{ Εκδηλώσεις }

Βαλκανική Πλατεία 2018, η πολυπολιτισμική γιορτή των Βαλκανίων

στέλνει και φέτος το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών


Κατηγορίες: Εκδηλώσεις | Μουσική

Βαλκανική Πλατεία 2018, η πολυπολιτισμική γιορτή των ΒαλκανίωνΔημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να «θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι» τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που καταδεικνύουν στο πέρας των αιώνων την αρμονική συνύπαρξη λαών και εθνοτήτων στη βαλκανική χερσόνησο, διοργανώνεται και φέτος για 19η χρονιά η «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018» στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για ένα μείγμα μουσικών, πολιτιστικών, χοροθεατρικών και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που θα αναπτυχθούν στη Δ.Ε. Νεάπολης, δίνοντας μία εικόνα αλλά και αίσθηση πολυπολιτισμικής γιορτής των Βαλκανίων στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών.

Εάν βασικό κριτήριο αποδοχής και καταξίωσης ενός πολιτιστικού θεσμού θεωρείται η συμμετοχή του κοινού, τότε ο θεσμός της «Βαλκανικής Πλατείας», που διοργανώνει εδώ και 19 χρόνια τώρα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αδιαμφισβήτητα είναι από τους πιο πετυχημένους και καταξιωμένους.
Από το 2000 που έγινε η πρεμιέρα του θεσμού στον πρώην δήμο Νεάπολης, και με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών να τον εμπλουτίζει όλο και περισσότερο από το 2011, που λειτουργεί ως ενιαίος δήμος, η «Βαλκανική Πλατεία» προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις πλούσιες και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και παρακολούθησαν συναυλίες μεγάλων πρωταγωνιστών της ελληνικής και βαλκάνιας μουσικής σκηνής, με επίκεντρο πάντα την περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη.
Στο πλαίσιο αυτό, και με οδηγό την ίδια πάντα φιλοσοφία και στόχευση, που είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων, μέσα από εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού που ενισχύουν τον διαπολιτιστικό και διαπολιτισμικό διάλογο, η «Βαλκανική Πλατεία 2018» βρίσκεται προ των πυλών.
Το σύνθημα για την έναρξη των εκδηλώσεων θα δοθεί την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018, με τον προάγγελο στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι), για να ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, η επίσημη τελετή έναρξης με τη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».
Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί και μια… άλλη πλατεία, η Βαλκανική Πλατεία των παιδιών (Παιδική Σκηνή) με πλούτο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

 

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018»: Εδώ που για 19η χρονιά συναντιούνται λαοί και πολιτισμοί. Εδώ που ο σφυγμός των Βαλκανίων απελευθερώνει τον νου και τον ταξιδεύει μέσα σε εποχές με μυρωδιές ανάμεικτες, ήχους κρουστών και χάλκινων και εικόνες μαγικές με μουσικές και γεύσεις αρχέγονες, που μεταμορφώνονται και μετεξελίσσονται στο πέρασμα των χρόνων έως σήμερα, που καταδεικνύουν και σηματοδοτούν την αρμονική συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων…
Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να έχουν και σήμερα μια ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και αξία. Εξακολουθούν να θρέφουν τους διεθνείς ανταγωνισμούς των σημερινών υπερδυνάμεων, να γίνονται το έδαφος που καλλιεργούνται εθνικιστικές αντιλήψεις, μεγαλοϊδεατισμοί και θρησκευτικές εντάσεις. Εξακολουθούν να έχουν αδύναμες κρατικές οντότητες, οι οποίες εύκολα μπορούν να γίνουν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.
Απέναντι σ? αυτά τα Βαλκάνια, η δική μας «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ» γίνεται χώρος φιλίας και συνύπαρξης. Η δική μας «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ» είναι ο μεγάλος κύκλος εκδηλώσεων που ενώνει λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες, μαθαίνοντας να ζούμε μαζί, να φιλοτεχνούμε και να προσθέτουμε ψηφίδες στο μεγάλο παζλ της φιλίας, με την καθεμιά ψηφίδα να έχει τη δική της
σημασία και αξία στο πολύχρωμο και πολυ-πολιτισμικό παζλ των Βαλκανίων.
Σ? αυτήν τη «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ» θα ανταμώσουμε και φέτος για να στείλουμε το μήνυμα της φιλίας και της αρμονικής συνύπαρξης και συμπόρευσης των ανθρώπων με οδηγούς τις αξίες του σεβασμού στη διαφορετική ταυτότητα των λαών, χωρίς ηγεμονισμούς και αλληλοεπικαλύψεις.
Θα είμαστε, λοιπόν, όλοι παρόντες…
Σίμος Δανιηλίδης
Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018

► ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Προάγγελος
-Χορευτές από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρελάσουν στους δρόμους της Νεάπολης συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και θα φτάσουν στην πλατεία Ειρήνης για να στήσουν ένα παραδοσιακό γλέντι.
-Νεάπολη, Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) - 7 μ.μ.

► ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
-Συναυλία με της Λαϊκής Ορχήστρας  «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
-Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) – 9 μ.μ. = ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΥ!!!!
Στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης η τελετή έναρξης με τη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
♦ Για λόγους ασφάλειας του κοινού η μεταφορά του χώρου της εκδήλωσης, εξαιτίας των εργασιών αναστήλωσης που εκτελούνται στα Συμμαχικά Κοιμητήρια


► ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
•    Συναυλία με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη  
-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.
Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη
•    Έκθεση Φωτογραφίας «Aspects of Balkan Photography»
-Ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στη Βαλκανική Φωτογραφία

► ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Συναυλία με την Bilja Krstić (Σερβία) και τους Gadjo Dilo (Ελλάδα)
-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

► ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Συναυλία με το συγκρότημα ORATNIΤZA (Βουλγαρία) και τους MODE PLAGAL (Ελλάδα)   
-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

► ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
•     Συναυλία με την Rovena Ibrahimi και τον Alban Plovishti (Αλβανία)
-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.
•     «Ειρήνη, Πόλεμος, Πρόσφυγες»
-Καλλιτεχνικό δρώμενο από την Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ)
-Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – 7μ.μ.

► ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
•    Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και τον Νίκο Ζιώγαλα
-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.
•    Ημέρα Κύπρου
-Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – 7μ.μ.

► ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
•    Συναυλία με τους Κωνσταντίνο και  Ματθαίο Τσαχουρίδη
-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.
•    Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας
-Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – 7μ.μ.


ΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
(25) Στάση Ρολόι (πλατεία Ειρήνης)
(29) Στάση Πολυκλαδικό

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
2313 313 125, 2313 329 540
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΡΕΜΠΕΝΙΩΤΗ
www.dimosneapolis-sykeon.gr
[email protected]
[email protected]

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΣΑΡΩΘΡΟΝ BAR


:

Έκτακτη διακοπή νερού αυτήν την ώρα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
Διεθνής ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου και αυξημένη παρουσία ξένων επαγγελματιών στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Πάολα: «Ορκίζομαι στον Θεό, ότι δεν είμαι τσιγγάνα»
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ
Εν Χορδαίας και Κινήσει : Συναυλία της ΣΟΔΘ στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Τζόκερ: Oι τυχεροί αριθμοί της σημερινής κλήρωσης Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου
Ένταση στο τουρκικό προξενείο, μετά την πορεία για την Γενοκτονία των Αρμενίων
Νέο πρόστιμο για την γιαγιά με τα τερλίκια...Της ζητούν 2.600 ευρώ
Νίκος Ταχιάος: H Θεσσαλονίκη μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντές της και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Όχι απλώς στη Βαλκανική αλλά σε όλο τον κόσμο
Νίκος Ταχιάος: H Θεσσαλονίκη μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντές της και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Όχι απλώς στη Βαλκανική αλλά σε όλο τον κόσμο


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___