{ CITY URBAN LIVING }

Βασίλης Λέκκας


Βασίλης Λέκκας

Σταθερά αγωνιστικός και με έντονη διάθεση διαμαρτυρίας, ο Βασίλης Λέκκας συνεχίζει να μεταδίδει με συνέπεια και υπομονή τα τραγούδια που τον ακολουθούν για πάνω από τριάντα χρόνια. Ο Βασίλης Λέκκας μίλησε στον Χρήστο Μιχαλέρη και το περιοδικό CITY για το νέο του δίσκο και για τις κοινωνικές του δράσεις απέναντι στην κρίση.

Οι φετινές σου συναυλίες…
Θα παίξω για πρώτη φορά τη Δευτέρα 25 του Μάρτη, στην «Μαύρη τρύπα» το δικό μου πρόγραμμα, αφού πριν λίγες εβδομάδες, είχα ξαναβρεθεί εκεί, αλλά ως προσκεκλημένος του Γιώργου Καζαντζή. Στις 26 θα παίξω στα Μουδανιά και στις 24 στα Μάλγαρα, σε χώρους όπου φιλοξενούνται μουσικά σχήματα. Το ρεπερτόριο μου βασίζεται σε όλη μου τη δισκογραφία, η όποια αισίως έχει ξεπεράσει τα 32-33 χρόνια, σχεδόν… Τα τραγούδια που με ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, από τον Χατζιδάκι έως τον Σπάθα, και το Θεοδωράκη και τον Μαρκόπουλο μέχρι τον Τρανταλίδη, φυσικά και όσα θα ταιριάζουν με το κλίμα της βραδιάς και του αυτοσχεδιασμού, έως και το δημοτικά και το ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία τα αγαπάω, όπως αγαπάει κανείς τα του τόπου του. Για μένα είναι μια ταυτότητα και μια ευθύνη, γιατί οφείλω να τα στηρίζω. Δεν έχουμε την τύχη να συνεργαστούμε με όλους τους συνθέτες μας, αλλά σίγουρα είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Ο ανιστόρητος είναι ο επικίνδυνος. Καλύτερα να τραγουδάμε και να στηρίζουμε αυτήν την πλευρά του τραγουδιού, παρά να την αγνοούμε και να τη σνομπάρουμε.

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο;
Ετοιμάζω μια καινούρια δισκογραφική δουλειά, με την Βάσω την Αλαγιάννη, ελπίζοντας να προλάβω να ετοιμάσω και κάποια τραγούδια από αυτά στην συναυλία.

Η σημερινή νεολαία πώς στέκεται απέναντι στα σημαδεμένα δυναμικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι;
Δεν σταμάτησα να παίζω αυτά τα τραγούδια από τη μέρα που ξεκίνησα να το κάνω. Για κάποιο λόγο με αφορά αυτή η ιστορία που λέγεται τραγούδι να έχει κάποια χρησιμότητα, μια παρέμβαση, μουσική κυρίως. Το διαχρονικό είναι κάτι που όταν περιέχει τη μουσική αυτομάτως μπαίνει σε αυτήν την λογική. Μας αφορά και είναι διαχρονικό. Δουλεύει για μας η μουσική σε επίπεδο αφύπνισης και είναι χρήσιμο. Αν πάρεις και το ρεπερτόριο μου, πολλά τραγούδια έχουν αυτήν την διπλή ιδιότητα, της κατάθεσης και της αφύπνισης, ώστε βαθύτερα να υπάρχει κι ένας εκπαιδευτικός προσανατολισμός, χωρίς να θεωρείται αυτό υπερφίαλο. Δεν μπορώ να μην το έχω υπόψη μου αυτό όταν απευθύνομαι και σε παιδιά. Απευθύνομαι σε όλη την οικογένεια με το μουσικό μου παραμύθι.

Πώς αισθάνεσαι σήμερα κοιτώντας πίσω, στα χρόνια του «Κεμάλ» και της συνεργασίας σου με τον Μάνο Χατζιδάκι;
Η πρώτη εκτέλεση του «Κεμάλ» είναι δική μου, σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Χωρίς να έχει καμία αίσθηση της επικαιρότητας τότε, το τραγούδι αυτό, για κάποιο λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία που γράφτηκε. Η αλήθεια είναι ότι οι αντιστάσεις έμειναν μετρημένες στα δάκτυλα, από την επόμενη κιόλας μέρα του χαμού του. Έμεινε πολύς χώρος σε κάποιους για να οικειοποιηθούν μια θέση. Ο Χατζιδάκις δεν διεκδίκησε ποτέ τίποτε… Μην ξεχνάς ότι και σε αυτήν την διαδρομή βάλαμε στο στόμα μας, λόγια τεραστίων ποιητών. Βρέθηκα στη σκηνή μαζί με Σεφέρη, Γκάτσο, Θεοδωράκη, Ελύτη, το Ρίτσο, το Βάρναλη… Όλο αυτό το υλικό είναι αναφορά σε όλους μας. Αν αναζητήσουμε μια λογική σύνδεση με τον τόπο και στο τι παράγει μέσω του πολιτισμού του, τότε δεν μπορεί να είμαστε συμπτωματικά ριγμένοι σε αυτό. Μετά κάνεις επιλογές, καριέρες και τέτοια… απλουστεύσεις… μια πορεία κάνουμε, να είμαστε κοντά σε αυτό που μας πλάθει η σύσταση μας…

Για ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, τι λόγια έχεις να πεις;
Θα υπογράφω και θα συνυπογράφω κάθε κουβέντα ανθρώπου που λέει ότι πρέπει να πει και σε όποιον αντιδρά. Είναι δεδομένο πλέον ότι απέναντι μας έχουμε μια εξουσία που δεν την νοιάζει καθόλου αυτός ο τόπος. Ένα γεγονός που με οδήγησε πολύ νωρίς να κάνω μια διαμαρτυρία είναι όλη αυτή η κατάσταση που ξεφούρνισε ο Παπανδρέου, η παρέα με την παγκόσμια εξουσία, και η παρουσία αυτού του εγκάθετου εδώ, με όλη του την οικογένεια, Σημίτηδες, Βενιζέλους, που διαλέξανε αυτό το οικόπεδο, με αντάλλαγμα μια θέση στο Harvard. Ο απόλυτος βλάκας ο οποίος έκανε το τέλειο σχέδιο. Έπιασε στον ύπνο έναν ολόκληρο λαό. Αυτό το διαισθανόμουν από νωρίς από το χάλι και της κυβέρνησης Καραμανλή, έτσι αποφάσισα να κάνω μια διαμαρτυρία και να περπατήσω πεζός από τον Τύμβο του Μαραθώνα και φτάνοντας στην Ακρόπολη, κρατώντας ένα πανό το οποίο έλεγε το εξής: «Λαέ, μη πνίγεις την οργή σου, όλοι στην Ακρόπολη». Η Ακρόπολη είναι συμβολικό σημείο, ένα κέντρο συνείδησης του ελληνισμού. Αφέθηκα στο προσωπικό μου ένστικτο και ξεκίνησα. Κανένα από τα κανάλια δεν ενδιαφέρθηκε, ούτε και αργότερα που μαθεύτηκε σε κύκλο του διαδικτύου, παρά μια μόνο ανάρτηση στο internet. Τότε κατάλαβα ότι το κόλπο είναι ακόμα πιο βαθιά στημένο, ότι όλοι αυτοί έχουν συμφωνήσει με τέτοιο μαεστριλίκι, ώστε αντιδράσεις σαν τη δική μου, να μη δίνουν αφορμή στον κόσμο, να του βάζουν ερωτηματικά. Περπατούσα επτά ώρες, τραυματίστηκα, αλλά τα κατάφερα. Το πιο ωραίο από όλο αυτό ήταν ότι με σταμάτησε η αστυνομία για παρακώλυση κυκλοφορίας! Είμαι σίγουρος πλέον ότι πρόκειται για εθνική προδοσία, κι αυτό το λένε όλο και περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρό κοινωνικό και επιστημονικό αποτύπωμα. Μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια μας, κι ο κόσμος δεν παίρνει ακόμα την τελική του απόφαση, γιατί νομίζει πως όλο αυτό θα αλλάξει, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει ποτέ. Θέλουν να μας εξαθλιώσουν…

Τι άλλο έχετε κάνει απέναντι σε όλο αυτό;
Με τους φίλους μου τον Τάκη τον Βαμβακίδη και τον Σάββα τον Κωφίδη, έχουμε φτιάξει μια κοινωνική ομάδα, την «Hasta la victoria sempre», όπου κάνουμε δράσεις κατά καιρούς, στηρίζοντας ανθρώπους με προβλήματα προσωπικά, είτε συλλογικά διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Φτάσαμε μέχρι την Κούβα, την Παλαιστίνη και αλλού. Δεν έχουμε ευθύνη από εδώ και πέρα; Η νεολαία έχει κάποια ευθύνη, χωρίς να έχει ευθύνη για την κατάντια. Η ευθύνη είναι ότι όταν μέσα στα σπλάχνα της συμβαίνει ό,τι συμβαίνει, αν αντιδράσει να ξέρει ότι θα έχει τη συμπαράσταση όλου του κόσμου.

info:
O Βασίλης Λέκκας στη Μαύρη Τρύπα (Πρώην «Αγκάθι»),
Βαΐου 5, Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα,
Τ: 2310 510081, 6949950530
Δευτέρα 25 Μαρτίου
Προσέλευση: 21:00
Εισιτήριο θεάματος: 8€

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal