{ CITY URBAN LIVING }

Νικίας Φονταράς (μουσικό – θεατρική παράσταση «Μίνως»)


Νικίας Φονταράς  (μουσικό – θεατρική παράσταση «Μίνως»)

O Νικίας Φονταράς έδωσε συνέντευξη στον Χρήστο Μιχαλέρη και το περιοδικό CITY.
Ανήκοντας στη νέα ανήσυχη και «εναλλακτική» γενιά δημιουργών της πόλης, που έχει γράψει τη μουσική, το σενάριο κι έχοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην μουσικό – θεατρική παράσταση «Μίνως», μας μιλάει γι’ αυτήν, καθώς και για ότι άλλο τον απασχολεί.

Λίγα βιογραφικά σου…
Είμαι 28 ετών. Η καταγωγή μου είναι από την Πρέβεζα αλλά μεγάλωσα, εκπαιδεύτηκα και παιδεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει Πολιτικός μηχανικός στο Α.Π.Θ., όπου ολοκλήρωσα και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Σχετικά με τις τέχνες έχω συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις της σχολής θεάτρου του Α.Π.Θ., οι οποίες παίχτηκαν και σε μικρά θέατρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας καθώς και στο «Itself festival» στην Πολωνία, έχω εκδώσει δίσκο με τους «Α-positive» στην «Pan Vox», συμμετείχα στο «Alexander Rock Opera» υποδυόμενος των Ηφαιστίωνα και τώρα στο «Γαία» με τον «Μίνω».

Ως πολυπράγμων, σε θέατρο και μουσική (ή και συγγραφή), ποιο είναι το αγαπημένο project;
Προφανώς και αγαπημένο project πλέον είναι ο «Μίνως» ως πρώτη μου προσωπική δουλειά στο χώρο του μουσικό - θεατρικού θεάματος. Επίσης είναι η δουλειά που συνδυάζει όλα όσα αγαπώ, την μουσική, την συγγραφή και το θέατρο…

Τι ακριβώς συμβαίνει στην παράσταση «Μίνως»;
Ο Μίνως είναι μια ακόμη αναφορά στις σχέσεις και στον έρωτα μέσα από μια αισθητική ματιά της δικής μου γενιάς, σε επίπεδο μουσικής, λόγου και εικόνας. Τρεις φίλοι, δύο γυναίκες και ένας μπάρμαν αναδεικνύουν την τάση των ανθρώπων να μεγαλοποιούν αυτά που τους συμβαίνουν μες στον μικρόκοσμό τους. Είναι μια αναφορά στην εποχή μας και το πώς βιώνουμε τις σχέσεις μας. Προφανώς και η παράσταση είναι κωμική. Όσοι δουν την παράσταση θα καταλάβουν.

Μετά και την πρόσφατη συμμετοχή σου στην παράσταση «Alexander the great» ποια ανάγκη, αισθάνεσαι πως οδηγεί στην δημιουργία μιας παράσταση τύπου «ροκ μιούζικαλ»;
Η μουσική και τα τραγούδια πλέον είναι ένα ευτελές προϊόν προς μαζική κατανάλωση. Παράγονται μαζικά, καταναλώνονται γρήγορα και πάμε παρακάτω. Ήθελα να προβώ στη δημιουργία ενός έργου συνολικού, το οποίο θα ήταν εναλλακτικό και mainstream ταυτόχρονα. Που δεν θα αποτελεί αντικείμενο μαζικής παραγωγής, στην Ελλάδα τουλάχιστον. Που θα μου έδινε την ευκαιρία να αναδείξω μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση σε επίπεδο αισθητικής, με την ελπίδα ότι το έργο αυτό θα έχει διάρκεια και διαχρονικότητα. Επίσης, είμαι λάτρης του είδους ούτως η άλλως και με αφορμή το «Alexander» θα ήθελα να δω την Θεσσαλονίκη να γίνεται μουσικό - θεατρική πρωτεύουσα στη χώρα μας.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη διαδικασία προετοιμασίας της παράστασης;
Το δέσιμο με τους συνεργάτες μου και οι σχέσεις που δημιουργώ μαζί τους. Νομίζω είναι το πιο όμορφο και το πιο συγκινητικό στοιχείο μιας παράστασης. Είμαι πολύ τυχερός που σε όλες τις δουλειές που έχω κάνει ως τώρα έχω αφήσει ένα κομμάτι μου σε κάποιους ανθρώπους και αυτοί ένα δικό τους σε εμένα. Όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία. Ούτε η επιτυχία, ούτε η αποτυχία της παράστασης.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες προσπάθειες, οικονομικά και «ηθικά»; Ή παραμένει συντηρητική όπως παλιά…
Η Θεσσαλονίκη μπορεί. Έχει και τον πληθυσμό και την ιστορία να το κάνει. Χρειάζεται λίγη υπομονή και επίμονη παραπάνω από τον τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό που έχει για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου. Χρειάζεται οργάνωση και πάνω από όλα ομαδικό πνεύμα. Το «Alexander» αποτελεί τρανό παράδειγμα ότι μπορεί να στηρίξει και ότι είναι όσο συντηρητική όσο και οι λοιπές πόλεις της χώρας. Σχετικά με τα οικονομικά, υπάρχουν γενικότερα δυσκολίες σε όλους τους τομείς αυτήν την περίοδο.

Η νέα γενιά που ανήκεις, πόσο διαφορετική πιστεύεις πως είναι σε σχέση με τις παλιότερες;
Μάλλον δεν διαφέρει καθόλου. Απλώς η δικιά μου γενιά είχε τις συνθήκες εκείνες της ευμάρειας και του βιοτικού επιπέδου που βοήθησαν, ώστε να εκφραστούν τα χαρακτηριστικά μας εκείνα που κατακρίνουμε όλοι σήμερα. Η ιστορία κάνει κύκλους. Είμαστε αυτοί που είμαστε και δεν θα αλλάξει εύκολα αυτό. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε φοβίζει;
Άλλες φορές ναι και άλλες όχι. Είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας. Θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση εντελώς αντιφατικά ανάλογα με την ώρα, τη μέρα το μέρος την εποχή και το όνειρο που είδα το προηγούμενο βράδυ. Προτιμώ γενικά να μην την σκέφτομαι πάντως.
 
Με τι άλλο καταγίνεσαι αυτόν τον καιρό;
Προσπαθώ… Δουλεύοντας ως πολιτικός μηχανικός, ως δάσκαλος φωνητικής και κάνοντας live εμφανίσεις σε μπαράκια της πόλης.

info:
Rock musical «Μίνως» στο Γαία Live
Δόξης 5 & Σαλαμίνος - Λιμάνι,
Τ: 2310 513654
Πέμπτη 11 & Παρασκευή 12 Απριλίου
Τετάρτη 17 & Πέμπτη 18 Απριλίου
Doors open: 20:30
Είσοδος: 7€

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal