{ επικαιρότητα }

Έτοιμο για απογείωση το πρώτο robofly. Μεγάλο άλμα στην εξέλιξη της μικρορομποτικής


Έτοιμο για απογείωση το πρώτο robofly. Μεγάλο άλμα στην εξέλιξη της μικρορομποτικής

Είναι η  πρώτη φορά που  ένα ρομποτικό έντομο πέταξε έστω και για λίγο στον αέρα κουνώντας τα φτερά του και δίχως να είναι συνδεδεμένο με καλώδιο. Το Robofly, έκανε μια μικρή πτήση, αλλά ένα τεράστιο άλμα όσον αφορά τα ρομπότ.
 
Τα ιπτάμενα ρομπότ μεγέθους εντόμου, που είναι μικροσκοπικά drones (microdrones), κινούνται ανεβοκατεβάζοντας τις μηχανικές φερούγες τους, καθώς είναι πολύ μικρά για να διαθέτουν έλικες όπως τα μεγάλα drones.
 
Έως και σήμερα τα  microdrones ήταν συνδεμένα με σύρμα με το έδαφος, για να παίρνουν ενέργεια, καθώς τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που τους επιτρέπουν να κινούνται, ήσαν πολύ βαριά για να μπορέσουν να απογειωθούν.
 
Αυτό άλλαξε πρόσφατα, όταν  μηχανικοί του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, έκοψαν το καλώδιο  και πρόσθεσαν ένα «εγκέφαλο», επιτρέποντας στο RoboFly να κάνει την πρώτη ασύρματη πτήση του.
 
Το RoboFly - το οποίο αποτελεί διάδοχο του RoboBee που είχε ένα σύρμα για «λουρί»- είναι λίγο βαρύτερο από οδοντογλυφίδα και κινείται με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ που στέλνεται από το έδαφος. Διαθέτει ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό «εγκέφαλο» και ένα εξίσου μικρό φωτοβολταϊκό, που μετατρέπει την ενέργεια του λέιζερ σε ηλεκτρισμό, ώστε να μπορεί να κινεί τις φτερούγες του.
 
Το RoboFly προβλέπεται μελοντικά να κινείται με δικές του μπαταρίες αντί με τη βοήθεια της ακτίνας λέιζερ ή να αντλεί ενέργεια από τα σήματα των ραδιοσυχνοτήτων.Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πιο εξελιγμένο εγκέφαλο και αισθητήρες, ώστε να πλοηγείται αυτόνομα και να αναλαμβάνει διάφορες εργασίες.
 

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal