ήχους των κουδουνιών να κάνετε περίπατο σε χιονισμένο δρόμο. Αν δεν έχετε έλκηθρο, μπορείτε να γλυστρήσετε από κάποιο ύψωμα.
 
Παρασκευή - Βραδιές της πεθεράς. Αν έχετε πεθερά μη διστάξετε να πάτε για τηγανίτες. Αυτή τη μέρα συνήθως τοποθετούν στην αυλή την αυτόχειρη Μάσλενιτσα, συνεχίζοντας, βέβαια, να διασκεδάζουν και να τρώνε τηγανίτες.
 
Σάββατο- Παρέα με την νύφη. Την ημέρα αυτή επισκέπτονται τους συγγενείς. Φυσικά, όχι με άδεια χέρια.
 
Κυριακή - Ημέρα Συγχώρεσης. Όλοι ζητούν ο ένας από τον άλλο συγνώμη για τις προσβολές που έκαναν  κατά τη διάρκεια του χρόνου, μερώνουν και φιλιούνται. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται από τις αμαρτίες πριν την Μεγάλη Σαρακοστή. Τέλος, όλοι βγαίνουν στους δρόμους να ξεπροβοδίσουν την Μάσλενιτσα και σε ατμόσφαιρα γενικής αγαλλίασης καίνε το αχυρένιο σύμβολο της Μάσλενιτσα, δηλαδή του τέλους του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο στη Ρωσία αποχαιρετούν τον χειμώνα ως την επόμενη χρονιά.
 
Σύμφωνα με την παράδοση, την Μάσλενιτσα πρέπει να την γιορτάσεις πλούσια και εύθυμα, χωρίς να λυπάσαι τα κεράσματα. Γιατί αν δεν θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου στην γιορτή της Μάσλενιτσα, τότε όλο το χρόνο θα μελαγχολείς και θα είσαι βαρύθυμος. Τέτοιο είναι ένα από τα λαϊκά σημάδια της γιορτής της Μάσλενιτσα.
 
 

 

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal