{ Χώροι }

Το «Αγόρι που Σφυρίζει», το συντριβάνι της πλατείας Ναυαρίνου.


Κατηγορίες: Αγάλματα, συντριβάνια | Αυτό το ξέρατε;

Το «Αγόρι που Σφυρίζει», το συντριβάνι της πλατείας Ναυαρίνου.

Χώρος: Το «Αγόρι που Σφυρίζει», το συντριβάνι της πλατείας Ναυαρίνου
Διεύθυνση: πλατεία Ναυαρίνου, 54622
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Το «Αγόρι που Σφυρίζει», το συντριβάνι της πλατείας Ναυαρίνου.

Το άγαλμα «Αγόρι που Σφυρίζει» απεικονίζει ένα μικρό αγόρι που ουρεί μέσα σε ένα συντριβάνι - βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Ναυαρίνου.

Το «Αγόρι που Σφυρίζει» είναι ένα  ορειχάλκινο άγαλμα του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη από το 1968. Απεικονίζει ένα μικρό αγόρι που ουρεί μέσα σε ένα συντριβάνι! 

 Η έμπνευση της ιδέας του  Μάνεκεν Πις (Manneken Pis, μτφ. «ο μικρός που κατουράει») ανήκει στον Ζερόμ Ντυκενουά  (Jérôme Duquesnoy) που τοποθέτησε πρώτος ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα ύψους 61 εκατοστών το 1618 ή 1619 σε κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, το οποίο σήμερα αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της πρωτεύουσας του Βελγίου.
 
Έργα του Παυλόπουλου  έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Μόντρεαλ, Τόκυο, Σύδνεϋ, κ.ά.). Τιμήθηκε επίσης με βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις που έγιναν στο Παρίσι, την Ρώμη, την Φλωρεντία.

Ένα πανομοιότυπο άγαλμα σαν το  «Αγόρι που Σφυρίζει» της πλατείας Ναυαρίνου έχει εγκατασταθεί και  στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.
 
Μετά τον θάνατο του γλύπτη, με τη διαθήκη του, δημιουργήθηκε το «Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα» στη γενέτειρά του, όπου φυλάγονται μερικά από τα καλύτερα έργα του.
 
Tips 
Ο Νικόλας Παυλόπουλος το 1975, φιλοτέχνησε προτομή του Γιώργου Σεφέρη για να τοποθετηθεί σε πλατεία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Το έργο ωστόσο,  δεν άρεσε καθόλου στη χήρα του ποιητή - δεν του βρήκε καμία ομοιότητα -  Από την αναταραχή και τα όσα ειπώθηκαν, βγήκαν στην επιφάνεια παλαιότερες ιστορίες που υποστήριζαν ότι ο Παυλόπουλος ήταν φιλοναζιστής και  είχε φιλοτεχνήσει προτομές του Χίτλερ και του Μουσολίνι στα χρόνια της Κατοχής.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ