{ Τελευταία νέα }

Γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια σταμάτησαν να κοιμούνται σε δύο μονά κρεβάτια; Τα υπέρ και τα κατά


Κατηγορίες: Τελευταία νέα

Γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια σταμάτησαν να κοιμούνται σε δύο μονά κρεβάτια; Τα υπέρ και τα κατά"Το δίδυμο κρεβάτι φαίνεται να έχει έρθει για να μείνει", δήλωσε ο Yorkshire Herald το 1892, "και αναμφίβολα θα διαδεχθεί το διπλό κρεβάτι σε όλα τα δωμάτια που κατέχουν δύο άτομα".

"Το δίδυμο κρεβάτι φαίνεται να έχει έρθει για να μείνει", δήλωσε ο Yorkshire Herald το 1892, "και αναμφίβολα θα διαδεχθεί το διπλό κρεβάτι σε όλα τα δωμάτια που κατέχουν δύο άτομα".
 
Η δήλωση αυτή μπορεί να μην αποδείχθηκε ακριβής, αλλά για σχεδόν έναν αιώνα μεταξύ της δεκαετίας του 1850 και του 1950, τα ξεχωριστά κρεβάτια θεωρούνταν ως πιο υγιεινή και πιο σύγχρονη επιλογή για ζευγάρια από το διπλό, με τους βικτοριανούς γιατρούς να προειδοποιούν ότι η από κοινού χρήση ενός κρεβατιού θα επέτρεπε στον ασθενέστερο σύντροφο ύπνο  ''αποστραγγίζοντας'' τη ζωτικότητα των ισχυρότερων.
 
H καθηγήτρια Hilary Hinds στο Πανεπιστήμιο Lancaster διαπίστωσε ότι τα διπλά κρεβάτια υιοθετήθηκαν αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα ως προφύλαξη για την υγεία.
Στο νέο της βιβλίο, Μια Πολιτιστική Ιστορία των Δίδυμων Κλίνων, η Hinds διευκρινίζει πώς οι γιατροί προειδοποιούσαν για τις τρομερές συνέπειες του ύπνου σε διπλό κρεβάτι. Το 1861,  ο υπουργός Υγείας William Whitty Hall 's   ενημέρωσε ότι κάθε υπνοδωμάτιο "πρέπει να έχει ένα μονό κρεβάτι σε ένα μεγάλο, καθαρό, φωτεινό δωμάτιο, ώστε να περάσει όλες τις ώρες ύπνου σε καθαρό αέρα και ότι όσοι αποτυγχάνουν σε αυτό, τελικά θα αποτύχουν στην υγεία και τη δύναμη των άκρων και του εγκεφάλου και θα πεθάνουν ».
 
Στη δεκαετία του 1880, μια σειρά άρθρων από τον Δρ. Benjamin Ward Richardson προειδοποίησε για τους κινδύνους της εισπνοής μικροβίων: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο από το να αρχίσω αυτά που έχω να πω σχετικά με τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα. Το σύστημα της ύπαρξης κλινών στα οποία μπορούν να κοιμηθούν δύο άτομα είναι πάντοτε, σε κάποιο βαθμό, ανθυγιεινό ".
Μερικοί γιατροί πίστευαν ότι ο ύπνος δύο ατόμων σε διπλό κρεβάτι, θα επέτρεπε στον ισχυρότερο να ληστέψει τη ζωτικότητα των αδύναμων. Μάλιστα, βρέθηκε και χειρόγραφο της εποχής για το πώς ένα "χλωμό, ασθενικό και λεπτό αγόρι" είχε μοιραστεί το κρεβάτι με τη γιαγιά του, "ένα πολύ ηλικιωμένο άτομο", τονίζοντας ότι όταν διαχωρίστηκαν τη νύχτα, «η ανάκαμψη ήταν ταχεία».
Το 1858, ο Δρ James Copland προειδοποίησε: «Αλλά δεν είναι μόνο στα παιδιά ότι η αδυναμία προκαλείται από αυτόν τον τρόπο αφαίρεσης της ζωτικής δύναμης ... Νεαρά θηλυκά παντρεμένα με πολύ ηλικιωμένους υποφέρουν με παρόμοιο τρόπο, αν και σπάνια σε τόσο μεγάλο βαθμό ... Αυτά τα γεγονότα είναι συχνά καλά γνωστά στους ηλικιωμένους οι ίδιοι, οι οποίοι θεωρούν την επιείκεια ευνοϊκή για τη μακροζωία, και ως εκ τούτου συχνά απεικονίζουν τον εγωισμό που, σε ορισμένα άτομα, αυξάνεται με τα χρόνια τους ».
Μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα διπλά κρεβάτια θεωρούνταν μια μοντέρνα, σύγχρονη επιλογή. "Τα ξεχωριστά κρεβάτια για κάθε υπνοδωμάτιο είναι απαραίτητα, όπως είναι τα ξεχωριστά πιάτα για κάθε τρώγον», έγραψε ο Δρ Edwin Bowers στον τόμο του 1919, Sleeping for Health. "Προωθούν την άνεση, την καθαριότητα και τη φυσική λιχουδιά που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους."
 
Τα ξεχωριστά κρεβάτια άρχισαν να θεωρούνται  σημάδι ενός μακρινού ή αποτυχημένου γάμου στη δεκαετία του 1950. Το 1956 επικρατούσε η άποψη ότι: ''Πολλοί από τους υποστηρικτές των διπλών κρεβατιων, έχουν έναν συνεχή εκνευρισμό, είναι ευέξαπτοι, συνήθως άγρυπνοι και δυσαρεστημένοι. Το σετ διπλών κρεβατιών ήταν εφεύρεση του Διαβόλου, ζηλιάρης της παντρεμένης ευδαιμονίας''.
Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες έρευνες,  διαπιστώθηκε ότι το 11% έως 40% των ζευγαριών κοιμούνται χώρια το βράδυ. Προηγούμενες μελέτες διαπιστώνουν ότι ο ύπνος σε κοινό κρεβάτι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία και μάλιστα καθιστά την ποιότητα του ύπνου έως και 50% χειρότερη. Απ΄ την άλλη, ο ύπνος σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια μπορεί  να ενισχύσει την οικειότητα, δεδομένου ότι ''όταν είμαστε στο κρεβάτι μαζί,  αφιερώνουμε αποκλειστικά τον χρόνο μας ο ένας στον άλλον. Δεν βρισκόμαστε εκεί επειδή πρέπει ή επειδή θέλουμε να κοιμηθούμε και τυχαίνει να μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι''. 
O πειρασμός πάντως δείχνει να μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια, καθώς πάνω από το 40% των ζευγαριών άνω των 70 ετών κοιμούνται χώρια.
 
Με πληροφορίες από Guardian

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ