{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίουσημαντικά και ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 9 Φεβρουαρίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια
 
474 - Ο Ζήνων στέφεται συναυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
 
1621 - Ο Γρηγόριος ΙΕ΄ γίνεται Πάπας, ο τελευταίος που εκλέγεται δια βοής.
 
1788 - Η Αυστρία εισέρχεται στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας.
 
1825 - Καθώς κανένας υποψήφιος δεν έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων του Εκλεκτορικού Κολεγίου στις εκλογές του 1824, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. εκλέγει τον Τζον Κουίνσι Άνταμς ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
1849 - Ανακηρύσσεται η νέα Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
 
1870 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Οδυσσεύς Γκραντ υπογράφει κοινό ψήφισμα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών για την ίδρυση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
 
1895 - Ο Γουίλιαμ Μόργκαν δημιουργεί ένα παιχνίδι ονόματι μιντονέτ, το οποίο σύντομα θα αναφέρεται ως βόλεϊ.
 
1904 - Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: Ολοκληρώνεται η ναυμαχία του Πορτ Άρθουρ.

1908 - Ο Γεώργιος Φιλάρετος, στις 9 Φεβρουαρίου του 1908, ιδρύει στην Αθήνα τον Ριζοσπάστη. Στο πρώτο τεύχος του εκθέτει και κάποιες από τις αρχές του και δηλώνει πως είναι υπέρ των δημοκρατικών αρχών, της αξιοποίησης πολιτικών ευκαιριών, ενώ αρχικά τάσσεται και υπέρ του Στέμματος (αυτό αλλάζει στην πορεία). Γενικότερα από την εκτενή απαρίθμηση των αξιών του ο Φιλάρετος φαίνεται να είναι κατά της ξενολατρίας, υπέρ των παραδόσεων, καθώς και του υγιεινού βίου. Η εφημερίδα γράφεται στην καθαρεύουσα, όντας ο Φιλάρετος φανατικός οπαδός. Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου  μάλιστα ο Βενιζέλος  αποκάλεσε  τον Φιλάρετο πατέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αν και μετά το 1909 και μέχρι τον εθνικό Διχασμό, είχε εναντιωθεί στον Βενιζέλου εξαιτίας της σχέσης του με τον βασιλιά).  Στις 12 Φεβρουαρίου του 1911 κλείνει η εφημερίδα  και όταν την ξανά ανοίγει ο Π. Πετσόπουλος, στέλνει μια επιστολή στον Φιλάρετο έτσι ώστε  να αποκτήσει τα δικαιώματα του τίτλου της εφημερίδας και είτε να αρχίσει την έκδοση στην Αθήνα είτε να συνεργαστούν και να την εκδίδουν μαζί. Ο Φιλάρετος αρνείται την συνεργασία, παραχωρώντας τα δικαιώματα του τίτλου  δηλώνοντας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. Επίσης στην προς «απάντησιν επιστολήν» ζήτησε να εξακολουθήσει η εφημερίδα να εξυπηρετεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εθνικά συμφέροντα καθώς και την καθαρεύουσα ως γλώσσα. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη με μια σημείωση του Πετσόπουλου που ρωτούσε «Δεν είναι εξίσου δημοκρατική και η χρήση  της δημοτικής;». Αργότερα Ο Φιλάρετος εναντιώθηκε στην προσχώρηση του Ριζοσπάστη στον σοσιαλισμό. 
 
1913 - Μία ομάδα μετεωροειδών είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, οδηγώντας τους αστρονόμους στο συμπέρασμα ότι η προέλευση ήταν ένας μικρός βραχύβιος φυσικός δορυφόρος της Γης.
 
1920 - Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του Σβάλμπαρντ, η διεθνής διπλωματία αναγνωρίζει τη νορβηγική κυριαρχία στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό ωκεανό και το χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
 
1934 - Υπογράφεται το Βαλκανικό Σύμφωνο.
 
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βόμβα χτυπά τον καθεδρικό ναό της Γένοβας στην Ιταλία χωρίς να εκραγεί.
 
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι αρχές των συμμαχικών δυνάμεων ανακηρύσσουν το Γκουανταλκανάλ ασφαλές αφού η αυτοκρατορική Ιαπωνία απομάκρυνε τις υπόλοιπες δυνάμεις της από το νησί, τερματίζοντας τη μάχη του Γκουανταλκανάλ.
 
1950 - Μακαρθισμός: ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθυ κατηγορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι είναι γεμάτο από κομμουνιστές.
 
1964 - Οι Beatles κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο σόου του Εντ Σάλιβαν, παίζοντας ενώπιον ενός ακροατηρίου-ρεκόρ 73.000.000 τηλεθεατών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
 
1971 - Πρόγραμμα Απόλλων: Η αποστολή Απόλλων 14 επιστρέφει στη Γη μετά την τρίτη επανδρωμένη προσελήνωση.
 
1986 - Ο κομήτης του Χάλεϋ εμφανίζεται στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα.
 
2018 - Τελετή έναρξης των Χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας.
Με πληροφορίες από τη wikipedia

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ