{ Arts & culture }

Έκθεση Caritas Romana - 15 Πράξεις Αφοσίωσης

στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | Αποθήκη Β1 - Λιμάνι Θεσσαλονίκης


Κατηγορίες: Arts & culture

Έκθεση Caritas Romana - 15 Πράξεις Αφοσίωσης

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης
Warehouse B1-Thessaloniki Port, 54110, Θεσσαλονίκη
Δείτε τη διεύθυνση στον χάρτη
Τιμή: από 0.00

Πότε: 03/11/2018 - 02/12/2018
Ημέρες & Ώρες
Τρίτη: 10:00
Τετάρτη: 10:00
Πέμπτη: 10:00
Παρασκευή: 10:00
Σάββατο: 10:00
Κυριακή: 10:00

Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana, ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Ρωμαίος ιστορικός Βαλέριος Μάξιμος, το 31 μ.Χ. κατέγραψε το πώς μια κόρη μπήκε στην φυλακή και θήλασε τον πατέρα της ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία. Μην έχοντας άλλο τρόπο να περάσει φαγητό στο κελί του, η Πέρο τάισε τον πατέρα της, τον Κίμωνα, από το ίδιο το στήθος της. Περισσότερα από τριακόσια έργα τέχνης, από την ρωμαϊκή εποχή ως τις μέρες μας, απεικονίζουν την ιστορία αυτού του αλλόκοτου θηλασμού.

Η σπαρακτική αυτή ιστορία που είναι γνωστή ως Caritas Romana (Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία) και τα εκατοντάδες έργα τέχνης που την αναπαριστούν, χρησιμοποιήθηκαν ως πυξίδες για την αναζήτηση, ταξινόμηση και ερμηνεία των 15 ταινιών του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ.

Επαναφέρουμε λοιπόν ένα, σχεδόν ξεχασμένο, θέμα των εικαστικών, το οποίο υποβλήθηκε, ανά τους αιώνες, σε πολλαπλές και αντικρουόμενες ερμηνείες, και το επανεξετάζουμε.

«Η ύψιστη αυτή πράξη ευσπλαχνίας δεν είναι μόνο οικογενειακή αλληλεγγύη, αλλά και γενναία πολιτική πράξη που εγκαθιδρύει νέες κοινωνικές σχέσεις και πολιτισμικά σύμβολα» σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Θηλάζοντας τον πατέρα της, η Πέρο αντέστρεψε τις ταυτότητες τους. Δεν ήρθε σε σύγκρουση μόνο με το σωφρονιστικό σύστημα που καταδίκασε τον πατέρα της, αλλά και με το ίδιο το σώμα της. Κατάφερε να απεκδυθεί το κοστούμι της θυγατέρας και να μεταμορφώσει τον πατέρα της σε ομογάλακτο αδελφό των παιδιών της για να τον σώσει. Σήμερα μπορούμε να ξαναδούμε αυτή την ιστορία υπό το πρίσμα νεότερων θεωριών για την θέση της γυναίκας, την παρακμή της πατριαρχίας, την ετεροκανονικότητα των έμφυλων ρόλων, την επιτελεστικότητα του κοινωνικού φύλου», συμπληρώνει ο ίδιος.

Αυτή την σπουδαία υπέρβαση πραγματεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι ταινίες του Διαγωνιστικού Tμήματος του 59ου Φεστιβάλ, οι οποίες διερευνούν το θέμα σε διαφορετικές εκδοχές.  

 Οι 15 ταινίες του τμήματος –εκ των οποίων οι 3 είναι ελληνικές- γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Caritas Romana». Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 15 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν.

Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018.

Συμμετέχουν οι Εικαστικοί:
Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Ηλίας Καφούρος, Αναστασία Μηνά, Ιωάννα Ξημέρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νεφέλη Παπαδημούλη, Κώστας Παππάς, Βάλια Παπαστάμου, Άλεξάνδρα Πετρανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Νάνα Σαχίνη

Η Έκθεση είναι μια διοργάνωση του ΦΚΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και τα καταστήματα Πλαίσιο
Επιμελητής: Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Παραγωγή-Γενικός Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος.

59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1-11/11/2018
Έκθεση Caritas Romana
- 15 Πράξεις Αφοσίωσης / 15 Acts of Devotion
στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | Αποθήκη Β1 - Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Διάρκεια: 3 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου 2018

Εγκαίνια: Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 18:00.
Ώρες λειτουργίας:

Για τη διάρκεια του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθημερινά (3-11.11.2018): 10.00 - 22.00 (Είσοδος Ελεύθερη)

Από την Τρίτη 13 Νοεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοικτή
Τρίτη - Τετάρτη, Παρασκευή - Κυριακή: 10.00 -18.00
και Πέμπτη: 10.00 - 22.00

Επικοινωνία: 2310 378400 | 2310 593270TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___