{ Τελευταία νέα }

Κινηματογραφική βιβλιοθήκη απέκτησε η Θεσσαλονίκη


Κινηματογραφική βιβλιοθήκη απέκτησε η Θεσσαλονίκη

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Kινηματογράφου-Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
 
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Εϊπίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός, τονίζοντας: «Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρο πολλών ετών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης δεν επαρκούν για να συντηρηθεί όλο το χρόνο η κινηματογραφική παιδεία. Στόχος μας ευθύς εξαρχής ήταν η ίδρυση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν ήταν εύκολο».

Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε την υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Αργυρώ Μεσημέρη για το έργο της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην απήχηση της Ταινιοθήκης στο κοινό της πόλης και στην πληρότητα της αίθουσας κατά τις προβολές της. «Ο κινηματογράφος εξελίσσεται παρά τις δυσκολίες των καιρών», κατέληξε. Από την πλευρά της, η κ. Μεσημέρη επεσήμανε: «Σήμερα είναι για εμάς μία μέρα χαράς και συγκίνησης. Πριν από τριάντα χρόνια, ο αείμνηστος Παύλος Ζάννας είχε τη γενναιοδωρία να προσφέρει την προσωπική του συλλογή κινηματογραφικών βιβλίων στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Studio – Παράλληλο Κύκλωμα.

Έκτοτε, η συλλογή συνέχισε να εμπλουτίζεται και έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια που οδήγησε στη σημερινή ίδρυση της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης.

Είναι μεγάλη χαρά που διασώθηκαν όλα αυτά τα βιβλία, ενώ στο μεταξύ προστέθηκαν και άλλοι δωρητές, όπως ο Αντώνης Μοσχοβάκης, καθώς και συλλογές όπως αυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο, εδραιώνεται η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη της Ελλάδας στους κόλπους του ΦΚΘ, θεσμού που μετρά 53 χρόνια ζωής σε μία πόλη με ξεχωριστή κινηματογραφική συνείδηση».

Όπως υπογράμμισε η κ. Μεσημέρη, η ανακαίνιση του χώρου της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος η κ. Άννα Μαρία Κοσμόγλου, δηλώνοντας:

«Σας μεταφέρω τη χαρά του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Βιβλιοθήκης είναι πολύ ενδιαφέρουσα και εύχομαι να προσελκύσει εδώ ακόμη περισσότερο κόσμο, φοιτητές, παιδιά και οικογένειες, να γίνει ένας χώρος μάθησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Το Ίδρυμα ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο ως προς τον ρόλο των βιβλιοθηκών και την ανάδειξή τους, με κορυφαία την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ευχόμαστε η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη να δώσει αέρα αισιοδοξίας στη Θεσσαλονίκη».

Τα εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Με χαρά εγκαινιάζω την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, μια σημαντική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με την οποία ουσιαστικά διευρύνεται η δραστηριότητα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Μπουτάρης.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ταινιοθήκη έχει διαγράψει μέχρι τώρα εντυπωσιακή πορεία, έχει αποκτήσει πιστό κοινό, πάνω από 1.900 μέλη, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κινηματογραφικού πυρήνα στην πόλη, σε σύνδεση με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ».

Ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη στήριξή του, καθώς και τους συνεργάτες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Είμαι σίγουρος ότι το Φεστιβάλ επιμένει να ανανεώνεται και να επεκτείνεται», παρατήρησε και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων: «Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέλαβα την προεδρία του Δ.Σ. του θεσμού υπό κάποιους όρους.

Ένας από αυτούς ήταν η ανάγκη πέρα από τη διάρκεια των δύο Φεστιβάλ, να αναπτυχθεί δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα της πόλης. Μία τέτοια δράση ήταν η Ταινιοθήκη και παράλληλα η προσπάθεια να υπάρξει διαρκής χρήση των αιθουσών του Λιμανιού από το Φεστιβάλ».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο γιος του Παύλου Ζάννα, Αλέξανδρος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την «πολύ ευτυχή συγκυρία», όπως είπε, ανατρέχοντας σε μνήμες των παιδικών του χρόνων: «Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου κάθε Κυριακή ήταν άφαντος γιατί πήγαινε στις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, στο Μακεδονικόν, τον Αλέξανδρο και το Βακούρα. Κι εγώ, τότε πιτσιρίκι του δημοτικού, πήγαινα σε κανα δυο προβολές για την ηλικία μου. Θυμάμαι ακόμη τους τόμους κινηματογραφικών βιβλίων στο σπίτι μας, τα εξώφυλλα του Cahiers du Cinema.

Η βιβλιοθήκη αυτή συνέχισε να μεγαλώνει, καθώς ούτε και την περίοδο της Χούντας σταμάτησαν οι συνδρομές. Υπήρξαν φίλοι του πατέρα μου που συνεισέφεραν τότε για να ανανεώνονται οι συνδρομές. Μετά την πτώση της Χούντας, ο πατέρας μου συνέχισε να ασχολείται με την κινηματογραφική του συλλογή, μέχρι περίπου το '85 – '87, όταν το ενδιαφέρον του στράφηκε στις μεταφράσεις.

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη κληροδοτήθηκε τότε στο Studio-Παράλληλο Κύκλωμα και σήμερα βρίσκεται εδώ. Νιώθω ευτυχισμένος για το γεγονός ότι μια βιβλιοθήκη που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, είχε τέτοια ευτυχή κατάληξη». Κλείνοντας την εκδήλωση, η κ. Μεσημέρη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εγχείρημα της ψηφιοποίησης.
 
Όπως είπε, μέρος της συλλογής της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης είναι ήδη ψηφιοποιημένο, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με την υλοποίηση νέου εγκεκριμένου ΕΣΠΑ.

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει το σύνολο της συλλογής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 2.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά.

Επιπλέον, σε αυτή το κοινό έχει πρόσβαση στο σύνολο της συλλογής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Studio - Παράλληλο Κύκλωμα, με 6.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά, η οποία προήλθε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές -ενδεικτικά αναφέρονται η προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παύλου Ζάννα και του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη- και συνέχισε να εμπλουτίζεται.

 
TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ