{ CITY URBAN LIVING }

Σοφία Χατζηπαναγιώτου (κέντρο yoga EY ZEIN)


Σοφία Χατζηπαναγιώτου  (κέντρο yoga EY ZEIN)

H Σοφία Χατζηπαναγιώτου, Grand Master της yoga και ιδρύτρια του κέντρου yoga και εναλλακτικής αισθητικής EY ZEIN, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό CITY.

Ποια είναι η ιστορία και η μέχρι τώρα πορεία του κέντρου ΕΥ ΖΕΙΝ στη διδασκαλία της γιόγκα;
Το κέντρο γιόγκα και εναλλακτικών θεραπειών ΕΥ ΖΕΙΝ δημιουργήθηκε το 1973 ,όταν ήρθα στην Θεσσαλονίκη από το Λονδίνο όπου είχα εκπαιδευτεί στη γιόγκα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Τότε, η γιόγκα ήταν άγνωστη λέξη και πιστεύω ότι ήμουν πρωτοπόρα και ως προς την εδραίωση της στην πόλη μας, αλλά πολύ περισσότερο στην διάδοσή της. Βέβαια, βρέθηκα αντιμέτωπη με πολλές προκαταλήψεις και δεν σταμάτησα ποτέ να διευκρινίζω ότι η γιόγκα είναι αυτογνωσία και όχι θρησκεία ή εξαντλητική γυμναστική. Τώρα, μετά από τα αποτελέσματα που είδα όλα αυτά τα χρόνια στην υγεία μου, αλλά και στην υγεία των ασκουμένων, πιστεύω απόλυτα ότι οδηγεί μέσω της αυτογνωσίας στην αυτοθεραπεία. Πέρα δηλαδή από τη μυοσκελετική αρμονία, τον έλεγχο του νευρικού συστήματος, τη ρύθμιση της αναπνευστικής λειτουργίας και την αποτοξινωτική της δράση, οδηγεί στην απόλυτη υγεία. Ο ενθουσιασμός μου για τα αποτελέσματα της γιόγκα - αυτογνωσίας με οδήγησε στην ίδρυση της σχολής δασκάλων γιόγκα όπου και καταθέτω την εμπειρία και διδάσκω πέρα από τις κλασικές σχολές (iyengar, astanga, viny yoga) και τη δική μου γιόγκα του Κύκλου και του Σταυρού, που είναι απολύτως θεραπευτική και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Το ΕΥ ΖΕΙΝ πήρε μέρος σε παγκόσμια συνέδρια (Ρώμη, Κοπεγχάγη, Βουκουρέστι, Βελιγράδι), παρουσιάζοντας τα πορίσματα του στην μέχρι τώρα πορεία του, με εισηγήσεις και επιδείξεις τεχνικών και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο από την International Yoga Federation. Στη σχολή υπάρχουν κύκλοι σπουδών για ένα έτος, δύο έτη, τρία έτη, ένα έτος εξ αποστάσεως και εξειδικεύσεις όπως γιόγκα για παιδιά, εγκύους, pranayama αναπνευστικές τεχνικές, γιόγκα για ζευγάρια, aerial, γιόγκα στις κούνιες. Η σχολή δίνει τη δική της πιστοποίηση με την αναγνώριση της International Yoga Federation. Στη σχολή επίσης οργανώνονται επαγγελματικά σεμινάρια εναλλακτικής θεραπείας καθώς και στη διατροφή και στις τεχνικές αποτοξίνωσης. Η σχολή επίσης εκπαιδεύει μασέρ σε εναλλακτικά μασάζ για προβλήματα υγείας που αφορούν το κυκλοφορικό, αναπνευστικό, αρθρίτιδα, φλεβική ανεπάρκεια, κόπωση, άγχος, πονοκεφάλους. Οι εναλλακτικοί θεραπευτές παίρνουν την πιστοποίηση του ΕΥ ΖΕΙΝ και απασχολούνται σε ξενοδοχεία ή αυτοαπασχολούνται.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια υπάρχει ένα έντονα αυξημένο ενδιαφέρον για τη γιόγκα και την ευεξία. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται;
Η έκρηξη που έχει η γιόγκα τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο υπερβολικό άγχος που συνοδεύει τον σημερινό άνθρωπο, που πολύ εύκολα μπαίνει σε κατάσταση πανικού. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που ζούμε αποκομμένοι εντελώς από τη Φύση μέσα στην άσχημη δομή των πόλεων μας, που κάνουν τον Έλληνα -που είναι άνθρωπος της παρέας και εξωστρεφής- να νιώθει αποκλεισμένος και μόνος. Εδώ έρχεται η γιόγκα να τον επαναφέρει μέσω του νοητικού και σωματικού ελέγχου στον εαυτό του, στην αναπνοή του, στην ίδια του την υπόσταση. Η αυτογνωσία που διδάσκει η γιόγκα αποκαθιστά τη σχέση του με τη Φύση και τη Φύση του.

Πόσο σημαντική είναι η γιόγκα στο σύγχρονο τρόπο ζωής για τη γενικότερη ευεξία και τι οφέλη προσφέρει σε σώμα και πνεύμα; Βρισκόμαστε σε ένα μεσαίωνα, όπου ο τρόπος ζωής που καλλιεργείται είναι μόνο η κατανάλωση και η λατρεία της ύλης .Ο άνθρωπος και ο εξανθρωπισμός σαν μεγέθη πολιτισμού έχουν παραγκωνιστεί. Η Φύση, που η διαρκής παρατήρησή της οδηγούσε στην γνώση, έχει λεηλατηθεί για το κέρδος. Ο σημερινός άνθρωπος έχει χάσει τον προσανατολισμό του, μολονότι γνωρίζει ότι η καταστροφή της Φύσης οδηγεί στην καταστροφή της ζωής. Η γιόγκα σαν αυτογνωσία και όχι σαν απλή εκγύμναση μάς επαναταυτίζει με την ανθρώπινη υπόστασή μας ξεκαθαρίζοντας την νοητική ομίχλη. Μας οδηγεί στην πραγματική ουσία της ζωής και στην αξία των μικρών αυθεντικών αρχών. Στην αξία που έχουν τα μικρά απλά και αληθινά μεγέθη. Βγάζει τη βία από το σώμα και το νου καταπραΰνοντας τα θηρία της ανασφάλειάς του φόβου. Μας δείχνει τη μοναδικότητά μας και πόσο αξίζει να την εξερευνήσουμε, στραμμένοι προς τα μέσα και όχι προς τα έξω. Αυτή η εσωτερική διαδρομή οδηγεί στην ψυχοσωματική ευεξία, διότι λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας, με την εσωτερικότητά μας συνδεδεμένοι στην ολότητά μας και όχι κατακερματισμένοι σαν προϊόντα κατανάλωσης. Μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας την αναπνοή μας, τον εαυτό μας, να αυτοοριζόμαστε μέσα στη ζωή και τη Φύση .Το σώμα μας γίνεται δυνατό και ευέλικτο, το σώμα ενός πολεμιστή της ζωής, ο Νους μας δεν έχει προσκολλήσεις σε έμμονες σκέψεις και η υγεία μας βελτιώνεται συνέχεια.

Εκτός από τη γιόγκα, το κέντρο ΕΥ ΖΕΙΝ προσφέρει φροντίδα προσώπου και σώματος και θεραπείες εναλλακτικής αισθητικής.Μιλήστε μας πιο συγκεκριμένα για αυτές τις υπηρεσίες σας.
Το ΕΥ ΖΕΙΝ είναι εξειδικευμένο στις εναλλακτικές θεραπείες γιατί πιστεύει ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπερκατανάλωση φαρμάκων και ο σημερινός τρόπος ζωής έχουν κάνει ευάλωτο τον άνθρωπο στις ασθένειες. Επειδή το δέρμα μας είναι όργανο προστασίας και αναπνοής και το 50% της σωματικής αποτοξίνωσης γίνεται από το δέρμα, χρειάζεται καθαριότητα, μάλαξη για καλύτερη αιμάτωση και τροφή. Έτσι, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή και στη χρήση καλλυντικών χωρίς συντηρητικά που τα επιμελούμαστε εμείς κατασκευάζοντάς τα με προϊόντα που παράγει ο τόπος μας. Τα συντηρητικά των καλλυντικών είναι δηλητήρια που περνούν στο αίμα και τοξινώνουν και δηλητηριάζουν το συκώτι μας και κατ’ επέκταση τον οργανισμό μας. Ο καθαρισμός του Ευζειν στοχεύει στην αποτοξίνωση του δέρματος και στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του με υγιείς μεθόδους. Στο σώμα προσφέρουμε βιοενεργειακό μασάζ για αναπνευστικά προβλήματα, μασάζ για πονοκεφάλους με κρανιοϊερά, σιάτσου, ρεφλεξολογία, λεμφικό μασάζ, μασάζ για το άγχος, για κυτταρίτιδα, ηχομασάζ και ρεφλεξολογία. Αυτήν την περίοδο κάνουμε μεγάλη προσφορά σε αυχενικό μασάζ και μασάζ πλάτης με 15€.
 
Συχνά σχεδιάζετε εκδρομές σε νησιά και στην ύπαιθρο. Πώς το περιβάλλον επιδρά στη διαδικασία της γιόγκα και στην αυτογνωσία;
Οργανώνουμε εναλλακτικές διακοπές πάνω από 15 χρόνια. Επισκεπτόμαστε τα νησιά μας που έχουν πολύ καθαρή ενέργεια και κάνουμε διακοπές με 4 ώρες γιόγκα ημερησίως. Πηγαίνουμε σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μαθαίνοντας όσα περισσότερα μπορούμε για το νησί που μας φιλοξενεί. Γευόμαστε τα προϊόντα που παράγει, γεμίζουμε την ψυχή μας με την ψυχή του νησιού και επιστρέφουμε με καινούργιες εικόνες μεταγγίζοντας φρέσκια ενέργεια στο σώμα στην ψυχή και στους οραματισμούς μας. Φέτος στο πρόγραμμα μας είναι η Ικαρία. Ένα ιδιαίτερο νησί που θα το επισκεφτούμε στις 4 Ιουλίου για 7 ημέρες. Δεν στερούμαστε όμως εξορμήσεων και το χειμώνα σε βουνά και χωριά της πανέμορφης πατρίδας μας. Βλέπετε, η αυτογνωσία μάς οδηγεί στην αναζήτηση του ωραίου και αγαθού αλλά και στις πολιτιστικές μας ρίζες όπου η φιλοσοφία, η τέχνη, ο πολιτισμός ήταν πάντα τα μέσα για την προσωπική ανάπτυξη.

info:
Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια Ευ Ζειν
στις 26 Απριλίου 2013
με δυο παράλληλες εκδηλώσεις στα δυο του κέντρα
Κέντρο: Λ. 13 & Αριστοτέλους, Τ: 2310 224965
Καλαμαριά: Θεμ. Σοφούλη 72Β, Τ: 2310 415 211
www.eyzein-aet.gr

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal