{ Τελευταία νέα }

Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος του Μαγνητικού Τομογράφου στην έγκαιρη διάγνωση


Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, αποτελεί δε την δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αφορά κυρίως άνδρες 50-80 ετών, συχνά δε παραμένει κλινικά aσυμπτωματικός μέχρι ότου φτάσει σε παραχωρημένα σταδία. Aν όμως διαγνωστεί σε αρχικά στάδια, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και η επιβίωση του ασθενούς στην 5ετια πλησιάζει το 100%.
Κρίνεται σημαντική επομένως η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, καθώς είναι μια νόσος που μπορεί να θεραπευτεί και η επιβίωση του ασθενούς δεν διαφέρει από εκείνους που δεν έχουν προσβληθεί από την νόσο αυτή.
Η Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη, με την προσθήκη νέων τεχνικών, αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο στα χέρια του χειρουργού- ουρολόγου, καθώς μαζί με την εξέταση του προστατικού αντιγόνου (PSA) και την δακτυλική εξέταση, θέτουν με μεγάλη βεβαιότητα την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου. Αποτελεί αναίμακτη μέθοδο, χωρίς επιβάρυνση με ακτινοβολία, ενώ χρησιμοποιούνται πηνία επιφάνειας.
Η εξέταση διαρκεί περίπου 30λεπτα, κατά την διάρκεια της οποίας ελέγχονται πλέον με τις καινούργιες τεχνικές τα εξής:
1. Λαμβάνονται ακολουθίες T2 προσανατολισμού με εντοπισμένες λεπτές τομές στη περιοχή του προστάτη, για ανάδειξη περιοχών με χαμηλής έντασης σήμα, που θέτουν την υπόνοια κακοήθειας.
2. Κατόπιν λαμβάνεται ακολουθία διάχυσης η οποία μελετά την κινητικότητα των μορίων του νερού και αναδεικνύουν σε περίπτωση κακοήθειας την κυτταροβρίθεια της ύποπτης περιοχής. Κάθε παθολογική νεοπλασματική διαδικασία, επηρεάζει την κινητικότητα και τελικά την κατανομή των πρωτονίων του ύδατος. Τέλος πραγματοποιείται ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας και δυναμική μελέτη με πολλαπλές λήψεις στην περιοχή ελέγχου.
Μετά το πέρας της εξέτασης γίνεται σε ανεξάρτητο σταθμό εργασίας και με την χρήση ειδικού λογισμικού, επεξεργασία των εικόνων από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (ακτινολόγους), για την ανάδειξη ύποπτων για κακοήθεια περιοχών, αναδεικνύοντας πιθανή νέοαγγείωση- αγγειοβρίθεια (θετικό perfusion).
Είναι σημαντική η απεικόνιση βλαβών με αυξημένο < Index Lesion>, δηλαδή αυξημένη επιθετικότητα. Η Μαγνητική Τομογραφία συνιστάται: 
Σε άτομα άνω των 45 ετών, με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη.
Σε άτομα με αυξημένες τιμές PSA, τουλάχιστον σε δύο μετρήσεις.
Σε όσους έχουν μια αρνητική βιοψία προστάτη και εμφανίζουν αυξημένο PSA. 
Σε άτομα που έχουν θετική βιοψία και πριν το χειρουργείο, για να γίνει τόσο σταδιοποίηση της νόσου, όσο και ανάδειξη άλλων περιοχών με κακοήθεια στον προστατικό αδένα, που δεν ανακαλύφθηκαν με την βιοψία.
Τέλος για τον έλεγχο της περιοχής κατά την διάρκεια και μετά την θεραπεία. Να σημειωθεί πως η εξέταση δεν αντικαθιστά την βιοψία, που ούτως ή άλλος θα γίνει στο τέλος, για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και τον καθορισμό του , αλλά παρέχει ένα σύνολο από σημαντικές πληροφορίες για τον ουρολόγο, βοηθώντας τον να πραγματοποιήσει στοχευόμενη βιοψία (ως γνωστόν το 30% των ατόμων με αρνητική βιοψία, έχουν καρκίνο στον προστάτη).
Εν κατακλείδι να τονίσουμε ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα της πρόληψης και την σημασία της ειδικής εξέτασης με τον Μαγνητικό Τομογράφο, που εδώ και καιρό πραγματοποιείται στο εξωτερικό και πλέον είναι γεγονός και σε λίγα εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα μέσα στα οποία είναι εδώ και ένα χρόνο και το Διαγνωστικό Εργαστήριο της EUROMEDICA ΤΟΥΜΠΑΣ.

ΛΑΛΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ EUROMEDICA ΤΟΥΜΠΑΣ- ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ 35 & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 193 ΤΗΛ. 2310901212

 
TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ