{ Arts & culture }

Δημοκρατία - Μια σύγχρονη έκθεση μέσα στις παλιές φυλακές στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

Μια καλή ευκαιρία για μια επίσκεψη στις παλιές φυλακές του Επταπυργίου - 32 σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας συμμετέχοντας στην ομότιτλη έκθεση ΄Δημοκρατία΄


Δημοκρατία - Μια σύγχρονη έκθεση μέσα στις παλιές φυλακές στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης
21/08
22/08
23/08
24/08
25/08
26/08
27/08
28/08
   ...    

 Δωρεάν 

Σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας, στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται στο Επταπύργιο, από τις 26 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, υπό τον συντονισμό/παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Τα έργα της έκθεσης «Δημοκρατία» στοχεύουν να συγκροτήσουν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση –μεστή σε περιεχόμενο, πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες– μια πολυεπίπεδη σύνθεση εικόνων. Οι εικαστικοί της έκθεσης εκκινούν από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων.
 
Στον φορτισμένο και υποβλητικό χώρο του Επταπυργίου –τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για δεκάδες πολίτες αριστερών και δημοκρατικών πεποιθήσεων στα χρόνια της χούντας–, οι δημιουργοί επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και του χρόνου. Προτάσσουν την ετοιμότητα και τη θέση, την αντίσταση και την ενεργό παρέμβαση του σύγχρονου εικαστικού απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του, επιχειρούν να ορίσουν, εκ νέου, την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας, το νόημα της κρισιμότητας στη σημερινή συγκυρία του τέλους του αφηγήματος της μεταπολίτευσης, της μετάβασης και της αστάθειας, της έκπτωσης των ιδεολογιών και της εμφάνισης φασιστικών μορφωμάτων.
 
32 σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας συμμετέχοντας στην ομότιτλη έκθεση «Δημοκρατία» στο Επταπύργιο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Διβάρης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Κούντουρας, Θοδωρής Λάλος, Θωμάς Λιούτας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Αλεξία Ξαφοπούλου, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Στέργιος Στάμος, Νικόλας Σφήκας, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Κώστας Χριστόπουλος, Έλλη Χρυσίδου.
 
Συντονισμός έκθεσης: Γιώργος Σκιαδαρέσης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΕΦΑΠΟΘ
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Επιμελητής ΚΜΣΤ, Ιστορικός της Τέχνης, Αικατερίνη Κούσουλα, Αρχαιολόγος ΕΦΑΠΟΘ, Δρ Ιστορικός της Τέχνης.
Συνεργάτες έκθεσης: Ζάχι Αλ Σααγιάχ, Αρχιτέκτονας ΕΦΑΠΟΘ, Ανδρέας Στάγκος, Αρχαιολόγος ΕΦΑΠΟΘ, Νικόλας Σφήκας, Εικαστικός ΕΦΑΠΟΘ.
Επικοινωνία με Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΘ): 2313 310400
 
Πληροφορίες για την έκθεση 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Αικατερίνη Κούσουλα | Αρχαιολόγος ΕΦΑΠΟΘ
Τ: 2313 310438
 
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Χρύσα Ζαρκαλή | Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων – Μουσειολόγος
Τ: 2310 589152 Κ. 6945114343
www.greekstatemuseum.com
Τόπος: Επταπύργιο / Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης
Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018
Λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, η έκθεση «Δημοκρατία» στο Επταπύργιο θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με τις ημέρες και το ωράριο που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
 
Ημέρες & ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 8.00-15.00 (Κελιά απομόνωσης)
Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00 (Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης)
Σάββατο – Κυριακή: 8.00-15.00 (Κελιά απομόνωσης)
Είσοδος: ελεύθερη

Cityportal Team:

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal