{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα (4 Φεβρουαρίου) - συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος για τη Μακεδονία

Φωτογραφία συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος με αίτημα την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔM


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα (4 Φεβρουαρίου) - συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος για τη Μακεδονίασημαντικά και ιστορικά γεγονότα που συνεβησαν στο παρελθόν σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 4 Φεβρουαρίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια
211 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος πεθαίνει στο Εβόρακο (σημερινό Γιορκ, Αγγλία) ενώ προετοιμαζόταν να ηγηθεί μίας εκστρατείας εναντίον των Καληδονίων. Αφήνει την αυτοκρατορία υπό τον έλεγχο των δύο αντιμαχόμενων γιων του.
 
960 - Η στέψη του Τσάο Κουάνγκγιν ως αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Τάιτσου σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της δυναστείας των Σονγκ, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις αιώνες.
 
1169 - Ισχυρός σεισμός χτυπά την ανατολική ακτή της Σικελίας, και ιδιαίτερα την Κατάνια, προκαλώντας το θάνατο περίπου 15.000 κατοίκων.
 
1789 - Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εκλέγεται ομόφωνα από το Εκλεκτορικό Κολέγιο ως ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
1794 - Καταργείται η δουλεία σε όλα τα εδάφη της Γαλλικής Πρώτης Δημοκρατίας. Θα επανεισαχθεί στις γαλλικές Δυτικές Ινδίες το 1802.
 
1797 - Σεισμός χτυπά στον Ισημερινό, προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 40.000 άτομα.
 
1859 - Ανακαλύπτεται στην Αίγυπτο ο Σιναϊτικός Κώδικας.
.
1943 - Εκτελείται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή ο Κώστας Περρίκος, αρχηγός της ΠΕΑΝ.
 
1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας μεταξύ των "Τριών Μεγάλων" (Ουίνστον Τσώρτσιλ, Φραγκλίνου Ρούζβελτ και Ιωσήφ Στάλιν) στο μέγαρο της Λιβάντια στην Κριμαία.
 
1948 - Η Κεϋλάνη (που αργότερα μετανομάστηκε σε Σρι Λάνκα) γίνεται ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας των Εθνών.
 
1966 - Αεροσκάφος της All Nippon Airways συντρίβεται στον κόλπο του Τόκιο, σκοτώνοντας 133 άτομα.
 
1974 - Βόμβα του IRA εκρήγνυται σε λεωφορείο με Βρετανούς στρατιώτες σκοτώνοντας 11 απ' αυτούς.
 
1992 - Ο Ούγκο Τσάβες με το MBR-200 πραγματοποιεί απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες, με 18 νεκρούς και 60 τραυματίες.
 
2000 - Βγαίνει στα καταστήματα το ηλεκτρονικό παιχνίδι The Sims που θα πουλήσει πάνω από 6,3 εκατομμύρια αντίγραφα στις Η.Π.Α. και 58 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.
 
2003 - Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας δημιουργεί την κοινοπολιτεία Σερβίας και Μαυροβουνίου.
 
2004 - Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ιδρύει το Facebook.
 
2016 - Πανελλαδική απεργία στην Ελλάδα λόγω του ασφαλιστικού. Κλειστά μέχρι και τα βενζινάδικα και οι καφετέριες.
 
2018 - Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος με βασικό αίτημα των διαδηλωτών την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔM. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε ακολουθώντας την επιτυχία του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ήταν 140.000, αλλά οι διοργανωτές για άλλη μία φορά κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερη συμετοχή, μέχρι και 1,5 εκατομμύριο. Κύριοι οργανωτές ήταν ο Μιχάλης Πατσίκας και η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.  Κεντρικοί ομιλιτές ήταν οι Μίκης Θεοδωράκης,  Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος Βασιλάκης, Γεώργιος Πατούλης,  Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Μεσογαίας.  Σύμφωνα με τον Ιερώνυμο υπήρχε το ελεύθερο να συμμετάσχει όποιος επιθυμούσε στο συλλαλητήριο. Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε λόγο για «εθνομηδενιστές» και «αριστερόστροφο φασισμό», αποδίδοντας τους χαρακτηρισμούς στην πολιτική ηγεσία που χειρίστηκε το ζήτημα της ονομασίας. Η παρουσία του στην εκδήλωση έγινε θερμά δεκτή από τον κόσμο που είχε προσέλθει στο συλλαλητήριο. Εκθειάστηκε από το χώρο της Άκρας Δεξιάς, ενώ αντίθετα, κατακρίθηκε από την Αριστερά, τα κυβερνητικά κομμάτα και στελέχη.
 
Με πληροφορίες από τη wikipedia

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ