{ CITY URBAN LIVING }

Βαρβάρα Δουμανίδου («Φόβος» στο Θέατρο του Άλλοτε)


Βαρβάρα Δουμανίδου  («Φόβος» στο Θέατρο του Άλλοτε)

Με αφορμή την παράσταση «ΦΟΒΟΣ» που ανεβάζει το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ στο παλιό χάνι Μπενσουσάν Χαν στα Άνω Λαδάδικα, η σκηνοθέτις Βαρβάρα Δουμανίδου μιλάει στην Ιωάννα Λιούτσια και το Cityportal.gr.

Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτήν την παράσταση;
Η παράσταση του ΦΟΒΟΥ υπήρχε στο μυαλό μου πολλά χρόνια πριν. Όχι με τη σημερινή του μορφή αλλά πάντα με την διάθεση να ανεβάσω ένα έργο με κύριο στοιχείο το διαφορετικό. Ήθελα να αγγίξω ένα εντελώς διαφορετικό είδος όπως είναι αυτό του σκοτεινού κειμένου γιατί η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προσπάθειες . Όταν λοιπόν συγκροτήθηκε η ομάδα ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ καταλήξαμε στα κείμενα του E.A.Poe που θεωρήσαμε πως ήταν ο ιδανικός για αυτό μας το εγχείρημα. Εργαστήκαμε πάνω στα τέσσερα διηγήματα του Poe Βερενίκη, Μορέλλα, Ελεονόρα, Λιγεία. Μέσα από αυτά τα διηγήματα προέκυψαν τέσσερα δραματοποιημένα γυναικεία πορτραίτα που υπογράφουν οι Μαρία Ράπτη η Ευρώπη Αργυροπούλου κι εγώ. Τέσσερις βασανισμένες γυναίκες τέσσερις συγκλονιστικές ζωές τέσσερις βίαιοι θάνατοι. Φυσικά οι δυσκολίες ήταν πολλές γιατί ολόκληρη η παράσταση είναι χρονομετρημένη σε 13λεπτα και οι ηθοποιοί χορογραφημένοι πάνω σε αυτό. Ο συγχρονισμός και η απόλυτη πειθαρχία πάνω στο κείμενο και τη μουσική είναι το μεγαλύτερο μας επίτευγμα στην παράσταση αυτή.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, που διαδραματίζεται μέσα σ' ένα παλιό χάνι. Τι το ξεχωριστό έχει ο χώρος αλλά και η παράσταση;
Το Μπενσουσάν Χαν ήταν ο ιδανικός χώρος για την πραγματοποίηση της παράστασης του Φόβου. Είναι ένα υπέροχο κτίσμα με διαφορετικά δωμάτια που οι θεατές περιηγούνται σε αυτά σε διαφορετικές ομάδες. Οι θεατές χωρίζονται κάτω στην είσοδο σε τέσσερις ομάδες από τους οδηγούς – φύλακες και ανεβαίνουν για να παρακολουθήσουν αυτό το παράξενο τελετουργικό. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω περισσότερα για την παράσταση γιατί είναι και αυτό μέρος της ιδιατερότητας της. Όσα λιγότερα γνωρίζουν οι θεατές για το τι θα δουν τόσο πιο πολύ θα απολαύσουν τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με τα κείμενα του Edgar A. Poe; 
Ο E.A.Poe ήταν και παραμένει ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Σκοτεινός ευφυής διαστροφικός εμμονικός με έντονη την αίσθηση του θανάτου σε όλα τα διηγήματα του. Τι καλύτερο λοιπόν για τη συγκεκριμένη προσπάθεια; Στα συγκεκριμένα τέσσερα διηγήματα λοιπόν αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την οπτική και να την αντιστρέψουμε. Δεν βλέπουμε πια την οπτική του συγγραφέα πάνω στις τέσσερις καταραμένες γυναίκες αλλά την οπτική των τεσσάρων γυναικών και πως οι ίδιες βίωσαν την καταδικασμένη από τον συγγραφέα ζωή τους.

Εσείς κρατάτε κι έναν από τους ρόλους της παράστασης. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι' αυτόν;
Ο δικός μου ρόλος στη παράσταση είναι του Θανάτου. Ο θάνατος είναι αυτός που λυτρώνει απελευθερώνει και σε κάποιες από τις γυναίκες αυτές είναι η μετάβαση από την υλική τους υπόσταση στη μετενσάρκωση. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σύμβολα στο συγκεκριμένο έργο που η αλήθεια είναι πως μόνο οι γνώστες μπορούν να αναγνωρίσουν. Η μετενσάρκωση ο αποκρυφισμός οι βασικές αρχές του θανάτου και της ζωής η ασυνειδησία το συνειδητό και το υποσυνείδητο παίζουν τον βασικό ρόλο στη παράσταση του ΦΟΒΟΥ.

Το έργο παιζόταν και πέρσι. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού;
Οι παραστάσεις του ΦΟΒΟΥ είναι ιδιαίτερες και κάθε μέρα διαφορετικές. Το κοινό έρχεται μουδιασμένο και φεύγει με μια αίσθηση λύτρωσης και βαθιάς εξοικείωσης με το ανοίκειο με το διαφορετικό με τα πιο διατροφικά του ένστικτα με τους πιο κρυμμένους του φόβους. Υπάρχουν πολλοί θεατές που δεν καταλαβαίνουν το κείμενο και η αλήθεια είναι πως δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Στόχο έχουμε ο θεατής να νιώσει να βιώσει κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα του και να έρθει σε επαφή με τα πιο αρχέγονα συναισθήματα του. Όλα αυτά φυσικά αν ο θεατής αφεθεί. Αν παρασυρθεί από την ατμόσφαιρα και αφήσει τον εαυτό του στην εμπειρία που λέγεται ΦΟΒΟΣ.

info:
«Φόβος» στο Θέατρο του Άλλοτε

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal