{ Εκδηλώσεις }

Συμβαίνει τον Ιούλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Συμβαίνει τον Ιούλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μια γρήγορη ματιά σε όσα συμβαίνουν αυτόν τον μήνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
 
3 - 6 & 31 Ιουλίου 2018
ΩΡΑ: 10:00
ΧΩΡΟΣ: Εκθέσεις
 
ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΑΜΘ. ΘΕΡΙΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
 
Στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θα πραγματοποιηθούν για τρίτη  συνεχόμενη χρονιά, ξεναγήσεις στις εκθέσεις του μουσείου για τα παιδιά που συμμετέχουν στο ολοήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο του ΚΘΒΕ.
 
Συνδιοργάνωση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Πέμπτη, 5 & 26 Ιουλίου 2018
ΩΡΑ: 10:00
ΧΩΡΟΣ: Εκθέσεις
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΟΦΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ
 
To AMΘ οργανώνει δωρεάν ωριαία θεματική περιήγηση για τους μεγαλύτερους φίους μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτική προβολή και γνωριμία με εκθέματα του Μουσείου, τα οποία σχετίζονται με επαγγέλματα και με λιγότερο γνωστές λατρείες, για να φωτίσει πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαίας Μακεδονίας.
 
Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξουν τουλάχιστον 10 συμμετοχές με ανώτατο όριο 25 άτομα/ημέρα.
 
Παρασκευή 6 Ιουλίου
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ: ΦΟΥΑΓΙΕ
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ
 
ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ «ΔΙΔΩ ΚΑΙ ΑΙΝΕΙΑΣ»
 
Η όπερα Διδώ και Αινείας του Henry Purcell
με τους σπουδαστές του Καλοκαιρινού Μουσικού Προγράμματος
στο American College of Thessaloniki (ACT)
 
Διεύθυνση Παραγωγής: Dwight Coleman 
Στο πιάνο συνοδεύει η Ελεονώρα Καλαϊτζίδου
 
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης- American College of Thessaloniki- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
 
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018
ΩΡΑ: 21:00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ
Γενική είσοδος 10 ευρώ / εκδοτήρια ΚΘΒΕ
 
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΑΜΘ
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Κουτσουρέλη,
 
Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η «Ασκητική» είναι μία κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουστουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας κουστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
 
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Κώστας Ίτσιος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα «Ιουλία Βοκοτοπούλου»
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
 
Έκθεση εικαστικών έργων του Gerald Pryor. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης, καθηγητής φωτογραφίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, NYU Steinhardt, Gerald Pryor, παρουσιάζει την πρώτη ατομική μουσειακή του έκθεση στην Ελλάδα.
 
Θα παρουσιαστούν 12 έργα, η νέα δουλειά του καλλιτέχνη, η οποία εκκινεί από αποτυπώματα του ανθρώπινου σώματος πάνω σε φύλλα αλουμινίου αλλά και τη χρήση της ζωγραφικής και της φωτογραφίας ως ένα ενιαίο εκφραστικό μέσο. 
Αυτή η “σωματοποιημένη” φωτογραφική αλληλουχία, ιδωμένη  μέσα από το φλας της φωτογραφικής κάμερας, επιδιώκει να εντάξει στο έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη την αντίληψή του για την αρχαιοελληνική κληρονομιά.
 
Επιμελήτρια Dr Thalia Vrachopoulos
Διαβάστε περισσότερα...
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 5, 12 & 26 Ιουλίου 2018
ΩΡΑ: 12:00
ΧΩΡΟΣ: Εκθεσιακοί χώροι
Απαιτείται εισιτήριο εισόδου
 
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
 
Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό» από αρχαιολόγους του Μουσείου, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
 
Τηλ. κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)
Διαβάστε περισσότερα...
Κυριακή 8, Τρίτη 10 & Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
ΩΡΑ: 11:00 (Κυριακή 8 Ιουλίου), 18:00 (Τρίτη 10 & Πέμπτη 19 Ιουλίου)
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
Απαιτείται εισιτήριο ελευθέρας εισόδου, το οποίο θα ισχύει για τη συγκεκριμένη έκθεση
 
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
 
Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Η Αρχαιολογία και Εγώ» | “Archaeology & Me” από την αρχαιολόγο Ελευθερία Θεοδωρούδη, συνεργάτιδα του Α.Π.Θ.
 
Τηλ. κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)
 
ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ …ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 
ΕΙΔΩΛΙΟ ένας μικρόκοσμος από πηλό
 
Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017 - 30 Απριλίου 2018
 
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.
Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την  κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.
 
Η Αρχαιολογία και Εγώ | Archaeology & Me
 
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου 2018 - 31 Αυγούστου 2018
 
Η έκθεση «Η Αρχαιολογία και Εγώ» έρχεται σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού «Η δική (σ)μου Αρχαιολογία - Απεικονίζοντας το παρελθόν», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού δικτύου NEARCH την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015. και έθεσε σε όλους του Ευρωπαίους πολίτες το ερώτημα: Τι είναι η αρχαιολογία; Η απάντησή τους ήρθε με τη συμμετοχή του κοινού στο διαγωνισμό με μια ζωγραφιά, μια φωτογραφία, ένα σχέδιο ή ένα βίντεο.
88 επιλεγμένα έργα από όσα συμμετείχαν στο διαγωνισμό αποτελούν τον πυρήνα αυτής της έκθεσης, που η επίσημή της πρώτη έγινε στο Palazzo Massimo (Museo Nazionale Romano in Palazzo  Massimo) στη Ρώμη το Δεκέμβριο του 2016 και φέτος θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί συνδιοργάνωση του ΑΜΘ με το ΑΠΘ
 
Από την ανασκαφή στην προβολή
 
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου 2018 - 31 Οκτωβρίου 2018
 
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Εφορειών Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και Κοζάνης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».
Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών Μαγνησίας και Κοζάνης, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων στις παραπάνω Εφορείες.
 
Ο Οδυσσέας στον Άδη
 
Διάρκεια έκθεσης: 01 Ιουνίου 2018 - 08 Ιουλίου 2018
 
«Ο Οδυσσέας στον Άδη» αποτελεί τη νέα ενότητα έργων του Νίκου Βισκαδουράκη. Πρόκειται για 61 ζωγραφικά έργα που έχουν θέμα τους την Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα την ραψωδία λ, γνωστή και ως Νέκυια. Τα έργα μέσα από το διακριτό εικαστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη αποτυπώνουν την ιστορία της καθόδου του Οδυσσέα στον Άδη.
Ο καλλιτέχνης μελέτησε την Οδύσσεια και δημιούργησε με τη σειρά του έργα ξεκινώντας από μία, θα έλεγε κανείς, συναισθηματική αφετηρία. Έτσι, δεν θα τον βρούμε να εικονογραφεί τις συμμετρικές σκηνές του Ομήρου: άνδρες-γυναίκες, παρελθόν-παρόν. Ο Βισκαδουράκης αποστασιοποιείται, εκφράζει γνήσιες ιδέες, και συγκινήσεις και δεν αναλώνεται στην εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος. Είναι ένα παράδειγμα τέχνης που κινείται στις παρυφές και όχι στο κέντρο της αφήγησης, που αναπτύσσει το περιθώριο και τη δική του αισθητική.
 
ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ
Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ ένα ταξίδι προσφυγιάς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
 

Όλα τα Φεστιβάλ που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη

 
:
Κατηγορίες: Εκδηλώσεις


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal